Asus ZenFone AR: další zářez pro Google Tango

10

Na lasvegaském veletrhu CES 2017 měl důležitou tiskovou konferenci také Asus. Mezi novinkami se objevily hned dva modely oblíbené řady ZenFone, přičemž jeden nese přídomek AR. Znamená to rozšířenou realitu, kterou obstará technologie Google Tango. Proto je telefon plný senzorů a má i duální fotoaparát. ZenFone AR však není telefon s jediným trumfem.

Asus ZenFone AR

Řada ZenFone se opět rozrůstá. Kromě klasických modelů řady „3“ jsme se dnes dočkali novinky, která je svým způsobem speciální. Již samotný název ledacos naznačuje. Nový ZenFone AR bude zaměřen na rozšířenou realitu. A dokonce nejen na ni. Asus se totiž přímo chlubí, že jde o první telefon s podporou rozšířené a virtuální reality současně.

Asus ZenFone AR

Realita se stane virtuální

V prvé řadě je nutno zmínit, že Asus ctí svou designovou linii a i svým způsobem speciální ZenFone AR zapadá mezi své sourozence. Má kovový rám a na zadní straně koženou plochu s příjemným vzorováním. Máme ale co do činění s velkým zařízením. Vše totiž prozrazuje displej, který se bude snažit být tím nejlepším, co jste kdy viděli. Na 5,7palcové úhlopříčce Super AMOLED displeje se totiž bude vyjímat Quad HD rozlišení. Asus příkladně využívá čelní plochu, z níž displej zabírá 79 %. O jeho ochranu se pak stará sklíčko Gorilla Glass 4. Proč je displej velký a tak kvalitní?

Další novinka: Asus ZenFone 3 Zoom oficiálně: mnohem elegantnější kompakt

Odpověď je prostá – ZenFone AR podporuje platformu Google DayDream pro virtuální realitu, pro které je zmíněné rozlišení nezbytností. Vždy tak bude stačit vložit telefon do vhodných brýlí a využívat současné možnosti platformy naplno.

Asus ZenFone AR

První s 8GB RAM

Na mety nejvyšší útočí novinka každým krokem. Jen kdybychom tak mohli nahlédnout pod kapotu a spatřit procesor Snapdragon 821 anebo obrovskou 8GB operační paměť. Asus nešetřil a má na kontě další prvenství. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor, neboť vnitřní paměť pojme až 256 GB dat. Asus jde dále stále příkladem a do telefonu nasazuje operační systém Android 7 Nougat.

Nespočet fotoaparátů

Pokud telefon otočíte na zadní stranu, spatříte například hlavní fotoaparát Sony IMX318 s rozlišením 23 megapixelů, čtyřosou stabilizací obrazu, laserovým ostřením či světelností f/2.0. Asus tak opět nasazuje fotoaparát známý již z modelu ZenFone 3 Deluxe. Ten dokáže například pořídit i složený snímek v 92 megapixelech a natočit skvělá 4K videa. Pro záznam videa je totiž k dispozici tříosá elektronická stabilizace obrazu.

Hlavní fotoaparát tu však tentokrát nebude plnit úlohu jen pro potřeby snímků. Asus ZenFone AR se totiž stává teprve druhým telefonem po Lenovu Phab2 PRO, který podporuje technologii Google Tango. Ta využívá právě fotoaparáty a senzory k tomu, aby mohla uživatele navigovat například v budovách bez GPS. V případě ZenFonu AR je tu sekundární kamera sledující pohyb uživatele v prostoru a vše doplňuje třetí čočka, která snímá vzdálenost od různých objektů v prostoru. Aby bylo vše ještě přesnější, asistuje při výpočtech i laserový autofocus.

Google Tango jsme si vyzkoušeli například na tabletu v muzeu

Google Project Tango – MWC 2016

Ani takto technicky zaměřený telefon nezapomíná na současné trendy, takže nechybí čelní kamerka pro potřeby selfie či videohovorů. Její rozlišení je 8 megapixelů a světelnost f/2.0. Hodí se široký záběr, do něhož se vám vejde například více přátel.

Míří mezi špičku

V další výbavě nemůže chybět nic, co má moderní telefon mít. Spolehnout se tak můžete na čtečku otisků prstů, Bluetooth 4.2, NFC, LTE s maximální rychlostí 600 Mb/s a podporou všech potřebných pásem či nový konektor USB-C. V šuplíčku naleznete dva sloty, které můžete využít pro dvojici nano SIM karet, případně jednu nano SIM kartu a paměťovou kartu. Neméně důležitá bude baterie, kde přichází mírné zklamání. Kapacita 3 300 mAh je totiž s ohledem na displej a zaměření jen velmi průměrná. Podpora rychlého nabíjení Quick Charge 3.0 je slabou náplastí. Bohužel jsme se také nedočkali bezdrátového nabíjení.

Asus ZenFone AR bude na prvních trzích během 2. čtvrtletí 2017. Kdy a zda se dočkáme i my na českém trhu, v tuto chvíli nevíme. Oznámena však nebyla cena, nicméně je jisté, že bude nasazena vysoko nad hranici 20 tisíc korun. Konstatovat můžeme tak již jen poslední fakt, že telefon bude dostupný pouze v černé barvě.

Technické parametry ASUS ZenFone AR 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce156,4 × 77,4 × 7,5 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 488 × 4 112), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2017, ?
Diskuze ke článku
Dave
Nepřipadá mi podle fotek že displej zabírá 79% a chci vidět jak ta malá baterka uživý 5.7" 2K displej a 8 GB RAM.
xoxo
8GB ram mam v PC :D Ok. Nechapu uz nic :D
Neviem
Asus se začíná pěkně zlepšovat v oblasti mobilů :)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Už to nepotrvá dlho a opäť budeme svedkami neuveriteľných zliav :D Tu je jedna nostalgická :)
http://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/12/1274736/1274736_1200x.jpg

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze