7 dní s Nokií 7 Plus. Zaujala výdrží i fotoaparátem, systémem paradoxně ne

17
7 dní s Nokií 7 Plus. Zaujala výdrží i fotoaparátem, systémem paradoxně ne
  • V redakci již celý týden testujeme zbrusu novou Nokii 7 Plus
  • Kladné body od nás získává za skvělou výdrž, solidní fotoaparát či povedený vzhled
  • Naopak trochu horší je to s prostředím

Poctivou střední třídu od Nokie v letošním roce zastoupí Nokia 7 Plus, která se snaží přinést maximum funkcí s cenou pod hranicí deseti tisíc korun. My se aktuálně nacházíme přibližně v polovině testování a můžeme se s vámi podělit o naše dojmy.

Vypadá zatraceně dobře

Vzhled zařízení hraje i dnes důležitou roli. Ačkoliv vypadají pro mnohé všechny telefony stejně, někteří výrobci se snaží alespoň mírně odlišit. Ano, Nokia je „pádlem“,nicméně v naší měděně černé kombinaci vypadá vcelku originálně a bezpečně ji i na dálku rozpoznáte. Velmi dobře pak i přes větší rozměry padne do ruky. Podle nás tomu napomáhá i dodávané silikonové pouzdro chránící záda a boky zařízení.

Nokia 7 Plus

Displej krásný, ale chraňte jej

Do značné míry určuje vzhled displej. Zde se Nokia rozvášnila a novinka disponuje 6palcovým IPS panelem s protáhlým Full HD rozlišením. Zajímavě vypadají rohy, které jsou zakulacené a mírně kopírují celkové tvary telefonu. Stinnou stránkou budiž fakt, že v některých aplikacích nevidíte informace v samotných rozích, typicky ve hrách.

Nokia 7 Plus

Jemnost displeje je více než dostatečná, skvělé jsou také pozorovací úhly, ale o něco horší je to s čitelností na sluníčku. I přes maximální hodnotu jasu je zapotřebí si někdy druhou rukou stínit a eliminovat odlesky. Je to trochu škoda. I přes použití ochranného sklíčka Gorilla Glass 3 je zobrazovač velmi náchylný na poškrábání. A to jej můžete nosit klidně jen v kapse, kde nic jiného nemáte. Do týdne na displeji uvidíte hned několik vlásečnicových škrábanců. Rozhodně tak doporučujeme na telefon co nejdříve nalepit ochrannou fólii či sklo.

Baterie k neutahání

Pokud bychom měli na Nokii 7 Plus něco vyzdvihnout, bude to výdrž baterie. Uživatelsky nevyměnitelný akumulátor se chlubí kapacitou 4 000 mAh a běžně nabíjíme až po více než 24 hodinách. A to telefon aktuálně rozhodně nijak nešetříme. Výdrž můžeme směle zařadit mezi nadprůměrnou v dnešním světě smartphonů. Nokia se také poměrně svižně nabíjí – z nuly do úplného nabití to stihne za necelé dvě hodinky.

Nové prostředí s muškami

Nokie se pyšní čistým Androidem, který je zařazen do programu Android One. Samozřejmostí tak jsou pravidelné softwarové aktualizace. Aktuálně se v telefonu nachází Android 8.1 Oreo a zabezpečení platné k 1. dubnu 2018. Potud tedy vše v naprostém pořádku.

V prostředí se rychle zorientujete, vše je tam, kde byste to hledali. Nejsou zde žádné zbytečné aplikace navíc. Ano, několik aplikací od Googlu možná ano, avšak ty můžete také odinstalovat. Bohužel i přesto má optimalizace k dokonalosti vcelku daleko. Tu a tam se během prvního týdne stalo, že se prostředí nepěkně zaseklo, a to na několik vteřin. Byli jsme svědky také pádů aplikací, v čemž jednoznačně vede fotoaparát. S tím jsou všeobecně časté problémy, kdy se například snímaná scéna velmi zasekává.

Fotoaparát

Novinka finské společnosti HMD Global se chlubí na zadní straně duálním snímačem s rozlišením 12 a 13 megapixelů. Primárně dva snímače slouží pro dvojnásobné přiblížení bez ztráty kvality, což je jistě vítané. Paradoxně však telefon postrádá optickou stabilizaci obrazu, zavděk je nutné vzít elektronickým pomocníkem. Na čelní straně operuje 16megapixelová kamerka s funkcí SuperPixel, kdy vždy dojde ke spojení 4 pixelů pro vytvoření co nejkvalitnějšího záběru.

Nokia 7 Plus

Výsledné snímky vypadají opravdu velmi dobře. Jsou barevně věrné a ostré po celé ploše. Příjemně funguje možnost dvojnásobného přiblížení během fotografování i natáčení. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami je nutné mít trpělivost a telefon skutečně pevně držet. Zde citelně chybí optická stabilizace obrazu.

Ukázkové snímky v exteriéru
Ukázkové fotografie v interiéru a noci

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh
Diskuze ke článku
afafa
som zvedavy ci asus zenfone 5 bude fotit lepsie zatial moj favorit do 400eur
Blue Sun
Blue Sun
V dnešní době sklo, které se snadno poškrábe? Smutné...
Refael
Dost mě to zaskočilo, že zrovna čistý Android a to ještě v jeho nejnovější verzi se může sekat a způsobovat dokonce pád aplikací. Myslel jsem, že čistým Androidem výrobce nemůže nic zkazit.
Myslím si, že SD660 to nemůže být, když je čistý systém ještě k tomu verze One, která má mnohem menší nároky.
Čekal jsem spíš přesně opačný problém :
Svižný systém, ale foťák na houby.
Martin
A dozvíme se konečně už hmotnost telefonu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze