Jsme na BlackBerry DevCon Europe 2012: reportáž z místa dění

Nacházíme se v Amsterdamu - v místě dění vývojářské konference BlackBerry DevCon Europe 2012. Ačkoliv je tato konference zaměřená především na vývoj aplikací pro operační systémy BlackBerry, nachází se zde také mnoho zajímavostí jako je například BlackBerry PlayBook OS 2.0.

V úterý ráno byla zahájena konference BlackBerry DevCon Europe 2012. Jedná se o vůbec první podobnou konferenci BlackBerry v Evropě, dosud jsme znali pouze DevCon Americas a DevCon Asia. To však rozhodně neznamená, že by o konferenci nebyl zájem, ba naopak. Dva týdny před zahájením byla již konference beznadějně vyprodaná, více než 2000 lidí se zaregistrovalo, aby se přijelo zúčastnit této akce.

Jakmile jsme se zaregistrovali v konferenčním centru RAI v Amsterdamu a obdrželi obligátní dárky a především tablet BlackBerry PlayBook 16 GB zdarma, vydali jsme se do hlavního sálu na General Session. Zde měl vůbec poprvé možnost veřejně vystoupit nový CEO společnosti RIM - Thorsten Heins. Bohužel jsme se nedozvěděli žádnou naprostou novinku, některým účastníkům to přišlo jako "opakování" DevConu Americas z loňského podzimu. Novému CEO se nedá upřít jisté charisma, ovšem k nejlepším řečníkům rozhodně nepatří. Je na něm velmi vidět německá upjatost díky jeho předchozímu působení u společnosti Siemens. Na druhou stranu třeba právě tato preciznost bude pro RIM tou potřebnou vodou na mlýn.

Dozvěděli jsme se však pár zajímavých informací o celé platformě BlackBerry. Například fakt, že nový operační systém BlackBerry 10 bude úzce spjat s cloudovými službami. Dozvěděli jsme se také, že RIM se postupně zcela odprostí od Java platformy součaného operačního systému BlackBerry a do budoucna se bude věnovat operačnímu systému BlackBerry 10 na bázi QNX, který bude pracovat především s C++ a webovými aplikacemi (WebWorks, HTML 5 apod.) Celou keynote jste mohli sledovat i živě. Níže přinášíme záznam kolegů ze serveru CrackBerry.

Po Throstenovi se na pódium dostal Alec Saunders, který hned svým příchodem oživil celé publikum. Je vidět, že se na pódiu cítí mnohem lépe a na projevu to bylo znát. Publikum se bavilo a Alec si to evidentně užíval také. Od Aleca jsme se dozvěděli pár zajímavých informací o potulujících se mýtech ze světa BlackBerry. Zde jsou:

  • Trh BlackBerry se zmenšuje - za poslední rok se zvýšil počet uživatelů BlackBerry o 20 milionů na současných 75 milionů aktivních uživatelů BlackBerry. "Takto si nepředstavuji trh, který se zmenšuje" zmínil Alec Saunders.
  • Uživatelé BlackBerry nepoužívají aplikace - každý den App World zaznamenává na 6 milionů stažených aplikací. Alec Saunders: "To je 174 milionů stažení za měsíc, kdo tedy ty aplikace stahuje, když ne uživatelé BlackBerry?"
  • Vývojáři aplikací pro BlackBerry nevydělávají - 13% vývojářů aplikací pro App World generuje zisk vyšší, než 100 tisíc dolarů, což je více, než u platforem Googlu nebo Applu" říká Alec Saunders, vicepresident pro vztahy s vývojáři a pro vývoj ekosystému.

Na konferenci se také nachází spousta zajímavých zařízení. Jsou zde k vidění nejnovější modely BlackBerry jako například BlackBerry Bold 9790 nebo různé barevné variace modelu Curve 9360. Měli jsme také možnost si na valstní kůži vyzkoušet nový operační systém BlackBerry PlayBook OS 2.0 se všemi novými funkcemi, ten si však zaslouží vlastní článek. Sledujte protot nadále mobilenet.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze