Známe názvy Windows 10: očekávejte návrat Windows Mobile

12

Příchod nových Windows 10 je naplánován na letošní léto. Microsoft nyní oficiálně oznámil, jaké různé verze chystá a my tak především známe jejich názvy. Asi nejzajímavěji působí návrat označení Windows Mobile.

Windows 10

Microsoft v létě oficiálně uvede nové Windows 10 do 190 zemí světa. Ačkoliv půjde o jeden systém na různé přístroje, přesná označení jednotlivých verzí se přeci jen budou lišit. Klasickou verzí, která bude určena pro domácí počítače a větší tablety bude Windows 10 Home. Toto označení je všem dobře známé a Microsoft se jej rozhodl nijak neměnit. Pokročilejší funkce, které ocení zejména menší firmy, přinese verze Windows 10 Pro. Pro větší korporace bude přichystána verze Windows 10 Enterprise. Vlastní verze bude určena také pro školy a bude nazvaná Windows 10 Education.

TIP! Chystané novinky ve Windows 10: lepší Start, Edge i Continuum

Z našeho pohledu se však jeví nejzajímavěji pojmenování verze určené pro telefony a malé tablety. Microsoft oficiálně potvrzuje název Windows 10 Mobile. Po 6 letech se tak vrací dříve populární označení a názvu Windows Phone odzvoní. Spíše než historický důvod však v označení hledejme jiný důvod. Zatímco doposud byly Windows Phone výhradně pro telefony, nyní se verze Windows 10 Mobile objeví nejen na telefonech, ale také na malých tabletech s úhlopříčkou displeje pod 8 palců.

Mobilní verze se dočká také ještě speciální varianty Enterprise, která bude určena opět pro firemní využití. Připomeňme, že mobilní verze dorazí o něco později, očekává se příchod později v tomto roce.

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
Patrik Netexik Halmi
Patrik Netexik Halmi
Takže místo Windows 8.1 Pro budu mít Homér jestli jsem to takhle pochopil?
grco
@Patrik Halmi jo, pokud máš Home, dostaneš Home, pokud má Pro, dostaneš Pro atd. První rok bude zdarma, pak se neví zda bude platit model Adobe CC, a nebo iOS.

Hm, nejprve měl být pouze jeden OS Win 10, který "vládne všem", teď bude v tom hokej :( Takže přece se bude lišit mobilní verze od desktopu. Dle infa má být nejprve hotový desktop pak až mobilní verze, tam možná až příští rok.
Lumiák
Windows phone zní ale líp ;)
komar006
Spis mě sere, že s WP není pořád žádný elegantní foun... Proste nejsem dítě, co si cvrkne z barevných plastu....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze