Asus Transformer Pad (2014)
recenze

Asus Transformer Pad (2014)

Na zábavu i na práci
9

Tablet většinou slouží ke konzumaci multimediálního obsahu a na zábavu. Asus se nám však snaží dokázat, že i s tabletem můžete být aktivní a na obsahu se podílet. Proč vlastnit ultrabook, když lze k tabletu připojit klávesnici? Tuto poměrně odvážnou myšlenku Asusu poněkolikáté prověříme v našem podrobném testu. Jak se nejnovější generace povedla?

Pokud se řekne Asus Transformer Pad většina uživatelů si představí tablet, k němuž lze připojit klávesnici. Odvážný koncept, se kterým Asus před několika lety přišel, rozvíjí stále dál a postupně se němu přidali i další výrobci. Jinak tomu samozřejmě není ani u nové generace. Evoluce je naštěstí nezastavitelná a těšit se zde můžeme hned na několik novinek, a to i u samotného spojení tabletu s klávesnicí.

Asus Transformer Pad (2014) – videopohled

Technické parametry ASUS Transformer Pad (2014)

Kompletní specifikace
Konstrukce257,5 × 178 × 9,9 mm, 550 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor5 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 7 990 Kč

Obsah balení: notebook nebo tablet?

V balení se standardně nachází tablet, nabíjecí adaptér a USB-microUSB kabel. Asus celé balení doplňuje praktickou klávesnicí vhodnou především na práci. K absolutní spokojenosti chybí pouze ochranné pouzdro, které je potřeba dokoupit.

  • tablet
  • nabíječka
  • klávesnice

Design: plast a zinek

Asus se pokusí nalákat na rozměry 257,5 × 178 × 9,9 mm. Aby došlo ke snížení hmotnosti, jež činí 550 gramů, a také k co nejkompaktnějším rozměrům, byla použita kombinace plastu a zinku. Obě hodnoty jsou samozřejmě bez připojení klávesnice. S klávesnicí činí 257,4 × 178,4 × 19,8 mm a hmotnost se dostává až na 1,1 kg.

Design je hned na první pohled čistý, velmi jednoduchý, ale elegantní. My testujeme elegantní bílou variantu, ale Transformer Pad (2014) bude dostupný i v černé. Samotný tablet na přední straně nijak nezaujme. Máme zde 0,3 Mpx fotoaparát a malou šipku znázorňující střed tabletu. Šipka má samozřejmě své opodstatnění a ulehčuje připojení ke klávesnici, abyste se tablet nesnažili připnout vzhůru nohama. Přední straně také dominují široké rámečky. V tomto případě záleží na osobním vkusu, tablet se lépe drží, ale jde proti současnému trendu. Nic víc, ani senzor okolního světla pro regulaci jasu, zde nehledejte.

Boky přístroje obsahují tenkou linku imitující broušený hliník. Hned na ni navazují samotná záda, která jsou především na hranách mírně zakulacená a tablet s nimi padne dobře do ruky. Jako u jiných tabletů, i zde najdete klasickou konektivitu v podobě microSD karty (až do velikosti 64 GB), 3,5mm jack konektoru a microUSB portu. Nechybějí ani klasická tlačítka pro zapnutí/vypnutí a ovládání hlasitosti. Zapomenout nesmíme ani na konektory k připojení doku.

Záda jsou zhotovena z matného plastu a tablet díky nim vypadá opravdu dobře. Plast je navíc příjemný na dotyk a v ruce nijak neklouže, pouze uprostřed lze mírně promáčknout. Minimalistický design zadní strany mírně narušuje jen základní 2Mpx fotoaparát bez přisvícení. Všimnout si můžete i stereo reproduktorů na protilehlých stranách.

Klávesnice od Asusu designově dokonale zapadá. Posloužit může nejen k práci, ale i jako ochranný kryt displeje. Bohužel tablet s klávesnicí znatelně přibere. Tloušťka téměř 2 cm a hmotnost 1,1 kg není zrovna výstavní a leckterý ultrabook strčí Asus Transformer Pad (2014) do kapsy. Nové a určitě na pohled hezčí je zpracování pantů, které jsou nyní ukryty.

Srovnání vývoje řady Transformer Pad

ASUS Transformer Pad 300 ASUS Transformer Pad Infinity ASUS Transformer Pad Infinity 2013 ASUS Transformer Pad (2014) ASUS Transformer Pad (2014) LTE
začátek prodeje květen 2012 srpen 2012 Q3 2013 červenec 2014 -
rozměry 180,8 × 263 × 9,9 mm 263 × 180,8 × 8,5 mm 263 × 180,8 × 8,9 mm 257,5 × 178 × 9,9 mm 257,5 × 178,4 × 9,9 mm
hmotnost 635 g 586 g 600 g 550 g 595 g
chipset nVidia Tegra 3 nVidia Tegra 3 T30 nVidia Tegra 4 Intel Atom Z3745 Intel Atom Z3745
procesor 4× 1,6 GHz 4× 1,2 GHz 4× 1,9 GHz 4× 1,86 GHz 4× 1,86 GHz
RAM 1 GB 1 GB 2 GB 1 GB 2 GB
rozlišení a jemnost displeje 1 280 × 800 px (149 ppi) 1 920 × 1 080 px (218 ppi) 2 560 × 1 600 px (299 ppi) 1 280 × 800 px (149 ppi) 1 920 × 1 200 px (224 ppi)
rozlišení fotoaparátu 8 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 2 Mpx 5 Mpx

Baterie a výdrž: stačí, ale nenadchne

Baterie s kapacitou 5 070 mAh rozhodně nepatří k těm největším. I přesto uvádí Asus výdrž až 9,5 hodiny při streamování videa. V našem testu, kde také streamujeme video přes Wi-Fi v rozlišení 720p, máme omezené aktualizace, jas nastaven na 50 %, zvuk do sluchátek také na 50 %, jsme dosáhli na 8 hodin a 44 minut. S denní výdrží nebudete mít problémy a nejednou zvládnete i dva pracovní dny. Velmi příjemné je nabíjení. Na 80 procent se dostaneme za 2 hodiny a 21 minut. Následně bychom měli přejít do pomalejšího nabíjení, které se v případě Asusu Transformer Pad (2014) nedostavilo a za dalších 20 minut je tablet plně nabit.

K dispozici je i úsporný režim, který šetří baterii. Například přerušuje síťové připojení, když je tablet uzamčený.

Zvuk: kvalita nebo hlasitost

Mnoho reproduktorů u mobilních zařízení má jediný cíl, co největší hlasitost. Asus se na první pohled vydává jinou cestou a dvojice stereo reproduktorů na zadní straně vypadá skutečně nadějně. Výsledek je však jen o trochu lepší, než v případě konkurence. Stereo reproduktory se snaží, ale nízké i vysoké polohy jim působí velké problémy a kvalitní hudbu si nevychutnáte. Stereo reproduktory tak oceníte maximálně u dobrého filmu. Pro kvalitní zvuk musíte připojit sluchátka. S nimi nemáme zvukovému výstupu co vytknout.

V případě zapojené klávesnice je vše v pořádku. Jakmile však dojde k jejímu odpojení a tablet uchopíte do rukou, bude docházet k zakrytí reproduktorů prsty. Především u závodních simulátorů je obtížné hledat jiné uchopení a hraní se zvukem je nekomfortní.

Displej: HD IPS

10,1palcový zobrazovač nabídne rozlišení 1 280 × 800 px a je tím pádem jasné, že toto není žádný ze špičkových Transformerů s jemným displejem, ale základní model. Jemnost 149 bodů na palec není nijak oslnivá a pokud vám takto hrubý displej vadí, tento kousek není pro vás. Asus Transformer Pad (2014) vás naopak překvapí skvělými pozorovacími úhly. Celkový dojem následně kazí horší viditelnost na přímém slunci a méně výrazné barevné podání, kterého si všimnete především v přímém porovnání s jiným displejem. Hodilo by se i čidlo pro automatickou regulaci jasu, bohužel zde chybí.

Hardware: Intel Atom poprvé

Asus letos opravdu velmi široce spolupracuje s Intelem na všech frontách a jeho procesory najdeme jak v telefonech, tak tabletech. Poprvé se tak i v řadě Transformer Pad objevuje Intel Atom, konkrétně typ Z3745. Čtyřjádrový procesor o frekvenci 1,86 GHz a 1 GB RAM, ze které po prvním spuštění zůstane 463 MB, se stará o bezproblémový chod Androidu 4.4 KitKat s nadstavbou Asus Zen UI, která je výborně odladěná. RAM paměť sice nestačí na nějaké velké multimediální nebo pracovní nasazení, protože pak bude systém starší aplikace nemilosrdně natvrdo zavírat, pro běžné používání je to ale bezproblémová hodnota. Z vnitřní paměti máte po prvním zapnutí k dispozici 11,13 GB prostoru z celkových 16 GB. Na Android se jedná o průměrnou hodnotu. Paměť lze rozšířit paměťovými kartami, a to až do velikosti 64 GB. Níže se můžete podívat na vybrané benchmark testy.

K dispozici máme, jak je pro Transformer Pad typické, klávesnici. Píše se na ní poměrně dobře, ale klávesy jsou prostě malé. Větší mužská ruka bude mít problémy a delší text je spíše utrpením, ale na emaily a rychlé vyřízení kratších klávesnice dostačuje a psaní tímto způsobem je mnohem ergonomičtější, pohodlnější a rychlejší, než bez zpětné vazby vyťukávat text na displeji. Hardwarové klávesnici se jednoduše sebelepší softwarová nevyrovná. Asus klávesnici navíc upravil a zakomponoval do ní Android klávesy. Jednou klávesou se můžete přesunout na domovskou obrazovku nebo o krok zpět. Příjemná je i speciální klávesa na pořízení snímku obrazovky.

V dolní části nalezneme touchpad. Ten je možné zmáčknout v jakémkoliv místě, ale ve spodní části to lze snáze než v horní. Touchpad je také poměrně hlučný, ale pokud na sebe v tiché místnosti nechcete upozorňovat, stačí na touchpad lehce poklepat a splní stejnou funkci. Asus musíme pochválit za vhodnou tuhost pantů, které působí jistým dojmem.

V klávesnici se bohužel nenachází další baterie a celkově s ní tablet váží 1,1 kg.

Prostředí: Asus Zen UI

Android 4.4.2 KitKat byl Asusem upraven a nalezneme zde velmi povedené prostředí Asus ZenUI. Oproti klasickému Androidu zde nalezneme až tisíc vylepšení, a to nejen ve vzhledu. Prostředí je i přes mnoho vylepšení stále intuitivní a změny práci skutečně usnadňují, většina prvků navíc stále zachovává vzhled čistého Androidu a Asus v tomto ohledu postupuje velmi citlivě.

Příjemné ploché ikony a vzhled je doplněn několika praktickými vylepšeními. Například What's Next vám již na zamčené obrazovce ukazuje nejdůležitější informace. Jedná se o schůzky, počasí, narozeniny, výročí a další důležité události.

Praktická je i funkce Do It Later. Každý si občas vzpomene na důležitou věc, kterou nyní nemůže vykonat. S předinstalovaným Do It Later si vše jednoduše poznamenáte a na nic nezapomenete. Do It Later můžete také využít, když vás někdo vyruší, například rozečtenou stránku jednoduše označíte Přečíst později. p>

Připomenout musíme i Omlet Chat umožňující interakci s ostatními uživateli. Otevřená platforma Omlet zajišťuje pohodlné psaní zpráv a sdílení informací z aplikací s přáteli a rodinou. Stačí, aby i ostatní používali Omlet Chat, který je možné stáhnout z Google Play. V aplikacích nesmíme zapomenout na MovieStudio pro editaci videa, zrcadlo (ocení především dámy) a čtečku Zinio, nechybí ani Amazon Kindle. Celkové prostředí je příjemné, detailněji si jej můžete prohlédnout na screenshotech níže.

Samotné prostředí je plynulé a odezva tabletu je na dobré úrovni. Problematické nejsou ani hry. Vyzkoušeli jsme Asphalt 8 a Dead Trigger 2, v obou případech hra běží plynule. Herní zážitek kazí pouze horší displej. Jeho kvality jsou kompenzovány zvukovým výstupem, jenž je naopak díky stereo reproduktorům nadprůměrný. U Asusu Transformer Pad (2014) se navíc můžete rozhodnout, zda k hraní her využijete displej a gyroskop nebo samotnou klávesnici.

Multimédia: téměř vše

Z multimédií vám na Asusu Transformer Pad (2014) nebude nic chybět. Přehrajete si film, hudbu, máme zde i základní dělení na interprety a vše, co byste od přehrávačů čekali. Pouze film s titulky dělá tabletu problémy a k jeho přehrání je nutné navštívit obchod Google Play a stáhnout jiný přehrávač než ten vestavěný. Stejně tak i základní ekvalizér můžete zlepšit pouze nainstalováním lepší aplikace z Google Play. Upravovat můžete videa i obrázky. Jednat se však musí o externí multimédia, protože ty z Transformeru Pad (2014) nejsou příliš kvalitní.

Fotoaparát: hlavně, aby tam byl

Asus Transformer Pad (2014) bohužel patří mezi tablety, které dostaly fotoaparát snad jen kvůli tomu, aby tam byl. Na papíře se odškrtne jeho přítomnost, ale v reálu? V reálném použití je to bída. 2Mpx zadní snímač má často problémy a to jak s dostatkem světla, tak s jeho nedostatkem. Množství šumu a neostrost je snad na každé fotce. Kladně hodnotíme touch focus, který aspoň něco zachrání. Prostředí fotoaparátu je jednoduché a klasické. V pravé části naleznete ovládací prvky a v pravé samotné funkce pro záznam videa nebo fotky. Fotoaparátem jsme chtěli zachytit například půl strany textu A4, text je téměř nečitelný. Nejen tuto fotografii můžete zhodnotit níže.

FullHD video ve formátu mp4 je plné šumu. V nouzovém případě lze použít, ale nic od něj neočekávejte. Posoudit můžete sami.

Přední fotoaparát o rozlišení 0,3 Mpx pro základní videohovory postačí. Ani zde nečekejte vysokou kvalitu a pokud si potrpíte na selfie, případně často využíváte videohovory, nižší kvalita by vám mohla vadit. Pro příležitostné používání však dostačuje.

Organizační funkce: nadstavba se nezapře

Asus Transformer Pad (2014) v této kategorii nijak nevyčnívá. V předinstalované nabídce najdeme známé aplikace E-mail, Gmail, Google+ a Kalendář. Práce s nimi je shodná, jako na ostatních zařízeních.

Kalendář vás také příliš nepřekvapí. Přehledné uspořádání a jasně viditelné události jsou základem pro plánování. Asus požadavky splňuje, kalendář je plně funkční, jednoduchý a přehledný.

K organizaci můžete využít i Do It Later. Pokud vás někdo vyruší, jednoduše můžete aktuální činnost přesunout do Do It Later a pak se k ní vrátit.

E-Mail: klasika nezklame

Stejně jako na ostatních Android zařízeních i zde máme na výběr z aplikace E-mail a Gmail. Nalezneme zde standard, jenž nebude neznámý snad žádnému uživateli. Aplikace E-mail je podobná Gmailu, funkčně však zvládá emaily například od seznamu, centrum, atlasu a mnohých dalších. Gmail zase velmi jednoduše nastavíte pro Google účty. Obě aplikace zvládají klasickou komunikaci až na některé výjimky na jedničku. Občas nastává problém se spravováním více účtů najednou nebo s nepřečtenými maily, které se obtížněji vyhledávají, zamrzí i nemožnost vybrat všechny emaily s určitým štítkem a hromadně je mazat.

Pokud vám přijde příloha vytvořená v kancelářském balíčku MS Office, připravte se, že ji ani neotevřete. Není potřeba zoufat, na Google Play naleznete velké množství programů k otevření těchto dokumentů zdarma, dokonce přímo Office od Microsoftu. Stáhnout si můžete i jiné aplikace pro otevření a editaci. Vzhledem k přítomnosti klávesnice lze Transformer docela dobře proměnit i v malý notebook a udělat na něm práci, kterou potřebujete. Stále ale nepočítejte s tím, že vám nahradí klasický ultrabook s Windows, funkce kancelářských balíků jsou oproti klasickým Office pro Windows omezené, výrazně horší je i práce se soubory. Stále tedy platí, že pokud to s prací myslíte opravdu vážně, pořiďte si spíše zařízení se stejnou konstrukci s Windows 8, v tomto ohledu pro vás udělají mnohem lepší službu.

Konektivita: pohodlí především

Z konektivity na nás v samotném tabletu nečeká nic zvláštního. Máme zde pouze microUSB a 3,5mm jack. Zajímavé jsou ale konektory pro připojení klávesnice. S nimi totiž získáte USB 2.0 konektor pro připojení například myši nebo flashky. A pak se přiblížíte na dosah klasickému notebooku. Škoda, že chybí HDMI výstup a druhé USB, určitě by se sem vešlo. Také by se hodila čtečka pro klasické SD karty.

GPS: Google Mapy s připojením

Určení GPS polohy se vždy hodí. Pomoci může nejenom při navigaci, ale i u mnoha aplikací. K dispozici zde máme GPS modul a GLONASS, ve světě se tedy neztratíte. Určení polohy je průměrné, bez Wi-Fi to zabere až minutu. Stejně jako u jiných zařízeních, i zde nám chybí mapové podklady. Použít lze pouze Google Mapy vyžadující připojení k internetu, případně načtení menších oblastí do mezipaměti. Vybranou lokalitu lze dokonce i stáhnout předem, k hlasové navigaci je však internet nezbytný, což je na cestách u Wi-Fi modelu problematické. I v tomto případě vám tak můžeme doporučit obchod Google Play a navigaci s offline mapami.

Datové funkce a internet: Wi-Fi nebo LTE?

V redakci jsme měli zapůjčenou Wi-Fi verzi, existuje i LTE varianta, ale model s LTE je celkově výkonnější a neliší se tak pouze slotem na SIM kartu. Zájemci o LTE variantu se mohou těšit především na FullHD displej, 2GB RAM a kvalitnější fotoaparát. V našem případě jsme se spoléhali pouze na Wi-Fi, která byla naprosto bezproblémová, stejně jako i Bluetooth 4.0.

K návštěvě internetu lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo prohlížeče Google Chrome. Ani s jedním neuděláte chybu, pouze Chrome si lépe poradí s větším množstvím otevřených záložek. To je však známý fakt i z ostatních tabletů. Oba prohlížeče bohužel nepodporují Flash a použití je téměř shodné. Google Chrome lze synchronizovat s vaším PC, rychle tak můžete začít tam, kde jste přestali.

Závěrečné zhodnocení

Asus Transformer Pad (2014) se prodává za cenu pod 8 000 Kč, což značí, že jde o základní model z řady Transformer. Za tyto peníze má rozhodně co nabídnout. Nás zaujal především plynulostí samotného systému, dobrou výdrží baterie a klávesnicí, kterou naleznete za danou cenu už v základním balení, což je oproti jiným tabletům hlavní zbraň. Ke klávesnici sice máme drobné výhrady, na psaní delších textů je malá a neobsahuje ani další baterii, ale celkově je na cesty přínosem a tablet se s ní stává daleko produktivnějším nástrojem, než pokud se musíte spoléhat jen na dotykový displej. Asus Transformer Pad (2014) také nabízí hezký design a neztratí se v žádné společnosti.

Nízká cena si však vyžádala svou daň, a nejvíce to odnesl displej. Ten je sice kvalitní, ale zamrzí jeho nízké rozlišení. Špatný je také fotoaparát, který ale asi u tabletu stejně nebudete využívat, a tak vás tato nevýhoda příliš trápit nebude. Negativem může být vyšší hmotnost bez i v případě připojení klávesnice. Ovšem za danou cenovkou nelze počítat s tím nejlepším a je nutné něco přejít.

Asus totiž opravdu nastavil zajímavou cenu. Za 7 990 korun je Transformer Pad (2014) více než konkurenceschopný a určitě zaujme studenty nebo i podnikatele hledající relativně levné zařízení na cesty s dobrou výdrží. Právě ta totiž může být hlavním argumentem, proč si pořídit tento tablet a ne hybrid nebo levný netbook s Windows.

Konkurence

Zůstáváme u Androidu i u tabletu s klávesnicí. Konkurenci zde tvoří Toshiba Excite Pro. Cena tohoto tabletu bez Bluetooth klávesnice je však shodná s Asusem Transformer Pad (2014), a aby se síly vyrovnaly, je nutné ještě téměř 2 000 Kč doplatit. Navíc Bluetooth klávesnice není tak přesná. Toshiba se ale pochlubí vyšším rozlišením displeje, lepším fotoaparátem a 2 GB RAM.

Základní verzi Prestigio MultiPad Visconte s Windows 8.1 seženeme za stejné peníze. Visconte sice nabídne operační systém známý z počítačů, ale je velmi pomalý. Užití tabletu od Prestigia tak sahá pouze na jednoduchou práci a surfování internetem. Výhodou může být klasický balíček MS Office, který zvládne výrazně více práce, než kterou zvládne jakákoliv aplikace v Androidu. V zábavě a celkové variabilitě vítězí Asus Transformer Pad (2014).

Již s pouhým příplatkem 500 Kč dostanete lepší tablet s Windows 8.1, než nabídne Prestigio. Jedná se o Acer Aspire Switch 10, tablet s klávesnicí. Aspire Switch 10 zvládá nejen práci, ale i jednoduché hry a je přímým konkurentem námi testovaného Transformer Padu (2014). Acer nabídne Windows 8.1, ale postrádá zadní fotoaparát, GPS a disponuje Bluetooth pouze ve verzi 3.0. Díky Windows však bude na práci vhodnější. Pro zábavu ale raději zvolte Asus s Androidem.

asus-transformer-pad-2014
Klady
  • stereo reproduktory
  • vzhled
  • klávesnice v balení
  • cena
Zápory
  • nekvalitní fotoaparát
  • hmotnost s klávesnicí 1,1 kg
  • klávesnice neobsahuje další baterii
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Xaver
Diky za recenzi - skoda ze v klavesnici neni baterie..
U vsech tabletu s klavesnici (co jsem mel v ruce) je nutno sundat pouzdro (i kdyz je originalni)
Jak je to u tohoto tabletu - mluvim o pouzdru ASUS MagSmart Cover? Diky za odpoved
Xaver
upresnuji ...je nutno sundat pouzdro pred pripojenim klavesnice
mrtvá žížala
Nechapu proc ma mit LTE verze fullHD display, baterku uz tak bude mlatit jeste LTE a bonusove i narocnejsi display, paradni uvazovani u Asusu...
Pffff
Za tu cenu teda vlaká slabota, já nevím, radši si připlatím než se trápit s podobným zařízením.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze