Alphabet překvapil analytiky. Čtvrtletní tržby překonaly jejich očekávání

2
Alphabet překvapil analytiky. Čtvrtletní tržby překonaly jejich očekávání
  • Alphabet je mateřskou společností Googlu
  • Za 4. čtvrtletí vykázal čistý zisk bezmála 9 miliard dolarů
  • Značně se zvyšující výdaje však investory přesto znepokojují

Své hospodaření odtajnila také společnost Alhpabet, pod kterou přímo spadá Google. Zdánlivě je vše zalité sluncem. Tržby za 4. čtvrtletí roku 2018 dosáhly 39,28 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 21,5 %. Konečné tržby dokonce překonaly odhady analytiků. Ti tržby dopředu odhadovali na 38,93 miliard dolarů. Za skvělým výsledkem stojí především značný zájem o reklamu ve vyhledávači Google a službě YouTube. Stojí za zmínku, že samotný Google se podílí 83 % na příjmech společnosti Alphabet.

Pokud se podíváme na čistý zisk, jde o 8,95 miliard dolarů. Při přepočtu na jednu akcii společnosti se jedná o 12,77 dolarů. Opět jde o lepší čísla, než která odhadovali analytici. Dle jejich prognóz se měl čistý zisk vyšplhat na 7,69 miliard dolarů, tedy 10,87 dolarů za akcii. Výrazné je též meziroční zlepšení, neboť poslední kvartál zakončila společnost Alphabet ve ztrátě téměř 3 miliard dolarů.

I přes zdánlivě výborné výsledky jsou investoři znepokojeni. Za vším hledejme zvyšující se náklady společnosti Alphabet. Za 4. čtvrtletí roku 2018 šlo o 31,07 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o nezanedbatelných 26 %. Za navýšením nákladů a výdajů má stát rostoucí počet zaměstnanců, vyšší výdaje za reklamu na koncové produkty či předplatné YouTube a nakonec také nákup nových kancelářských budov v Silicon Valley a New Yorku. Znepokojivý postoj investorů také srazil cenu akcií o 2,8 %.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Šmírování se vyplácí a místní fandové budou ještě blahem vzdychat, že si koupili anální sondu s logem Google a s připojením do cloudu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze