Zkopíroval Samsung oranžovou barvu hodinek Watch Ultra od Applu? Pravda je prý jinde

3
Zkopíroval Samsung oranžovou barvu hodinek Watch Ultra od Applu? Pravda je prý jinde
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nasazení oranžové barvy prý souvisí čistě s bezpečností
  • Jedná se o konkrétní odstín oranžové, kterou známe z různých bezpečnostních prvků, například dopravního značení

Jedny z nejdražších chytrých hodinek současnosti a nejdražší hodinky jihokorejského výrobce vůbec, Galaxy Watch Ultra, schytaly ihned po jejich představení vlnu kritiky za údajné kopírování Applu. Kromě podle nás zbytečně komplikovaného balení (podobně jako u Apple Watch Ultra) se jedná například o použití oranžové barvy či „částečný“ přechod na hranatý design z pro Samsung typicky kulatých hodinek. Právě použití oranžové barvy však podle zdrojů SamMobile vůbec nesouvisí s kopírováním Apple Watch, nýbrž s bezpečností.


Podle zástupců Samsungu, kteří redaktorům SamMobile vysvětlili, jak došlo k nasazení zmíněného oranžového odstínu, použili tento odstín oranžové čistě kvůli bezpečnosti. Tento odstín je nejčastěji přezdívaný jako Safety Orange a dokonce je mu věnovaná dedikovaná stránka na Wikipedii. Jedná se o barvu, kterou důvěrně známe z různých bezpečnostních prvků, neboť je velmi výrazná a lze ji snadno spatřit i za zhoršených světelných podmínek. V některých zemích nese tuto barvu mnohé dopravní značení, v ČR tuto barvu využívá například dopravní značka IS11c, tj. směrová tabule („šipka“) pro vyznačení objížďky.

Použitá barva nesoucí označení také Blaze Orange, Vivid Orange, Hunter Orange, OSHA Orange nebo Caltrans Orange je tedy ve své podstatě bezpečnostním prvkem a zástupci Samsungu tvrdí, že její volba nemá s Apple Watch Ultra nic společného. Druhé vcelku výrazné barvy, které si můžeme všimnout na novinkách od Samsungu, konkrétně azurově modré, kterou spatříme na sluchátkách Galaxy Buds3 (resp. levém sluchátku) a také na řemínku Galaxy Watch7, je pak komplementem pro zmíněnou oranžovou, čímž vytváří líbivý kontrast. Do komentářů nám můžete napsat, jak se vám design nových Galaxy Watch Ultra líbí. Dodejme, že Galaxy Watch Ultra disponují také novým speciálním systémem uchycení řemínků pro co nejpevnější spojení s pouzdrem hodinek, který však bohužel není kompatibilní s předešlými pásky.

Samsung Galaxy Watch Ultra

Konstrukce47,4 × 47,4 × 12,1 mm, 60,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejSuper AMOLED, 1,5" (480 × 480 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor590 mAh, nabíjení: bezdrátové
Diskuze ke článku
Patrik Čech
Patrik Čech
Why did Samsung pick orange? Hint: It’s not Apple
Není to Apple. No stejně má Samsung Electronics co vysvětlovat: Samsung's top boss angry at the mobile division for copying Apple
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Už v roce 2014 měl Samsung oranžový pásek :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze