Apple kupuje společnost Shazam za přibližně 9 miliard korun

12
Apple kupuje společnost Shazam za přibližně 9 miliard korun
  • Akvizice společnosti Shazam Applem je téměř jistou záležitostí
  • Odhadovaná cena 400 miliónů dolarů se jeví jako poměrně nízká

Společnost Shazam stojící za stejnojmennou aplikací byla založena již v roce 1999 a sídlí v Londýně. Jedná se o populární aplikaci, která se chlubí přibližně 100 milióny aktivních uživatelů měsíčně. Pakliže aplikaci neznáte, vězte, že primární slouží k identifikaci hudby, reklam či filmů. Stačí jen nahrát krátký úryvek skladby, vyfotit filmový plakát či nahrát kousek filmu a aplikace by vás měla přenést k informací o daném uměleckém díle, případně k možnosti jej zakoupit.

V tuto chvíli informaci o odkoupení Shazamu Applem přinesl server TechCrunch. Apple ani Shazam prozatím oficiálně nic nepotvrdili, ale to by se mělo změnit již velmi brzy. Cena akvizice se má pohybovat kolem 400 miliónů dolarů, což je bezmála 9 miliard korun. Dle společnost Music Business Worldwide jde však o nečekaně nízkou částku. Odhad tržní ceny Shazamu byl v roce 2015 rovná jedna miliarda dolarů. Pro Apple by akvizice přinášela jen výhody. V prvé řadě by ušetřil za provize, které Shazamu vyplácí skrze obchode AppStore. Současně by došlo k začlenění do aplikace Apple Music, která by tak získala cennou zbraň v souboji s konkurenčním Spotify.

Stáhnout Shazam

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma) Mac App Store (zdarma)

Zdroj: techcrunch.com, bbc.com

Diskuze ke článku
Pesedm
Hmm.. tak další služba bude o ničem..
Mengi
Tak ono ve finále není důvod proč to neprodat.. Pokud Shazam zůstal stát a takřka vyčerpal Knowhow proč to neprodat. Vedení zůstane skoro celé, lidi si namstí kapsy a i když nejsem uživatel applu, tak si myslím, že Shazamu může apple jedině pomoct :)
Jakub Miakyš
Jakub Miakyš
Shazam je mŕtva služba, dnes už prekonaná jak Soundhoundom, ktorý vie identifikovať pesničku na zaklade "broukní melodie", tak hlavne to vie android na defacto systémovej úrovni, kedže priamo Google Now (resp. Google Assistent) túto funkciu priamo obsahuje.
Obzvlášť vtipne potom táto akvizia vyznie v momente ked Google použil svoje znalosti v oblasti AI a machine learning a vytvoril službu Now playing, ktorá pracuje offline... no hold niekto nakupuje, niekto inovuje...
PS: Nechcem tým povedať, že by Shazam bola zlá aplikácia. Naopak sám som ju používal, ale bola poplatná svojej dobe a dnes je prekonaná. (Tak ako som v minulosti používal Swift key kvoli AI a One handed a dnes to vie vstavaná aplikácia. Alebo na meranie dát som použival Watch dog a dnes to vie droid v nastaveniach...etc)
XYZ
Přijde mi to dost levné, koupit zavedenou a troufám si tvrdit nejlepší službu v dané oboru, za pár šlupek. V dnešní době se za kdejaký nesmyslný startup sype miliarda dolarů, i když by musel svému novému majiteli přinášet trojnásobný zisk příštích 10 let, aby se vůbec zaplatil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze