Avast kupuje AVG za 1,3 miliardy dolarů

13

Známá česká společnost Avast vyvíjející antivirový software dnes překvapila oznámením o koupi původně brněnské konkurenční antivirové firmy AVG Technologies. Koupě vyšla Avast na 1,3 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard korun). Tímto se tedy dvě původem české společnosti, které si konkurují již od 90. let, sjednocují pod jednu střechu.

TIP! Avast Mobile Security doznal vylepšení: nový vzhled a lepší ochrana

Avast

Podle dnes vydaného oznámení obou firem proběhne transakce v hotovosti. Avast nabídl podle všeho AVG, které nyní sídlí mimo Česko, ale původně bylo založeno v Brně, nabídku 25 dolarů za akcii, což je o celých 33 % více, než činí včerejší závěrečná cena akcií AVG na burze. Akvizice by měla Avastu samozřejmě také pomoci v rozšíření působnosti, která už tak není malá. Podle loňských dat ovládá Avast 21,4 % trhu s antivirovým softwarem a je jedničkou v tomto oboru. AVG se svými necelými 9 procenty pomůže Avastu tuto pozici upevnit a ovládne zhruba 30 % celého trhu. Pro srovnání, konkurenční slovenský ESET má podíl necelých 5 procent. .

Avast
Podíly na trhu dle posledních dostupných informací od opswat.com z 2. ledna 2015

Uvidíme, jak moc se tato akvizice projeví na budoucích produktech od Avastu a zda se třeba dočkáme něčeho zcela nového. Jisté ovšem je, že si Avast tímto spojením jednoznačně utvrdil pozici na trhu.

Zdroje: bloomberg.com, computerworld.cz, czechcrunch.cz

Diskuze ke článku
Anonymní jméno
Tak snáď sa niečo zlepší... Ako funguje Avast? Je spoľahlivý? Lebo toto hnusné AVG, ktorého reklamy mi na ploche vyskakujú pomaly 2x denne, sa mi neskutočne sprotivilo. Alebo ísť radšej do ESETU, prípadne si kúpiť nejaký antivirus?
Mourinho
Avast se pohoršil, např. instaluje věci bez dovolení uživatele
Jaroslav Jardex Novotný
Jaroslav Jardex Novotný
Avast sa o dosť zhoršil. Kedysi nebol tak náročný na miesto a robil to čo mal. Dnes je už však pomerne "náročný" na miesto. A preto som presedlal na Aviru
satam
AVG tiež inštaluje svoje aplikácie bez dovolenia, obidve som mal možnosť odskúšať a viac som preferoval avast. Ale aj tak, mne stačí úplne Microsoft Security Essentials na W7. Ten nieje až taký náročný a nerobí hovadiny. Keď si človek niečo naplánuje v tejto appke, tak o tom vie, kedy sa napr. skenuje PC od vírusov alebo aktualizuje databázu. U obidvoch zmíňovaných appkách (avg a avast) som postrehol nejaké reklamné hovadiny, napríklad sa mi od AVG free inštaloval bez dovolenia Web tuneup, u avast free zase tiež reklamy na zakúpenie full verzie, tak som skúsil MS Sec. Essentials a u neho som sa rozhodol ostať.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze