Android v lednu: roste Jelly Bean, poprvé ztrácí Ice Cream Sandwich

1

První dny měsíce února jsou za námi a na řadě je tradiční statistika podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. Není zajímavostí, že Jelly Bean roste. Na druhou stranu svého vrcholu zřejmě dosáhla verze Ice Cream Sandwich.

Tradičně začneme od nejstarších verzí, u kterých jsou ještě čísla k dispozici. Android 1.6 Donut už v podstatě dokončil svou životní pouť a stagnuje s podílem 0,2%. Postupně se loučíme také s novější verzí 2.1 Éclair, která opět ztratila a aktuálně ukusuje podíl lehce nad 2%. Vytrácí se také kdysi nejrozšířenější Froyo, tedy Android 2.2, jehož podíl klesl bezmála o celé procento.

Nejrozšířenějším verzí systému je stále Android 2.3 Gingerbread, který sice klesl o 2%, nicméně stále zaujímá podíl 45,6%. Toto číslo jasně dokazuje, že je na trhu stále spousta telefonů, které buď ještě nebyly nebo ani nebudou aktualizovány. Týká se to především levných modelů. Zdá se, že si Gingerbread udrží nadvládu až do příchodu páté generace Androidu.

Minulostí je trojkový Android, který byl určen pouze pro tablety a představoval jakýsi dočasný mezikrok ke čtyřkovému Androidu. Aktuálně drží podíl lehce nad jedním procentem.

Verze Označení Podíl v lednu Změna podílu
Android 1.6 Donut 0,2% 0,0%
Android 2.1 Eclair 2,2% -0,2%
Android 2.2 Froyo 8,1% -0,9%
Android 2.3 Gingerbread 45,6% -2,0%
Android 3.1 Honeycomb 0,3% -0,1%
Android 3.2 Honeycomb 1,0% -0,1%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 29,0% -0,1%
Android 4.1 Jelly Bean 12,2% 3,2%
Android 4.2 Jelly Bean 1,4% 0,2%

Sečteny jsou dny vzestupu u Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, který doplatil na rychlý nástup Jelly Beanu. Poprvé v historii tak Ice Cream Sandwich nestoupá, ale klesá. Oproti prosinci jde o ztrátu 0,1%. Naproti tomu velmi dobře se vede verzi 4.1 Jelly Bean, která si připsala 3,2% a vyhoupla se na aktuální podíl 12,2%. Na druhou stranu po osmi měsících života to není nijak oslňující podíl. Statistiku uzavírá nejnovější verze 4.2 Jelly Bean, která ale prozatím zůstává stranou zájmu a aktuální podíl 1,4% jde na vrub Nexusům.

Lednová statistika přinesla víceméně dvě překvapení. Velmi pomalu klesající podíl Gingerbreadu a také první, byť malý pokles Ice Cream Sandwiche. V dalších měsících poroste výrazněji jen Android 4.1 Jelly Bean. Nárůst lze postupně očekávat také u verze 4.2, kterou by měly nabídnout všechny připravované novinky.

Zdroje: engadget.com, androidcentral.com, developer.android.com