Android 8.1 bude automaticky šetřit místo omezením neaktivních aplikací

3
Android 8.1 bude automaticky šetřit místo omezením neaktivních aplikací
  • Android 8.1 bude automaticky označovat aplikace jako neaktivní, pokud jste je dlouho nespustili a žádné jiné aplikace z nich nečerpají data
  • Neaktivním aplikacím bude následně zakázáno vytvářet cache soubory, čímž se ušetří místo v úložišti
  • Funkci však musí nejprve povolit u svých telefonů samotní výrobci

Nedávno jsme vám přinesli novinku o Files Go od Googlu, což je aplikace, která má za úkol uvolnit místo v interním úložišti vašeho telefonu s Androidem. Google chce ovšem podle všeho dostat podobnou funkci přímo do samotného Androidu a pomoci mu v tom má již aktualizace na Android 8.1 Oreo.

Google Files Go
Aplikace Files Go

Stále více výrobců sice osazuje své telefony 64GB úložištěm, ale telefony nižší a střední třídy mají k dispozici často 32 GB, případně i jen 16 GB. Právě proto se Google rozhodl přidat do Androidu 8.1 funkci, jež zmenší paměťové nároky nepoužívaných aplikací, pokud dochází místo v úložišti. A jakých aplikací se to bude týkat? Google vyhodnotí aplikaci jako neaktivní, pokud jste jí již dlouho nezapnuli a data zní zároveň nevyužívá v pozadí žádná jiná aplikace. V takovém případě jí automaticky zakáže vytváření vlastních cache souborů a tím ušetří místo.

Google Files Go

Výhod této funkce bychom si ovšem mohli začít všímat až za jeden, případně dva roky. Vše záleží na výrobcích, z nichž mnozí stále testují teprve Android 8.0, takže to bude ještě dlouhá cesta, než se dočkáme širšího rozšíření Androidu 8.1. Kromě toho musí navíc samotní výrobci tuto funkci u svých telefonů povolit.

Stáhnout Files Go

Google Play (zdarma)

Zdroj: xda-developers.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Milan Keršláger
Prominentní výrobci nasazují takové novinky obvykle o verzi dříve, například Sony, Samsung. Tj. jejich verze je částečně založena na následující vyšší verzi Androidu.
Blue Sun
Blue Sun
Myšlenka dobrá, provedení opět po googlovsku lajdácké. Pokud to má být funkční, musí se takové řešení obejít bez účasti výrobců.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze