Xiaomi Mi 5 naživo: střežený poklad Barcelony (video)

Xiaomi uspořádalo na tiskové konferenci v Barceloně světovou premiéru nové vlajkové lodě Mi 5. My jsme měli jedinečnou možnost si telefon vyzkoušet, a to pouze pár hodin po představení. Podívejte se s námi na kompaktní vlajkovou loď v podání Xiaomi. Prozradíme, že Xiaomi si s konstrukcí skutečně vyhrálo a po technické stránce dokázalo téměř nemožné. Více už v našich prvních dojmech a videu přímo z Barcelony.

Kompaktních vlajkových lodí je jako šafránu. Pokud hledáte telefon s úhlopříčkou do 5,2 palce, chcete nekompromisní výkon, větší baterii, ultra rychlou čtečku otisku prstů nebo fotoaparát s optickou stabilizací který nevystupuje z těla telefonu, tak moc na výběr nemáte. Xiaomi Mi 5 vám tohle vše nabídne a to navíc za bezkonkurenční cenu.

Xiaomi Mi 5 – první pohled z MWC 2016

Xiaomi vás při prvním kontaktu překvapí svoji hmotností. 139 gramů je skutečně málo a ani se nechce věřit, že je telefon zhotoven ze skla. Ovšem skutečně tomu tak je. Nejvyšší verze Xiaomi Mi 5 128 GB následně nabídne i keramické tělo. Zpracování je skutečně špičkové. Xiaomi jako první přišlo se zakřivenými zády a tento koncept zachovalo také u Mi 5. Mimochodem zakulacenými zády se inspiroval i Samsung u svého Galaxy Note 5.

Zpracování je skutečně kvalitní. Na přední straně vás mohou potěšit také senzorová tlačítka pod displejem. Displej o úhlopříčce 5,2 palců a rozlišením 1 920 × 1 080 px tak můžete naplno využít. Uprostřed senzorických tlačítek se nachází jedno hardwarové, které nabízí i čtečku otisku prstů. Ta je skutečně bleskurychlá a může se měřit s těmi nejlepšími od Applu, Huawei či Samsungu.

Xiaomi Mi 5

Na první pohled je patrný také konektor – USB C. Xiaomi tak opět chválíme za inovativní přístup a moderní konektor, který stále není samozřejmostí, a to i u velkých výrobců a jejich vlajkových lodí. Celkové zpracování i na první pohled viditelný hardware je prostě špičkový. Mírnou nevýhodou je pouze fakt, že skleněná záda se snadno zamažou, zůstávají na nich otisky prstů a stále budete leštit.

TIP: Xiaomi Mi 5 představeno: elegantní design a špičková výbava

Prostředí Androidu 6.0 Marshmallow a jeho úpravy MIUI 7.0 je maximálně rychlé. Může za to samozřejmě špičkový hardware ve formě Snapdragonu 820 nebo až 4 GB RAM. Vše bylo skutečně velmi rychlé. Okamžitě se pustil také fotoaparát s čtyřosou stabilizací. Ten nevystupuje z těla telefonu, a to i přes úctyhodnou tloušťku 7,3 mm. My jsme fotoaparát krátce vyzkoušeli, ale na výstavišti nejsou ideální podmínky. Posoudit můžete sami.

Xiaomi Mi 5 umí udělat dojem. Jedná se o špičkový kompaktní telefon, který se může rovnat s vlajkovou lodí jakéhokoliv výrobce, a to i s těmi telefony, které jsou téměř dvakrát dražší. Cena za základní 32GB verzi je po přepočtu a připočtení daně asi 9 000 Kč. Za 128GB verzi s keramickým tělem jsme se stejným výpočtem dostali na 12 500 Kč, a to jsou velmi zajímavé ceny. Je zde ale několik problémů. Xiaomi Mi 5 bude v prodeji od března, ale pouze na čínském trhu a následně zřejmě v Indii. Kdy se dostane do Evropy a zda vůbec zamíří do České republiky (oficiální cestou) zatím není známé. S tím je spojený i fakt, že nevíme, zda bude podporovat české LTE pásma. Několik ALE nám tedy u Xiaomi Mi 5 zůstává. Celkově se ale jedná o velmi dobrý telefon za skvělou cenu, jenž v nás na první dojem zanechat kladné pocity.

Aktualizováno: Objevili se nové informace ohledně podpory sítí LTE. Xiaomi Mi 5 by mělo podporovat všechna česká pásma.

Technické parametry Xiaomi Mi 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,2 × 7,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016, 17 999 Kč
Diskuze ke článku
mental.disease
Ja som po prepočte z čínskeho e-shopu +DPH dostal sumu 14.327 Kč za 128GB variant.
Ale chápem je IN bombasticky písať o nedosiahnutelnych cčínskych cenách..
xixi
fádní design, nepraktický hardwarový button, obrovské okraje, mrňavý displej, bez možnosti sd karty, ke všemu téměř jistě bez podpory potřebných lte frekvencí, šaomi opět nepřekvapilo:(
Johny
dizajnovo zozadu podarené, z prednej strany nie, keď som ho uvidel, ako prvé mi napadlo, že vyzerá ako postavička angry pig
anonymous
Proč Xiaomi nepřidá editor videa,nebylo by to špatné...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze