Xiaomi 14 Ultra naživo: fotomobil pro náročné s nevídaným příslušenstvím

7
Xiaomi 14 Ultra naživo: fotomobil pro náročné s nevídaným příslušenstvím
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Prohlédněte si detailně speciální nástavec Photography Kit
  • Kromě integrované baterie umožňuje také nasazení 67mm filtrů

Milovníky mobilního focení jistě potěšilo rozhodnutí Xiaomi přinést na evropský trh nejlépe vybavený model Xiaomi 14 Ultra, který lze navíc pořídit s netradičním příslušenstvím a bohatou nadílkou dárků v rámci (předprodejní) promo akce. Jaké jsou naše první dojmy z horké novinky a speciálního fotografického příslušenství s označením Photography Kit?

Xiaomi 14 Ultra má skvělý foťák a unikátní pouzdro

Záda v kombinaci kovu a veganské kůže

Kromě obřího fotomodulu na zádech je z designového hlediska rozhodně zajímavé napojení kovových rámečků, které mírně přesahují až do části zad, díky čemuž novinka evokuje dojem skutečně zajímavě vypadajícího smartphonu. Díky aplikované veganské kůži a příjemně zaobleným bokům se nám telefon i navzdory hmotnosti zhruba 225 gramů příjemně držel. Použitá koženka se pak řadí k těm prémiovějším. Rozhodně si ji nespletete s opravdovou kůží, má však vcelku povedenou texturu a je relativně příjemná na dotek.

Novinka má však rovněž po všech stranách zaoblenou obrazovku. Jedná se o 6,73" LTPO AMOLED panel, který vypadá skvostně sám o sobě, nehledě na možnost velmi vysokého jasu či rozlišení až 3 200 × 1 440 pixelů, i když ve výchozím stavu bude zařízení využívat Full HD+. Sklo obrazovky je zaoblené po všech stranách, výrazněji (avšak příjemně) po stranách a méně nahoře i dole. To umožňuje například pohodlnější používání gest pro ovládání systému, kterým je již Android 14 s nadstavbou HyperOS.

Ultimátní fotovýbava, ultimátní příslušenství

Na stánku Xiaomi jsme si pochopitelně i krátce vyzkoušeli fotoaplikaci, která je příjemně svižná a v rámci režimu Pro můžete získat kontrolu nad manuálním nastavením clony u hlavního snímače. Tu lze regulovat v rozsahu f/1.63 až f/4.0, a upravovat tím efekt hloubky + má vliv na ostrost snímku. Dodejme, že tuto technologii jsme například mohli vidět již v roce 2022 u Huawei Mate 50 Pro, který nabízí rozsah clony dokonce f/1.4 až f/4.0.

Ještě zajímavější je však příslušenství v podobě speciálního gripu „Photography Kit“. Ten uživatelům přináší jistější úchop podobný tomu u klasického fotoaparátu, ale především dvoustupňovou spoušť či dedikované tlačítko pro natáčení nebo zoomování. Výhodou oproti ostatním fotomobilům je pak i možnost na grip instalovat jakékoliv filtry o průměru 67 milimetrů pomocí kroužku se závitem. Výměna kroužků je jednoduchá a držení telefonu s nasazeným gripem velmi komfortní.

Výhodou tohoto gripu je rovněž podpora 90W napájení, tudíž není potřeba jej sundávat, aby bylo možné rychle doplnit energii. Skrze Photography Kit však Xiaomi 14 Ultra nelze nabíjet prostřednictvím adaptéru, ale také poslouží jako klasická powerbanka. Dle výrobce lze takto prodloužit výdrž telefonu až o 23 %, a to díky integrované 1 500mAh baterii (5,87 Wh). Pokud tak k Xiaomi 14 Ultra připojíte tento grip, máte k dispozici 6 500 mAh.

Xiaomi 14 Ultra 512 GB

Rozměry163,2 × 74,6 × 9,1 mm, 229,6 g
DisplejSuper AMOLED, 6,73" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 0:35 hodin

Nejvýhodněji pořídíte nový Xiaomi 14 u Mobil Pohotovosti, kde v prvních dnech ušetříte 4 000 Kč, získáte dárek k předobjednávce a čeká na vás i prodlouženou 3letá záruka, kterou získáte k telefonu zcela zdarma. Více zjistíte mp.cz/xiaomi14.