AMD chystá vlastní ARM procesory s podporou HSA

11

Světově druhý největší výrobce procesorů architektury x86-64 chystá své vlastní procesory architektury ARM. Dle smlouvy, kterou podepsalo AMD s ARM Holdings plc chystá tento výrobce křemíkových čipů 64bitové procesory ARM na rok 2016.

Už dříve AMD oznámilo, že chystá výrobu procesorů architektury ARM. Jedná se o celkem nezvyklý krok, jelikož AMD vyrábělo pouze procesory, čipsety a grafické akcelerátory AMD Radeon. Před nedávnem uvedlo AMD mobilní procesory Mullins a Beema, které konkurují procesorům Atom od Intelu.

Procesory AMD architektury ARM

Nové procesory, které AMD chystá, budou konkurovat firmám, jako je nVidia, Qualcomm, Samsung, atd. Dle AMD se bude jednat o SoC s 20nm jádry Cortex-A57 a dokonce budou podporovat technologii HSA, která umožňuje zpracování některých operací grafickým akcelerátorem namísto procesoru. V tomto SoC má být však krom ARM procesoru i klasický x86-64 procesor, čímž AMD vytvoří velmi univerzální čip. „Project SkyBridge“, jak jej AMD nazývá, ještě obsahuje grafický akcelerátor AMD Radeon. Čistě ARM procesorem má být až architektura K12, ovšem ta je zatím opředena tajemstvím.

Zdroje: electronista.com

Diskuze ke článku
Pavel
AMD sotva zvládá desktop a žene se do mobilů.. :D
Terenc
to mě vždycky pobaví když nad AMD lidi ohrnují nos a v telefonu mají šmejd od MediaTeku
cudla
Terenc ted jsi to trefil naprosto přesně ::D
Jinak v součastné době bohužel AMD v CPU toho moc nabídnout nemá max 6300 jinak je docela bída, jsem ted pořizoval PC a ikdyž jsem fanoušek AMD tak procík bohužel od intelu i5, jsem je podpořil alespon koupí grafiky ty mají naprosto konkutrenceschopné ne-li lepší ;)
Martin
Hasswell a AMD grafika je jasný ale v mobilech... Kdo ví ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze