Záchrana pro iPhony: telefony s bugem 1970 nemusí do servisu

9

V posledních dnech uživatelé iPhonů zaznamenali zvláštní problém. Pokud jste na svém iPhonu (počínaje generací 5S) nastavili datum na 1. ledna 1970 a zařízení restartovali, došlo k nenabootování a z iPhonu se stala nepoužitelná cihla. Nyní pro všechny testery tohoto bugu přišla záchrana a iPhone nemusí do servisu.

Jakým způsobem se na tento problém přišlo, není jasné. Spíše to bylo čirou náhodou. Zpráva byla zveřejněna na webu Reddit. Faktem ale je, že se našlo mnoho uživatelů, kteří to rádi vyzkoušeli, a na svém iPhonu nastavili datum 1. 1. 1970. Setkali se s opravdovým problém. iPhone po restartu nešel zprovoznit.

Situace dospěla do takové míry, že se stačilo připojit i na Wi-Fi síť, kde byl po zásahu vtipálkem nastaven datum na zmíněný první den roku 1970. Systém si nestahuje totiž čas z NTP serverů. Je tedy možné, že i ti, kteří se nepokusili zlikvidovat svůj iPhone ručním nastavením data na 1.1 1970, byli tímto způsobem zasaženi.

Teď se ale objevila informace, že pro tyto jak úmyslné, tak neúmyslné testery bugu 1970 vysvitla naděje. Podle webu ArsTechnica stačí vybít baterii telefonu, což ale není vůbec jednoduché. Při tomto bugu se telefon jen rozsvítí a tím představení končí.

Navíc vyšly najevo i informace, z jakého důvodu se iPhone, počínaje modelem 5S, takto chová. UNIXové jádro systému počítá čas od bodu nula, tedy již zmíněného 1. ledna 1970. Tento datum je jako číslo uložený jako 32bitová sekvence a 64bitové systémy s ní neumí pracovat, pokud se její hodnoty přiblíží k nule. Apple navíc již pracuje na nápravě.

Zdroje: arstechnica.com, reddit.com, pocketnow.com, support.apple.com

Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Nemělo by tam být v posledních dnech ?
Bug
Ja mam kone vrani kone to jsou kone mi.Kdyz ja jim dam ovsa oni skacou do psa..
vážne?!
Pod článkom o tomto bugu bola diskusia plná ľudí ktorá hovorila že baterku stačí vybiť alebo vytiahnuť (otvoriť iPhone atd.) a vy z toho robíte senzáciu... Srsly? Aspoň vidíme ako sledujete diskusie pod článkami...
Arnošt
Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze