Xiaomi Mi 5 představeno: elegantní design a špičková výbava

44

V dnešních dopoledních hodinách si světovou premiéru odbyla nová vlajková loď čínské Xiaomi. V Barceloně byl oficiálně představen model Mi 5, který zaujme hned na první pohled velmi elegantním designem. Pozadu samozřejmě nezůstává výbava, která snese srovnání jen s těmi nejlepšími. Nechybí procesor Snapdragon 820, 4GB operační paměť, 128GB úložiště nebo čtečka otisků prstů.

Xiaomi Mi 5

Xiaomi si na své nové vlajkové lodi dalo skutečně záležet a je to vidět na první pohled. Základ tvoří kovový rám, avšak tentokrát je mnohem důležitější celkové provedení. Výrobce čelní i zadní stranu zpracoval do nejmenšího detailu. Za povšimnutí stojí mírné zakřivení zadní strany, která tak plynule přechází do boků. U vrcholné verze je použito keramické 3D sklo, což je u telefonů prozatím velmi neobvyklý materiál. U dvou nižších variant je použito běžnější 3D sklo. Současně se výrobci podařilo dostat tloušťku zařízení na pouhých 7,25 milimetrů. Dechberoucí je pak hmotnost. Navzdory použití kovových materiálů a skla se hmotnost zastavila na pouhých 129 gramech. V případě varianty s keramickým sklem vzroste hmotnost na 139 gramů.

Nepřehlédněte: Xiaomi Mi 5 naživo: střežený poklad Barcelony (video)

Xiaomi Mi 5 - oficiální fotografie

U displeje se výrobce nikam nehnal a úhlopříčka je 5,15 palců při Full HD rozlišení. Typově jde samozřejmě o IPS displej a potěší, že se výrobce snažil využít drtivou většinu čelní plochy. Zejména rámečky po stranách displeje jsou minimální. Nad a pod displejem se samozřejmě nějaký prostor nachází. Pod displejem jej vyplňuje hardwarová klávesa, do které je integrována čtečka otisků prstů. Pro vyváženost designu je shodně velký prostor i nad displejem, kde bdí senzory či reproduktor.

Xiaomi Mi 5

Pod kapotu telefonu se dostal vysoce výkonný procesor Snapdragon 820, se kterým se může pojit až 4GB operační paměť typu LPDDR4. Tato vrcholná verze se pak pojí se 128GB interním úložištěm. To rozhodně přijde vhod, neboť slot pro paměťové karty chybí. K dispozici bude ještě verze s 64GB pamětí, která poskytne 3 GB RAM a nakonec nejnižší verze s 32GB úložištěm a 3GB RAM, která bude mít také o něco nižší takt procesoru. Výkon nejvyšší verze bude atakovat přední příčky, což může naznačovat například výsledek benchmarku AnTuTu, který činí 142 084 bodů. Radost udělá, že interní paměti jsou typu UFS 2.0, tudíž jsou mnohem rychlejší než ve starších modelech.

Nevyměnitelná baterie má kapacitu 3 000 mAh, což se nemusí zdát jako zásadně hodně. Xiaomi však s ohledem na tenký a lehký telefon použilo v podstatě maximální kapacitu ve srovnání s konkurencí. Potěší přítomnost rychlého nabíjení. Výrobce například udává, že pouhé 5minutové nabíjení vystačí na hovor dlouhý 2,5 hodiny.

Xiaomi Mi 5

Prostředí telefonu zajišťuje Android 6.0 a nadstavba MIUI 7.0. Xiaomi se také rozhovořilo o fotoaparátu, kdy využil čip Sony IMX298 s rozlišením 16 megapixelů. Nechybí dvojitá přisvětlovací LED dioda, avšak co je mnohem důležitější je čtyřosá optická stabilizace, která by měla takřka zamezit vzniku rozmazaných snímků. Na tiskové konferenci byl stabilizace srovnávána například s iPhonem 6s Plus, kdy nový Mi 5 dokázal při silném třesu obraz udržet ostrý. Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení a dostalo se samozřejmě i na čelní kamerku s rozlišením 4 megapixely s velikostí jednoho pixelu 2 mikromilimetry. Záběr čelní kamerky je až 80°.

Ukázka optické stabilizace Xiaomi Mi5 ve srovnání s iPhony

Co se konektivity týče, Xiaomi jde ostatním příkladem a nabízí například nový konektor USB-C. Bezdrátově se světem propojíte skrze Bluetooth 4.2, GPS, NFC a pro internet je připravena samozřejmě Wi-Fi s protokoly. Nechybí podpora sítí LTE, a to včetně hovorů VoLTE. Otazníky však zatím visí nad podporovanými frekvencemi, které se snažíme zjistit a následně je do článku doplníme. Čím se však Xiaomi chlubí je rychlostní kategorie LTE 12, která nabízí teoretickou rychlost až 600 Mb/s při stahování. Výčet konektivity pak zakončuje přítomnost infračerveného portu pro ovládání domácí elektroniky.

Aktualizováno: Objevili se nové informace ohledně podpory sítí LTE. Xiaomi Mi 5 by mělo podporovat všechna česká pásma.

Nové Xiaomi Mi 5 bude prodáváno v černé, bílé, zlaté a růžové variantě. Cena nejvyšší verze s keramickým tělem a 128 GB pamětí se bude pohybovat kolem 413 dolarů (přibližně 12 500 Kč s daní). Prostřední varianta s 64GB úložištěm má startovat na 351 dolarech (zhruba 10 500 Kč s daní) a základní verze s 32GB úložištěm bude začínat kolem hranice 306 dolarů (asi 9 000 Kč s daní). Uvedené ceny berte jako orientační, na našem trhu se pravděpodobně budou lišit a očekávejte je spíše o něco vyšší. Dostupnost byla oznámena prozatím pouze na čínském trhu, kde se Mi 5 začne prodávat už 1. března. Na tiskové konferenci však bylo řečeno, že záhy poté mají následovat také další trhy.

Nepřehlédněte: Xiaomi Mi 5 naživo: střežený poklad Barcelony (video)

Technické parametry Xiaomi Mi 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,2 × 7,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016, 17 999 Kč

Zdroje: phonearena.com, youtube.com

Diskuze ke článku
Chorche
Jedno tlačítko jako meizu?
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Ne jako Samsung
Adam
3,2,1 pláč ohledně českého LTE. Diskuze může začít.
Hexagon
Fakt super telefon,neni tam prehnane QHD a som zvedavy na cenu. LTE nemusi byt finalne,kedze Barra povedal,ze Mi5 pojde do predaja na viac trhoch mimo Ciny a Indie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze