5 věcí, které jsou ve Windows 10 horší než ve Windows 8.1

74

Windows 10 jsou oficiálně k dispozici dva měsíce a za tu dobu si je nainstalovalo už 75 milionů uživatelů, díky updatu zdarma. Verze, která nahrazuje předchozí neoblíbené Windows 8.1, však není ve všem lepší. Obzvláště uživatelé, kteří se původní Windows 8.1 naučili používat, mohou narazit na několik omezení nebo přímo zhoršení. Jaké jsou ty hlavní?

Windows 10 mají napravit pověst Microsoftu po nepříliš oblíbených Windows 8(.1), které byly pro řadu uživatelů příliš revoluční. Nový systém je tak spíše kompromisem mezi klasickými Windows 7 a předchozí verzí 8 a přináší zejména větší pohodlí a logičtější ovládání pro ty, kteří používají klasický počítač s klávesnicí, myší a bez dotykové obrazovky. Windows 10 přináší celou řadu novinek, zlepšení v uživatelském prostředí a aspirují na to stát se prvním skutečně univerzálním systémem pro počítače, notebooky, hybridní zařízení, tablety, mobily nebo třeba Xbox.

Ne všechny změny jsou ale k lepšímu. Pro nekonzervativní uživatele, kteří se předchozí systém Windows 8.1 naučili používat tak, jak Microsoft zamýšlel, mohou některé novinky znamenat krok zpět. Zejména se to týká majitelů dotykových zařízení, paradoxně se ale řada změn k horšímu týká i synchronizace mezi zařízeními, přitom Microsoft by měl jít v duchu doby přesně opačnou cestou. Sám Microsoft přiznává, že na Windows 10 usilovně dál pracuje a další funkce a vylepšení budou postupně přicházet. První velký update přislíbil ostatně již na podzim. Některé nevýhody zmiňované v tomto článku tak mohou být nakonec eliminovány.

Windows 10

Méně pohodlné ovládání na tabletech

Kdo se na Windows 8.1 naučil používat dotyková gesta pro rychlé přepínaní aplikací, vyvolání rychlého menu pod pravým palcem nebo doplňkových voleb švihnutím prstu, ví o čem mluvím. Používání tabletu s Windows bylo díky gestům pohodlné a návykové a ve Windows 10, které musí být univerzálnější a srozumitelnější pro širokou skupinu uživatelů, toto chybí.

Nesynchronizovaný Start

Také se vám líbilo, že vaše nabídka Start vypadala na vašem domácím počítači, tabletu nebo notebooku stejně a když jste si nainstalovali aplikaci, mohla se vám přidat i na ostatní zařízení a měnilo se i uspořádání? A komu se to nelíbilo, mohl funkci vypnout. Ve Windows 10 máte smůlu, synchronizace dlaždic není dostupná pro nikoho, a nelze ji ani zapnout.

Microsoft Edge

Výchozí prohlížeč postrádá ve Windows 10 překvapivě několik zásadních funkcí, které se opět týkají synchronizace. V současné verzi totiž neumí mezi zařízeními synchronizovat záložky nebo složku k přečtení, což při používání více zařízení zamrzí.

Horší připínání moderních aplikací

Stačilo spustit moderní aplikaci, gestem ji připnout na stranu a zůstala tam, ať jste na počítači dělali cokoliv. Třeba když jste se přepnuli na plochu. Nyní se moderní aplikace chovají stejně, jako ty klasické a když si například tlačítkem vpravo na liště zobrazíte plochu nebo jen otevřete jinou aplikaci přes celou obrazovku, připnutá aplikace zmizí. Na druhou stranu Microsoft funkci přichycení i vylepšil a snadno rozdělíte obrazovku na až osm oken a nabídne vám vyplnění zbývající části jinými aplikacemi.

Některé moderní aplikace se nechovají korektně

Windows 10 se chovají ke všem aplikacím stejně a ty moderní vypadají a chovají se jako ty klasické. Lze je minimalizovat, zavírat křížkem a, co je hlavní, používat v klasickém okně a nikoliv pouze na celou obrazovku. Právě s tím ale některé aplikace, které jsou napsané původně pro Windows 8, nepočítají a plynulou změnu velikosti okna nepodporují a občas mají problém s rozložením prvků v nich.

Diskuze ke článku
Pastor
MS vypustil polotovar, to musí být každému jasné a nešvary v článku jmenované budou podle mě časem odstraněny a spousta věcí na popud veřejnosti doplněna nebo předělána.
Milan
Na synchronizaciu pouzijem predsa firefox alebo chrome prehliadac... kto by preboha pouzival ich edge? strasna nevyhoda...aj tak 90% ludi si nainstaluje chrome, firefox, ci operu
jarda
Celý článek je jen o synchronizaci, kterou spousta lidí vůbec neřeší. Celý problém je ten, že Win 10 je pomalejší než w8.1 :)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Čo tam robí Edge? Pokiaľ viem, tak nie je súčasťou Windows 8.1 a teda nemôže byť jednou z 5 piatich vecí, ktoré sú horšie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze