Android Device Manager nově zamkne telefon na dálku (zkušenosti)

5

V srpnu jsme vám přinesli podrobné preview správce zařízení Androidu, který vám na dálku dokáže telefon lokalizovat, prozvonit a nebo ho kompletně vymazat. Jedna důležitá funkce chyběla, a to možnost telefon na dálku uzamknout. V noci na dnešek však Google zpřístupnil i tuto možnost. Jak postupovat?

V našem podrobném přehledu Device Manageru ze srpna jste se mohli dočíst, že základní funkce ,,Zámek'' - uzamknutí telefonu (nebo změna hesla) bohužel chybí. Teď je ale vše jinak a Google v noci na dnešek tuto funkci aktivoval pro všechny. Dnes se tedy v krátkosti podíváme, jak uzamknutí telefonu funguje v praxi.

Aktivace správce zařízení je snadná, v nastavení zabezpečení ho stačí povolit. Pokud už aktivní je, stačí na webu odeslat oznámení.

Pokud se chystáte aktivovat Device Manager (Správce zařízení) poprvé, změnu oprávnění uvidíte hned. Správce zařízení vás upozorní, že bude potřeba udělit aplikaci práva pro: vymazání všech dat, uzamčení plochy displeje a změna hesla zámku displeje. Pokud máte Správce zařízení již povoleného, bude nutné v nastavení správce zařízení zaškrtnout možnost ,,povolit vzdálené uzamčení telefonu''. Aktivaci této možnosti můžete provést i na webovém rozhraní, kde vás prohlížeč automaticky vyzve k ,,odeslání oznámení do zařízení''. Podrobně jsme si aktivaci ukázali v dřívějším přehledu.

TIP: Podívejte se na podrobné preview jak funguje Device Manager.

Android Device Manager a jeho nová funkce - zamknutí telefonu na dálku.

Pokud se aktivace povolení nastavení povedla, nic nebrání uzamknout telefon na dálku. Stačí využít webové rozhraní, kde kromě polohy telefonu, možnosti telefon vymazat a prozvonit ho najdete nově i možnost zámku. Dále stačí zadat heslo, buď číselné a nebo textové a odeslat požadavek. Displej v tom momentě zhasne (pokud je v daný moment aktivní) a pokud se budete snažit telefon opět aktivovat, bude zapotřebí zadat vámi zvolené heslo.

Telefon pozná, o jaký typ hesla se jedná a podle toho nabídne daný typ klávesnice. Tento zámek také změní klasicky nastavenou možnost odemknutí. Pokud tedy byl telefon odcizen, a vy jste neměli nastavenou žádnou možnost autorizace, nově bude nutné zadat vámi nastavené heslo. Ke změně je zapotřebí, aby bylo zařízení na internetu. Pokud v momentě nastavení hesla není internet v telefonu aktivní, změna se neprojeví ihned, ale až v momentě, kdy se zařízení opětovně ke službám Googlu přihlásí. Není tedy nutné aktivaci v určitých intervalech opakovat.

Telefon pozná, jestli je nutné zadat číselné heslo (PIN) a nebo textové. Podle toho nabídne daný typ klávesnice.

Nově má tedy Správce zařízení následující povolení: určit polohu zařízení, smazat zařízení a paměťovou kartu, prozvonit (i ztlumený) telefon, uzamknout zařízení a změnit heslo zařízení. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že všechny tyto možnosti fungují skvěle, změna hesla proběhla během vteřiny, vyhledání telefonu je otázkou pár vteřin.

Nově tak můžete být v klidu, a pokud telefon ztratíte, nikdo se k vašim souborům ani kontaktům nedostane. Jediný problém shledáváme stále v tom, že je nutné, aby bylo zařízení připojené na internet. A co vy, využíváte služeb Správce zařízení na svém Androidu?

Diskuze ke článku
MSKR
Je to celkem fajn služna, jen by bylo dobré kdyby jí doplnili o možnost smazání zařízení ze seznamu :) (nebo možná jsem slepec a nevidím to :) ) Protože v poslední době střídám telefony více než je zdrávo
Petr Zubik
Petr Zubik
je to super uz jsem to vcera vyzkousel, ja teda mam take nastaveno ze kdyz 3x nekdo neuspesne se pokusi odemknout telefon tak ho to vyfoti a posle fotku na email. za tohle ma google opet palec nahoru :)))
Gapple
Nevím jak vy, ale podle me to má Apple lépe vyřešeno...:/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze