Aktualizace na Windows 10 Creators Update začínají, Visty končí

5
Aktualizace na Windows 10 Creators Update začínají, Visty končí
  • Microsoft dnešním dnem ukončil podporu pro operační systém Windows Vista
  • Aktuálně jej používá necelé procento uživatelů
  • Současně s ukončením Vist přichází bezplatná aktualizace Windows 10 Creators Update

Pokud se někoho zeptáte, jakou verzi systému Windows považuje za tu zřejmě nejhorší, dost možná se dočkáte odpovědi Vista. Zejména zpočátku se jednalo o velmi neodladěnou verzi, uživatelé si navíc nechtěli zvykat na nové rozhraní. Visty aktuálně používá necelé procento uživatelů, oproti tomu Windows 7, kterým končí podpora již v roce 2020, stále najdete na počítačích více než 49 % uživatelů. Aktuálně nejnovější verzi, systém Windows 10, využívá 25 % uživatelů. Dnešním dnem podpora verze Vista končí, pokud si tedy svoji bezpečnost hlídáte, doporučujeme nahradit systém novějším.

S většinou „úmrtí“ však přichází nové „narození“, v tomto případě se jedná o vypuštění (pro současné majitele Windows 10) bezplatné aktualizace Creators Update.

Zdroje: mspoweruser.com

Diskuze ke článku
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Třeba mě utlučte, ale mě se ty Vistí omalovánky líbily. Ale je fakt, že systém byl těžkopádnej a já osobně jsem po upgrade na W7 poznal zrychlení (a to jem prováděl upgrade bez reinstalu).
Dan
Visty nebyly špatné. Ale měly několik problémů, které spíš souvisí s dobou vydání, ne s OS samotným. Za prvé byly hardwarově hodně náročné na svou dobu. Ne každý si mohl dovolit mít Visty na svém 5 let starém počítači, co dnes například není problém u W10. Pak tady bylo nové jádro, takže hodně programů nefungovalo správně, nebo nefungovalo vůbec, co vyřešil až Service Pack. Pak tady bylo zavedení UAC, které lidi otravovalo. Ano, teď už jsou na to lidé více méně zvyklí a taky se to už neptá na každou maličkost. Ale z pohledu té doby to byl systém který vyžadoval silný a tudíž i dražsí počítač (hlavně co se týče RAM), nefungovaly ne něm některé programy a uživatel musel odsouhlasovat spuštění některých programů a istalace nových, na což nebyl zvyklý. Ale samotný systém nebyl špatný. Windows 7 se změnily jenom vzhledově a nebrali tolik z výkonu, ale funkčně jsou systémy stejné. Jenom Visty přišly příliš brzo a museli v některých ohledech prorazit cestu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze