Apple chce s podložkou AirPower zjednodušit bezdrátové nabíjení

1
Apple chce s podložkou AirPower zjednodušit bezdrátové nabíjení
Fotografie: apple.com
  • Nové iPhony nabídnou bezdrátové nabíjení ve standardu Qi
  • Dobíjet půjdou různými podložkami, avšak Apple chystá něco lepšího
  • Nabíječka AirPower totiž dobije hned několik Apple produktů najednou

Již delší dobu existuje na trhu produkt od Applu, který bezdrátové nabíjení umožňuje – chytré hodinky Apple Watch. To však Applu nestačilo a technologii nasadil i do nově představených iPhonů. Mají totiž skleněná záda, takže odpadá problém s kovem, skrze který by účinnost nabíjení nebyla ideální.

Nové iPhony disponují standardem Qi, který je ve světě smartphonů velice oblíbený, pracuje s ním drtivá většina dnes dostupných podložek pro bezdrátové nabíjení. Ve všech moderních restauracích a hotelech s největší pravděpodobností naleznete podložku právě ve standardu Qi. I když v případě bezdrátového nabíjení by se snaha o odlišení od konkurence v podobě nasazení speciální technologie, která umožní nabíjet na dálku, hodila, buďme rádi, že v rámci zachování kompatibility nakonec Apple využil standardní řešení. Apple by navíc neměl vyžadovat speciální schválené podložky a kompatibilita by tak měla raketově narůst.

AirPower
Apple AirPower dorazí až příští rok

iPhony by tak měly komunikovat s většinou prodávaných podložek, Apple však samozřejmě bude prosazovat výrobce, kteří udělají podložky přímo pro ně. Aktuálně má Apple v nabídce dvě – od Mophie (využívá bezdrátovou technologii Qi a nabíjí s příkonem až 7,5 W, v balení je i adaptér do sítě) a Belkinu.

Apple
Podložky od Mophie a Belkin

Podložka Belkin má stejná specifika, navíc nabídne nenápadnou LED diodu signalizující nabíjení a takovou účinnost, že překážkou nebude ani tenký kryt do 3 mm. Ani u ní nechybí adaptér do sítě. Obě podložky vyjdou shodně na 1 719 Kč, prozatím však není jasné, kdy budou naskladněny.

Apple včera oznámil, že příští rok nabídne vlastní podložku s označením AirPower. V čem bude výjimečná? I když bude pracovat ve standardu Qi, dobije hned několik Apple produktů najednou – iPhone, Watch i sluchátka AirPods s nabíjecí základnou. A kompatibilní bude i s výrobky třetích stran. O všem bude informovat widget přímo na displeji iPhonu, tedy pokud se bude jednat o zařízení od Applu. Dle posledních informací bude možné nabíjet pouze Apple Watch 3. generace, původní Watch bude stále nutné dobíjet skrze separátní a certifikovanou podložku speciálně pro ně. Stejně tak Apple AirPods sice nabíjet půjdou, avšak bude nutné pořídit nový obal, který Apple na keynote jen krátce zmínil. Cena AirPower řešení prozatím nebyla stanovena, odhadujeme ji na přibližně 3 až 4 tisíce korun.

Apple iPhone X

Kromě AirPower a podložek výrobců třetích stran Apple oznámil, že nové iPhony půjde nabíjet i vyšší rychlostí (50 % za 30 minut), a to klasicky kabelem. Rychlé bezdrátové nabíjení bude možné také, avšak až v budoucnu formou bezplatné softwarové aktualizace. Pokud si však myslíte, že klasické drátové nabíjení bude dostupné okamžitě a bez problémů, bohužel vás zklameme. Pro rychlé nabíjení bude nutné dokoupit speciální adaptéry jako volitelné příslušenství. Půjde o USB-C adaptéry dodávané k novým MacBookům + kabel z USB-C na Lightning. Celkově taková nabíječka vyjde na více než 2 tisíce korun, což je za zrychlené nabíjení opravdu hodně. V krabici bude stále dostupný pouze 5W USB napájecí adaptér.

Zdroj: apple.com, apple.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Tak tohleto bude pořádný fail. Správný uživatel Apple se totiž nemůže spokojit s nějakým podřadným standardem, který spachtila partička čínských firem někde v garáži, ale potřebuje řádně proprietární řešení, které předběhne konkurenci o několik světelných let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze