Asus Transformer Book Trio: dva systémy i procesory, tři možnosti

2

Hybridní zařízení typu Transformer, která mohou fungovat jako samostatný tablet nebo s klávesnicí jako notebook, jsou stále populárnější. Novinka, kterou na veletrhu Computex, představil Asus, jde ale ještě dál. ASus Transformer Book Trio, jak již napovídá jeho název, může fungovat hned ve třech režimech - jako tablet, notebook a jako desktop. Má dva různé procesory a dva systémy.

Specialitou Transformer Book Trio je hlavně fakt, že obsahuje hned dva operační systémy a dva procesory. Asus, zdá se, nepovažuje Windows 8 vhodný pro nasazení v tabletech, a proto v režimu tabletu běží na operačním systému Android Jelly Bean, ve zbývajících dvou režimech, pak máte k dispozici plnohodnotné Windows 8.

Na stejném principu pracuje i Asus Transformer AIO, který byl představen loni na stejné výstavě. V jeho případě se však jedná o velký počítač typu all-in-one, který funguje jako desktop s Windows 8 nebo jako přerostlý tablet s Androidem. V případě novinky stačí k přepnutí mezi operačními systémy stisknout jedno tlačítko, a jak je vidět na videu níže, přepnutí je skutečně bleskurychlé. Kdo by čekal dlouhé bootování a další složitosti, bude rychle vyveden z omylu. Windows 8 nicméně mohou být použity pouze s připojenou dokovací klávesnicí. Proč? O tom dále.

Tip: ASUS Transformer AiO: počítač s Windows 8 a tablet s Androidem

Jako tablet nabídne Asus Transformer Book Trio 11,6palcový IPS displej s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), procesor Intel Atom Z2580 taktovaný na 2 GHz a interní paměť 64GB SSD. K dispozici budete mít baterii s kapacitou 19Wh, která by měla vystačit na 15 hodin provozu.

Oba docky mají svůj vlastní procesor a pevný disk

Už samotná konfigurace tabletu je dostatečně výkonná, ale když připojíte klávesnicový dock, získáte rázem ještě mnohem vyšší výkon. Na rozdíl od ostatních modelů z řady Transformer, které mají v klávesnici pouze další baterii a porty, je v tomto případě klávesnicový dock ve skutečnosti dalším počítačem bez monitoru.

Jako jeho procesor zde byl použit výkonný čip Intel Core i7-4500U (Haswell). Jako interní paměť byl použit harddisk s kapacitou 1TB a k dispozici máte i řadu dalších portů včetně podpory bezdrátového přenosu obrazu díky Intel WiDi 4.1. O napájení se stará baterie s kapacitou 33 Wh.

Stolní stanice PC station dock má také svůj vlastní Intel Core i7-4500U (Haswell) procesor, pevný disk s kapacitou 750 MB a samostatnou klávesnici. S připojeným tabletem dobíjí jeho akumulátor, ale může být použita i s odděleným displejem, který může k ní být připojený bezdrátově.

Na trh by se měl Asus Transformer Book Trio dostat v průběhu čtvrtletí tohoto roku. Jeho cena nebyla zveřejněna, ale vzhledem k výbavě je již nyní jisté, že nebude nejnižší. Také ještě není jasné, zda se bude tablet prodávat i samostatně či pouze v sadě s jedním nebo oběma docky.

Zdroje: press.asus.com, theverge.com, ultrabooknews.com

Diskuze ke článku
Petr
škoda jen že v tabletu není ARM procesor např. snapdragon 800 :D
Klara
Já zase lituji toho malého displeje...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze