5v1 naživo: rozložili jsme nový Asus Transformer Book V

4

Asus si v konvertibilních zařízeních libuje a často zkouší nové, originální koncepty. Nyní vše posouvá na vyšší hladinu a přináší 5 zařízení v jednom – novinka poslouží jako telefon, tablet s Windows 8 nebo Androidem, a poté i jako notebook, opět s oběma operačními systémy. Jaký je tento hybrid v praxi prozradí naše první dojmy a videopohled.

Představení nového Transformeru Booku V této podobě bylo překvapením. Asus totiž nedávno potvrdil, že se hybrid notebooku a tabletu s možností přepínání mezi Androidem a Windows 8.1 názvem Transformer Book Duet dokonce ani nezačne prodávat z důvodu nepříliš vstřícného přijetí takového kroku ze strany Googlu a Microsoftu. Novinka tento koncept nejen zopakovala, ale rozvinula ještě dále.

ASUS Transformer Book V

Padfone s klávesnicí

Kromě tabletu s Windows 8.1 a Androidem, mezi kterými se můžete přepnout, a přídavné klávesnice, díky které se z tabletu rázem stane notebook, totiž přináší ještě třešničku na dortu, telefon. Na zádech tabletu se totiž nachází dok pro mobilní telefon stejně, jako u Padfonů. Na telefonu běží Android, který můžete dokonce ovládat i z tabletu či notebooku s Windows. Na ploše se totiž objeví pomocí screen mirorringu obrazovka s prostředím telefonu, které lze i ovládat.

5v1

  1. telefon s Androidem
  2. tablet s Androidem
  3. tablet s Windows 8.1
  4. laptop s Androidem
  5. laptop s Windows 8.1

Celé zařízení je spíše cvalíkem, a to jak rozměry, tak hmotností. Tablet má ostatně úhlopříčku 12,5 palce, a protože je v něm umístěn i výpočetní hardware kvůli možnosti přepínání se do Windows, je i poměrně tlustý a těžký. Pro snížení hmotnosti je celé zařízení plastové, zpracované je ale i přes prototypovou fázi dobře, jen mechanismus na odejmutí displeje je spíše kostrbatý. Na druhou stranu kolejnice pro zasunutí telefonu do tabletu jsou zpracovány příkladně.

Asus Transformer Book V – první dojmy z Computexu

Co na to Google a Microsoft?

Zamrzí, že displeje telefonu i tabletu mají pouze HD rozlišení, a že se v klávesnici nenalézá další baterie, na druhou stranu bude dostupná i verze s HDD v klávesnici, kterým bude možno rozšířit úložiště zajišťované SSD diskem v tabletu i telefonu. Telefon i tablet pohání čipsety Intel Atom, telefon má k dispozici 2 GB RAM, tablet dokonce 4 GB.

Transformer Book V je bezpochyby zajímavé zařízení, pro mnohé vzhledem k množství kombinací možná i ideální, je na něm ale vidět, že to Asus spíše zkouší a do novinky nevkládá přehnané naděje. Možná také testuje znovu reakce Microsoftu a Googlu. Otázkou také zůstává osud zařízení vzhledem ke konci, který postihl Transformer Book Duet. Zástupci Asusu nám ale prozradili, že celosvětová dostupnost by se měla stihnout v průběhu předvánočního období ve 4. čtvrtletí tohoto roku.

Známé specifikace

Telefon Tablet/Laptop
Procesor Intel Atom Quad-Core Next Gen Intel Core
Operační systém Android 4.4 Windows 8.1
RAM 2 GB 4 GB
Paměť 64 GB 128 GB SSD + 1 TB
Displej 5" IPS HD 12,5" IPS HD
Fotoaparát 8 MPx + 2 Mpx HD Camera
Baterie 2 550 mAh 28 Wh
Rozměry 148 × 73 × 11 mm ?
Hmotnost 140 g ?
Diskuze ke článku
Jiří Kučera
Jiří Kučera
Ještě by se měl dát ten tablet vložit do monitoru velikosti Asus AiO ;) (a ten pak třeba do televize :D)
Raiden_cz
Někdy to funguje lépe, někdy hůře a teď to nefunguje vůbec :D Musím Vás pochválit kvalita videií se za ty roky co Vás sleduju hodně zlepšila :)
sam
vite o tom ze internet neumi rozezenavat cisla 5 a 100
samo
je duben a to sa ještě neprodáva

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze