Windows 10 dorazí v létě, ale jen pro počítače: telefony si počkají

28

Na probíhajícím BUILDu 2015 v San Franciscu, kterého se naše redakce účastní, jsou hlavním tématem pochopitelně Windows 10. Microsoft zatím neprozradil konkrétní datum vydání Windows 10, ale Joe Belfiore zde na jednom ze seminářů prozradil alespoň několik detailů.

Joe Belfiore zejména potvrdil to, co se delší dobu již tuší, a sice že Windows 10 pro počítače, tablety a konvertibly (tedy „velká verze“) dorazí v létě 2015, přesněji v srpnu. Microsoft tedy stihne důležité období návratu do škol. To by zároveň znamenalo, že se Windows 10 do RTM fáze dostanou velmi brzy a Microsoft v podstatě za měsíc či dva bude muset mít systém hotový ve stavu, ve kterém ho bude poskytovat výrobcům počítačů. Koncem léta by měl být k dispozici také update na Windows 10 pro stávající uživatele Windows 8.1 a Windows 7. A jak už bylo řečeno dříve, update bude zdarma, a to dokonce i pro uživatele nelegálních kopií.

Windows 10 na počítači...

Joe Belfiore, viceprezident pro operační systémy, zároveň ale oznámil, že v létě ve Windows 10 nebudou všechny funkce a aplikace, které plánuje. Ty se budou do systému dostávat průběžně pomocí aktualizací. Microsoft se zaměří na perfektní funkčnost systému a základy, některé aplikace pak dodá později. Zatím ale není jasné, co přesně Microsoft v zájmu co nejdřívějšího vydání vynechá. Jediným příkladem, který Joe uvedl, bude podpora rozšíření v novém prohlížeči Microsoft Edge.

Telefony přijdou později

Zajímavou informací ale je, že Windows 10 pro telefony nedorazí společně s velkými Windows 10 v létě, ale dočkáme se jich až na podzim. To bylo ostatně možné si domyslet vzhledem k tomu, že Insider preview verze na telefony má mnohem dále k finálnímu produktu, než ta na počítačích. Joe nicméně neoznámil, zda se podzimní termín týká updatu a nové telefony s Windows 10 budou představeny dříve, ani nesdělil další informace k termínům. I pro telefony ale nicméně platí, že některé funkce dodá Microsoft do systému až později z časových důvodů.

... a na telefonu

Stejně jako telefony, i další zařízení, na kterých mají běžet nové Windows 10, budou dostupné později v tomto roce. Jedná se zejména o update na Windows 10 pro Xbox a také HoloLens, které jsme mohli na akci BUILD rovněž vyzkoušet.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

Microsoft chce, aby lidé začali vnímat Windows 10 jako službu, ne jako izolovaný systém. To znamená, že po vydání se můžeme těšit na velké množství rychlých updatů funkcí a přidávání nových aplikací do velké i mobilní verze Windows 10. Přesnější data a detaily budou oznámeny později, blíže k datu vydání Windows 10.

Diskuze ke článku
Matty
Zajímalo by mne, kolik budou HoloLens stát.. Vývoj musel byt strašně drahý a celkově ty funkce.... Tipuju tak minimálně 35 tisíc. A co vy?
Enrico78
Já osobně si rád počkám, nevadí mi to, že W10 pro mobilní telefony přijde později, raději ať je systém dobře odladěný a rychlý, tak jako nyní při WP8.1. Jsou mezi námi stále nespokojení lidé, kteří budou vždy budou mít nějaké výhrady. Telefon s Androidem již nechci, měl jsem drahé kousky od Sony, Samsung. Stabilita a zamrzání bylo unavující, tak jsem utekl jinam. Je pravdou, že pro Android je skvělý výběr aplikací a jiných vychytávek, ale co si budeme vyprávět, mnoho toho člověk nepotřebuje, pokud není mobilní maniak a závislý na svém mobilním přístroji.
Ip Man
Pane bože, ty si teda dávají na čas, ty než vydají Windows 10 tak Android bude mít verzi 6.0 to bude už skoro rok co se mluví o Windows 10.
Honza
Aha. Klasický prolhaný Microsoft. Spíš vychcaný. Takže se jich do těch vašich mimií dočkáte nejdříve v roce 2017. To si buďte jisti. Bože můj. Strašná kompany.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze