Zrušený Surface Mini: Windows RT 8.1 a Snapdragon 800

2
Zrušený Surface Mini: Windows RT 8.1 a Snapdragon 800
  • Před představením Surface Pro 3 v roce 2014 se hojně spekulovalo i o menším tabletu od Microsoftu
  • Nakonec jsme se jej nedočkali, ale Microsoft na něm skutečně pracoval
  • Nyní se jej serveru Windows Central podařilo získat

Když Microsoft v roce 2014 představoval Surface Pro 3, spekulovalo se o příchodu menšího sourozence. Nakonec jsme se ho nedočkali. Po třech letech se serveru Windows Central ale podařilo Mini verzi získat.

Surface Mini

Mělo se jednat o malý tablet převážně používaný na výšku, o čemž svědčí umístění tlačítka Windows. Byl vybaven i výklopným stojánkem se třemi aretačními polohami, podobně jako pozdější Surface 3. Jako operační systém měl být přítomný Windows RT 8.1.

Surface Mini

Microsoft do první a druhé generace Surface (ne Pro verze) použil ARM procesor od NVIDIe a svůj systém Windows RT, v Mini verzi byl osazen Snapdragon 800 a spolu s 1 GB RAM měl pohánět celý tablet. Neuvedení na trh je však logické, neboť téhož roku, kdy se měl tablet představit, Microsoft ukončil podporu a vývoj Windows RT a stala se z něj slepá kolej. Později byl představen Surface 3 s procesory od Intelu a plnohodnotnými Windows, který měl nejspíše Mini verzi zastoupit.

Surface Mini

Displej měl mít rozlišení 1 440 × 1 080 pixelů. Jako konektorová výbava byl přítomný pouze microUSB konektor. Interní paměť měla činit pouhých 32 GB, což na provoz RT verze bohatě stačilo. Surface mini měl také podporovat psaní stylusem a funkce Pro verze jako třeba otevření OneNotu kliknutím na tlačítko stylusu.

S příchodem Windows 10, který je schopný běžet plnohodnotně na ARM procesorech, lze očekávat, že se možná časem objeví řada malých a levných tabletů, ovšem jestli nějaký uvede sám Microsoft, není jisté.

Zdroje: windowscentral.com