Vyzkoušeli jsme nový Apple iPad Air

Včetně videa
7
Vyzkoušeli jsme nový Apple iPad Air
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Vyzkoušeli jsme právě vydaný Apple iPad Air (2022) v krásném šedém provedení
  • Zaujme hlavně vysokým výkonem díky čipsetu Apple M1
  • K dispozici je ve Wi-Fi i 5G variantě

Nejnovější iPhone SE i s testem fotoaparátu jsme si ukazovali v separátním článku. Apple však od dnešního dne prodává ještě jednu novinku – 5. generaci iPadu Air. V krátkosti se na ni podíváme.

Za zapůjčení Apple iPadu Air (2022) děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Apple iPad Air inovuje především uvnitř, zkusili jsme ho

Podle přední strany budete mít problém nový Air odlišit třeba od iPadu Pro. Tablet má totiž displej o téměř 11", poměrně úzké rámečky, zkosené boky a tenké tělo. Zpracování je dle očekávání špičkové. V ruce se drží velmi příjemně a zmíněné rámečky jsou tak akorát tenké, abyste ho měli za co chytit. Na horní hraně zůstává zapínací tlačítko s funkcí Touch ID, čímž nám Apple dokazuje, že kdyby chtěl, šlo by to i na telefonech.

Podporuje Apple Pencil druhé generace a můžete ho přichytit na Magic Keyboard. Od verze Pro se na první pohled liší fotoaparáty. Na zadní straně má totiž velmi jednoduchý modul s jediným snímačem. Ten má 12 megapixelů, stejně jako selfie kamera, která podporuje center-stage. To v podstatě znamená, že je ultraširokoúhlá.

Fotografie z přední selfie kamery

Hlavní změny proběhly uvnitř. Apple inovoval především v oblasti výkonu, protože nasadil čipset Apple M1. To znamená opravdu značné zvýšení výpočetního i grafického výkonu. A pokud hledáte tablet, který se hodí nejen na multimédia, ale nezakucká se při hraní, ale ani náročnější práci, tady máte odpověď.

Modrá varianta a Magic Keyboard

Uvnitř je samozřejmě nejnovější iPadOS 15.4 s opravdu širokou paletou aplikací uzpůsobených používání na tabletu. A ano, i Air má na spodní hraně USB-C pro snadnější nabíjení a přenášení souborů. Takže teď už jen USB-C a Touch ID nějak dotlačit i do iPhonů.

My máme tablet v šedé, ale k dispozici je třeba i modrá, která vypadá rovněž povedeně. Cena začíná na 16,5 tisících korunách ve Wi-Fi verzi s 64GB úložištěm. Vybrat si však můžete i 5G variantu za 21 tisíc korun. Pokud chcete úložiště zvýšit na 256 GB, připočtěte k ceně 4,5 tisíce Kč.

Technické parametry Apple iPad Air (2022) 256GB Celullar

Kompletní specifikace
Konstrukce247,6 × 178,5 × 6,1 mm, 462 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,9" (2 360 × 1 640 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 24 FPS
ChipsetApple M1,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémiPadOS
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2022, 25 490 Kč
Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Ta cena to je vtip?:o) Jsem nedavno kupoval konvertibilni lenovo yoga s i5kou, 16GB ram a 1TB ssd, s digitizerem a perem za nizsi penize ....... asi o osm kategorii zarizeni uplne jinde, jednak vykonem a hlavne pouzitelnosti .... tyhle detske hracky/tablety, stoji snad do peti tisic ne? Nebo jsem zaspal dobu o oni chcou za jednoucelovy krumpl, navic s totalne omezenym applim systemem, 25 litru? Ikdyz vlastne, kdyz chcou tri petky za prachsprosty hlinikovy stojan k monitoru, tak co se divim ze?:o)
Roman Trnka
Roman Trnka
Naposledy upraveno: 19. 3. 2022 08:30
Vcera jsem koupil 5ks iPadu Air 2022. Koupil jsem je psotupne v prubehu dne a vsechny do jednoho jsem vratil. Kvalita konstrukce je silena. V iPadech Air 2022 "krupe" a pritom se obcas na displeji vytvori takove ty skvrny, ktere hned tedy zmizi. Mam iPad Air 2020 a u toho se to nedeje, konstrukce je solidni. Zaroven jsem "osahal" i Pro a normalni iPad a opet konstrukce paradni. Vypada to, ze do Ceska dorazily zmetky a nebo Apple vyrazne ztraci na kvalite.
Robert Glausch
Robert Glausch
Je vidět ze tomu moc nerozumíš,nějaký Lenovo s i5 už je dávno mimo. Apple s Intelem skončil protože usnul na vavřínech a novým modelům computerů už nestíhá. Začlo to M1,M1 pro a M1 max který má 20 jader,ten výkon je naprosto brutální stejně jako vydrže baterií. Nový iPad Air 5 s M1 bude mašina ještě za 6 let, Lenovo možná nebude nikdo znát. Prostě nemůžeš srovnávat Apple se zařízeními které běží na Androidu,to se prostě nedá,iOS není dokonalý ale téměř dokonalý,Android je u mě prostě shit…. Některé přístroje samy o sobě špatné nejsou, ale platforma na které běží je prostě mimo, proto potřebuji Androidová zařízení stále víc a víc výkonu a stejně po 2 letech je značně zpomalený.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze