5 vychytávek nadstavby Funtouch OS na vlajkovém Vivu X90 Pro

1
5 vychytávek nadstavby Funtouch OS na vlajkovém Vivu X90 Pro
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V zařízení je Android 13 s nadstavbou Funtouch OS 13
  • Nadstavba obsahuje celou řadu vychytávek, které nás zaujaly?

Na celkovém zážitku z používání moderního smartphonu se velkou měrou podílí také operační systém s případnou nadstavbou, která může telefon doplnit o celou řadu užitečných funkcí. V případě Vivo X90 Pro je nasazen Android 13 v doprovodu nadstavby Funtouch OS 13, jež obsahuje několik zajímavých vychytávek. Pojďme se podívat na 5 z nich, o kterých jste možná nevěděli.

Vivo X90 Pro – videorecenze

Propracovaná ochrana zraku

S telefonem v ruce trávíme spoustu času, a tak se výrobci v poslední době zaměřili na různé způsoby, jak chránit zrak uživatele. Kromě již vcelku běžného nočního režimu, který změní barevné podání ze studené modré do teplých odstínů, je ale na trhu ještě několik dalších vychytávek.

V případě Viva X90 Pro nás konkrétně zaujala chytrá ochrana zraku, která inteligentně mění poměr modrého světla, čímž udržuje rovnováhu mezi efektem ochrany zraku a zachováním skutečných barev zobrazovaného obsahu. Praktická je rovněž funkce, která umí automaticky regulovat jas nejen na základě okolního světla, ale i podle délky zapnutí obrazovky a únavy očí.

Rychlý screenshot třemi prsty

Zřejmě každý někdy potřebuje pořídit screenshot, což lze jednoduše provést gestem zmáčknutí vypínacího tlačítka a spodní části kolébky hlasitosti. Toto gesto je však poměrně náročné na provedení, máte-li zrovna volnou pouze jednu ruku a v případě, kdy telefon leží na stole jej obvykle zase musíte nejprve zvednout.

Minimálně na druhý problém má pak nadstavba Funtouch OS odpověď v podobě možnosti pořídit screenshot potažením tří prstů z horní části displeje dolů. Gesto funguje spolehlivě a je ideální pro použití zejména v případech, kdy telefon leží a nechcete jej brát do dlaně.

Rozdělení obrazovky na jeden tah

Rozdělení obrazovky do dvou částí tak, abyste si mohli otevřít dvě okna vedle sebe, vyžadovalo dříve (a u některých výrobců tomu tak stále je) vcelku krkolomné přidržení prstu na ikonce aplikace v task manageru a poté její otevření v okně na půl obrazovky.

S Vivo X90 Pro lze tímto způsobem obrazovku také rozdělit, mnohem pohodlnější je však jednoduše v dané aplikaci provést gesto potažení od spodní části displeje nahoru (opět třemi prsty), čímž se okno automaticky vytvoří a přesune nahoru.

Nano widget přehrávače

Pokud rádi posloucháte hudbu, mohl by vás zaujmout pěkně zpracovaný widget (výrobce jej označuje jako Nano hudební přehrávač) na ploše, který sdružuje různé hudební aplikace, jako je například Spotify či integrovaný hudební přehrávač.

Bez nutnosti stahovat roletku či přímo otevírat aplikaci tak máte po ruce vizuálně líbivý widget, z něhož můžete ovládat různé zdroje hudby.

Když chcete nabíjet pomalu

Vivo X90 Pro disponuje bleskově rychlým 120W nabíjením, ovšem v případě, že chcete z nějakého důvodu nabíjet pomaleji, můžete tuto možnost deaktivovat. Telefon se i poté nabije svižně, ovšem obecně vzato se bude méně zahřívat. Ti, kteří se z nějakého důvodu obávají o životnost baterie v dlouhodobém měřítku, mohou mít větší klid na duši.

Jedná se na první pohled o jednoduchou funkci, je však nutné dodat, že takovouto možnost velké množství smartphonů s rychlým nabíjením nenabízí.

Vivo X90 Pro

Rozměry164,1 × 74,5 × 9,3 mm, 215 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 800 × 1 260 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
Procesor1×3,01 GHz + 3×2,85 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 870 mAh