Avast objevil v Google Play Store a App Store 200 podvodných aplikací

3
Avast objevil v Google Play Store a App Store 200 podvodných aplikací
Fotografie: pixabay.com
  • Fleecewarové aplikace si stáhla více než miliarda uživatelů
  • Vydělaly přes 400 milionů dolarů
  • Často lákají na stažení zdarma, následuje ale týdenní předplatné neobvykle vysoké částky

Avast objevil více než 200 nových fleecewarových mobilních aplikací v obchodech Apple App Store a Google Play Store. Aplikace zaznamenaly téměř jednu miliardu stažení a příjmy z nich doposud přesáhly 400 milionů dolarů. Avast fleecewarové aplikace společnostem Apple a Google nahlásil. „Oblíbenou strategií fleecewaru je cílit na mladší publikum prostřednictvím hravých a chytlavých reklam na populárních sociálních sítích používající fráze jako „bezplatná instalace“ nebo „zdarma ke stažení“. Ve chvíli, kdy si rodiče všimnou týdenních plateb, může již fleeceware z účtu odčerpat značnou částku,“ říká analytik hrozeb v Avastu Jakub Vávra.

Fleecewarové podvody jsou aktivně inzerovány na hlavních sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram, Snapchat a TikTok. Aplikace lákají uživatele příslibem bezplatné třídenní zkušební doby, avšak poté požadují neobvykle vysoké předplatné. Po skončení zkušební doby je uživatelům aktivováno opakované předplatné – i když aplikaci předtím v telefonu odstranili – které si musí sami zrušit v nastavení obchodu s aplikacemi svého zařízení. Jedna z aplikací například nabízí krátkou bezplatnou zkušební verzi následovanou předplatným v ceně 66 USD za týden. Pokud jej uživatel nezruší, může oběť potenciálně vyjít i na 3 432 USD (asi 75 000 Kč) ročně.

Aplikace, které jsme objevili, jsou převážně zvuky hudebních nástrojů, čtečky e-knih, editory obrázků, fotografické filtry, věštecké aplikace, čtečky QR kódů a PDF a „simulátory slizu“. Ačkoli aplikace obecně svůj inzerovaný zamýšlený účel plní, není moc pravděpodobné, že by za ně uživatel vědomě dával tak vysoký opakovaný poplatek, zvláště když jsou na trhu levnější nebo dokonce bezplatné alternativy,“ vysvětluje Vávra blíže v blogovém příspěvku.

Seznam fleecewarových aplikací objevených společností Avast prostřednictvím jeho platformy apklab.io a odhady počtu jejich stažení a příjmů z nich na základě dat Sensor Tower najdete zde (pro Google Play Store) a zde (pro Apple App Store).

Jak se vyhnout fleecewarovým aplikacím?

Předplatné je v obchodech s aplikacemi velmi obvyklé, a proto byste měli být při jejich stahování a používání ostražití. Abyste se fleecewaru vyvarovali, Avast doporučuje:

  • Buďte opatrní u bezplatných zkušebních verzí na méně než týden. Zjistěte si, kolik vám bude účtováno a dobře se rozmyslete, zda aplikace opravdu stojí za opakovaný poplatek.
  • Buďte skeptičtí vůči virálním reklamám na aplikace. Reklamy na fleeceware často ukazují lákavá hesla a obrázky, které upoutají pozornost, ale pravděpodobně neodrážejí skutečnou funkčnost aplikace.
  • Přečtěte si text malým písmem. Bližší pohled vám pravděpodobně odhalí skutečnou cenu aplikace. Pečlivě si přečtěte podrobnosti o aplikaci a zvláštní pozornost věnujte sekci Nákupy v aplikaci. Nezapomeňte se seznámit s podmínkami předplatného, ​​i když se jedná o bezplatnou zkušební verzi, protože po uplynutí příslušné doby může dojít k jeho automatické aktivaci.
  • Zabezpečte své platby. Platby zajištěné heslem či kontrolou biometrických dat mohou zabránit náhodné aktivaci předplatného vámi nebo vašimi dětmi.
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Podvodné aplikace na App Storu? Dobrej vtip... že, Jelimáne a spol...😄
Petr Bouma
Petr Bouma
Naposledy upraveno: 26. 3. 2021 08:14
Takže ten podvod spočívá v tom, že uživatel je hloupý a nedokáže si zkontrolovat a zrušit předplatné? :D
Doslova při aktivaci předplatného, je tam taková obrovská kolonka kolik to bude stát po nějaké době. Dokonce při smazání té aplikace se to zeptá jestli to předplatné chcete zachovat nebo ho jít zrušit :D
Jako pardon, ale pokud je uživatel hloupý, tak tam může být napsáno cokoliv a nepomůže to.

To už větší problém je ten, že se tam objevují okopírované aplikace a tím se okrádají původní vývojáři a apple to neřeší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze