Android Market končí, přichází Google Play: co je nového?

1

Android Market už je minulostí. Google nečekaně oznámil vznik nové služby, kterou pojmenoval Google Play. Z názvu by se mohlo zdát, že jde o novou herní platformu, ale není tomu tak. Google Play nahradí současný Android Market a opět integruje hudbu, aplikace, knihy a filmy na jednom místě. Nového však není prakticky nic, služba má jen nové jméno a logo.

Pokud jste včera v podvečer navštívili stránku market.android.com, asi jste byli hodně překvapeni. Na stávající Android Market na této adrese už můžete zapomenout, byli jste přesměrování na novou stránku, kterou je play.google.com. Jedná se o službu, která na jednom místě integruje všechny druhy zábavy, co Google doposud pro mobilní zařízení nabízel. Google se přejmenováním snaží více konkurovat iTunes od společnosti Apple. Google Play totiž na rozdíl od jména Android Market mnohem víc evokuje integrovanou službu, nabízející kromě aplikací i jiný obsah.

Informace o Google Play se podařily udržet Googlu pod pokličkou až do poslední chvíle, což se v současnosti už málokdy vidí a většinou vždy u podobných novinek něco prosákne neoficiálními kanály už v předstihu. Trochu mě překvapuje, že Google Play nebylo představeno už minulý týden na MWC 2012 v Barceloně. Možná to ale schválně Google takto načasoval, aby to bylo o den dříve, než bude představen iPad 3. V médiích tak bude alespoň o trochu méně "přeapplováno".

Google Play funguje jednotně na principu cloudu. Cíl je takový, abyste na každém zařízení s Androidem, na které se přihlásíte, měli dostupné všechny aplikace, hry, knihy, hudbu a filmy, které jste si koupili/stáhli na jakémkoli jiném zařízení. Nemusíte tedy znova platit za to samé, a nemusíte všechny zařízení synchronizovat mezi sebou skrze počítač.

Do Google Play je možno uložit až 20 000 skladeb zdarma, zakoupit si miliony dalších, stáhnout více než 450 000 aplikací a her, procházet největší kolekcí elektronických knih na světě a zapůjčit si ke shlédnutí tisíce filmů.

Všechny aktuálně zakoupené aplikace a hry z Android Marketu, případně i další multimediální obsah, budou dostupné nově v Google Play, nemusíte se bát, že byste o cokoli přišli. Ostatně Google Play je jen přejmenovaný Android Market s novým logem a pozměněným layoutem. V jádru se nezměnilo nic.

Změna bývalého Android Marketu je zatím patrná pouze na webovém rozhraní, aktualizace mobilní aplikace přijde během několika následujících dnů. Zatím se aktualizovala jen bývalá služba Google Music, ta se již v zařízení (tabletu či telefonu) zobrazuje trochu nešťastně v překladu jako "Hudba Play".

Bývalá aplikace Google Hudba se již aktualizovala na Hudba Play

Stahujte Google Play už nyní!

Pro uživatele z České republiky se toho až zase tolik ve skutečnosti nemění. Ze služeb, které jsou integrovány do Google Play, jsou u nás k dispozici jen Android Market. O nákupu hudby, elektronických knih a filmů si zatím ještě dlouho můžeme nechat jenom zdát. Uživatelé tak opravdu budou vnímat Google Play jen jako přejmenovaný Android Market. Chcete-li stáhnout nový Google Play už nyní, stačí stáhnout APK z tohoto odkazu a nainstalovat do telefonu.

Nakupujte se slevou za 9 Kč

Co však potěší většinu uživatelů mnohem více, je sleva vybraných aplikací a her, ke příležitosti uvedení Google Play. Ty si můžete po dobu několika dní stáhnout jen za něco kolem 9 Kč za kus. Nejde o žádné béčkové tituly, ale většinou špičkové hry a aplikace, no posuďte sami:

Co na Google Play říkáte? Vnímáte to jako krok vpřed, nebo je to podle vás zbytečné? Bude se vám po Android Marketu stýskat?

Zdroje: androidandme.com, play.google.com

Diskuze ke článku
Neo
konci jenom nazev jinak nic noveho... v USA tyto funkce mel jiz Market davno, jen to ted trosku medializovali, zmenili nazev a pridali slevy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze