4K notebook naživo: vyzkoušeli jsme Asus Zenbook NX500

4

Asus na veletrhu Computex představil svůj nejnovější špičkový notebook, který může sloužit velmi dobře jako plnohodnotná pracovní stanice. Má velký 4K displej, krásné kovové tělo, špičkový design i výkon. My jsme na Tchajwanu měli možnost notebook krátce vyzkoušet. Jaké jsou naše dojmy?

Asus přenesl svůj povedený design klasických ultrabooků Zenbook s 13palcovou úhlopříčkou do mnohem většího těla s 15,6palcovým displejem, a je to dobře. Zenbooky jsou totiž jedny z nejelegantnějších notebooků vůbec a Asus se snaží úspěšný design zopakovat i zde.

Apple se Zen kruhy

Také na velkém notebooku design funguje velmi dobře, i když NX500 samozřejmě není tak tenký, jako Zenbooky a žiletkové boky tak neočekávejte. Velmi dobře vypadají soustředné Zen kruhy na kovovém víku displeje, hodnotně působí také celé kovové tělo, které je špičkově zpracované. Asus přinesl i zajímavé nové designové motivy v podobě tečkovaných kruhů kolem reproduktorů, které zajímavě zasahují do klávesnice. V místě reproduktorů Bang & Olufsen je povrch samozřejmě perforovaný, jinak se jedná jen o prohlubně.

Nový Zenbook nemá žádný rámeček kolem klávesnice, horní strana těla notebooku má totiž tvar talíře, mírně se tak svažuje ke středu a klávesy z tohoto roviny přirozeně vystupují. Velmi dobře vypadá také laserem broušená hrana těla nebo velmi vkusné diody na přední straně. Sečteno podtrženo, Zenbook NX500 vypadá skutečně výborně a těžko byste hledali pohlednější 15,6palcový notebook s Windows 8. Svým stylem se může bez problému měřit s MacBookem Pro.

Novinka překvapí relativně nízkou hmotností, i když 2,3 kg je samozřejmě v absolutním měřítku stále hodně. Klávesnice se zdá být na první vyzkoušení pohodlná, i když má o něco vyšší zdvih, než jiné Zenbooky, což by někomu mohl vadit. Touchpad je rovněž dobře zpracovaný, mohl by být ale klidně ještě větší, místa je kolem dostatek.

ASUS Zenbook NX500 – první dojmy

4K rozlišení a široký barevný gamut největšími lákadly

Největší novinkou je bezesporu 4K displej, vůbec poprvé v notebooku Asus. Rozlišení 3 840 x × 2 160 pixelů a opravdu úžasná jemnost ale není to jediné, čím se Asus chlubí. Displej totiž disponuje širokým barevným gamutem (100 % NTSC/108 % Adobe RGB), což ocení hlavně profesionálové. Asus měl na svém stánku pro porovnání dva modely NX500 vedle sebe – jeden s plným gamutem a druhý s gamutem 75 % NTSC. Rozdíl byl vidět na první pohled, i když si Asus pomohl saturovanějšími a možná až moc živými barvami.

Samozřejmostí je pak špičková výbava zahrnující procesore Core i7, několik SSD disků v RAIDu nebo grafická karta NVIDIA GeForce GTX 850M se 2 GB videopaměti .

Notebook lze na českém trhu očekávat v průběhu léta, cenovka bude začínat na zhruba 50 tisících Kč za nejnižší konfiguraci a bude se šplhat ještě výše u vybavenějších modelů.

Technické specifikace
Procesor Intel Core i7
Grafická karta nVidia GeForce GTX850M
Pevný disk 512GB SSD SATA3 RAID 0 nebo PCIe x4
Operační systém Windows 8.1
Displej 4K IPS 15,6"
Diskuze ke článku
doro
Priserne odflakla videorecenze :D Kazdy druhy slovo blbabol a hlavne porad se plete :D a v napsane recenzi tu maji ,, Rozlišení 3 840 x × 160 pixelů ,, amateri a to tezky :D
tom
Nechapu proc tam nedali klavesnici s numerickym blokem kdyby ty repraky posunuli nahoru tak se jim to tam krasne vejde. Bral bych radeji notebook msi gs60 ghost pro ten je jeste lehci je tenky a vykonnejsi lepsi klavesnici volitelna barva podsviceni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze