Android v září: Jelly Bean téměř na 2%, dál roste také ICS

2

S železným pravidlem Google měsíc co měsíc zveřejňuje čísla, která ukazují podíl jednotlivých verzí operačního systému Android. Ze zářijových čísel můžeme vyčíst, že dny dvojkového Androidu jsou sečteny, zatímco obě nejnovější verze jsou na vzestupu.

Za právě uplynulý měsíc došlo jen k malým změnám a procenta se ve prospěch novějších verzí přelévala pouze po jednotkách. Na samé dno poklesla nejstarší verze 1.5 Cupcake, která už v podstatě v telefonech vymřela. Velmi podobně je na tom vyšší verze 1.6 Donut. Na minimu zařízení již běží také Android 2.1 Eclair.

Android

Více než procento za poslední měsíc ztratila verze 2.2 Froyo. Dvojkový Android celkově pomalu vyklízí své pozice novějším verzím. Stále však vládne Android 2.3 Gingerbread, který v září ještě udržel většinový podíl a ukrojil si 55 % koláče. Oproti září ale ztratil bezmála téměř procento a půl. Trojkový Android používaný jen v tabletech a jen malou chvíli již také pomalu mizí.

Čtěte: Podíl operačního systému Android v srpnu

Verze Označení Podíl v srpnu Změna podílu
Android 1.5 Cupcake 0,1% -0,1%
Android 1.6 Donut 0,4% 0%
Android 2.1 Eclair 3,4% -0,3%
Android 2.2 Froyo 12,9% -1,1%
Android 2.3 Gingerbread 55,8% -1,4%
Android 3.1 Honeycomb 0,4% -0,1%
Android 3.2 Honeycomb 1,5% -0,1%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 23,7% 2,9%
Android 4.1 Jelly Bean 1,8% 0,6%

Čtěte:Přehled: jaká zařízení obdrží Android 4.1 Jelly Bean?

Ze ztrát výše zmíněných verzí těží především verze 4.0 Ice Cream Sandwich, která si bez jedné desetiny připsala nárůst o tři procenta a blíží se ke čtvrtinovému podílu. Tento trend bude minimálně do konce roku pokračovat. Stále je ještě dost zařízení, která čekají na aktualizaci. Na druhou stranu je velmi zajímavé sledovat, že rok po představení čtyřkové verze nemá Ice Cream Sandwich ani čtvrtinový podíl. Updaty výrobcům trvají velmi dlouho. Druhý největší nárůst zaznamenala nejnovější verze 4.1 Jelly Bean. Google by si ale jistě představoval svižnější nástup.

Android

Zdroje: developer.android.com