Stylové Xiaomi 14 útočí výkonem, fotoaparáty i plnotučným balením

První dojmy + video
10
Stylové Xiaomi 14 útočí výkonem, fotoaparáty i plnotučným balením
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinku pohání Snapdragon 8 Gen 3 v kombinaci s 12 GB RAM
  • 6,36" displej má příjemně tenké rámečky, chlubí se také špičkovým jasem
  • Novinka zvládá také makro režim, a to díky 3,2násobnému teleobjektivu s malou ostřící vzdáleností

Pokud vás zaujala nová řada Xiaomi 14, ale řadíte se spíše mezi příznivce kompaktnějších smartphonů, směřuje vaše pozornost k modelu Xiaomi 14. Novinka má navzdory spíše menšímu 6,36" displeji extrémně výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 3, kvalitní fotovýbavu i velkou baterii s podporou rychlého nabíjení. Jaké jsou naše první dojmy?

Xiaomi 14 přináší vyváženou výbavu a 4K selfie video – první dojmy a unboxing

Včetně pouzdra, kabelu i adaptéru

Balení Xiaomi 14 působí v dnešní době, kdy výrobci postupně odebírají dříve běžné příslušenství, tak trochu jako zjevení. Obsahuje totiž telefon, ochranné silikonové pouzdro, kabel i 90W napájecí adaptér. Malou výtku by někdo mohl mít snad jen k typu konektoru u adaptéru, resp. kabelu, který je USB-A/USB-C, což znamená, že jej například v moderních vozech osazených výlučně USB-C neupotřebíte. Majitelé jiných (obvykle starších) vozidel z něj však naopak mohou mít radost.

Hranatý „zelenáč“ s tenkými rámečky

Xiaomi 14 je zástupcem vymírajícího druhu (relativně) kompaktních vlajkových smartphonů, a tak není překvapením, že se se svými rozměry 152,8 × 71,5 × 8,3 mm a hmotností zhruba 190 gramů příjemně drží i používá. Novinka přitom vypadá designově velmi povedeně, na čem mají určitě zásluhu také moderní ploché boky kovových rámečků či stylový čtvercový fotomodul na zádech.

Novinka na test dorazila ve velmi pěkném zeleném provedení, které je s přihlédnutím k tomu, že jsou záda skleněná a lesklá, i relativně praktické. Otisky na něm nejsou tak viditelné a je možné je snadno otřít, přesto je jasné, že ti, kteří se jim budou chtít vyhnout, nasadí na telefon pouzdro. Třeba to, které se nachází již v prodejním balení.

Výrobce také myslel na kvalitní haptickou odezvu, která je u vlajkových modelů velmi důležitá, či odolnost IP68, tudíž se novinka nezalekne vody ani prachu. Pokud z nějakého důvodu nedáte dopustit na infraport, který Xiaomi stále u mnoha svých modelů nabízí, budete možná překvapeni. Horní strana, kde se infraport běžně nachází, je totiž s výjimkou dvou anténních předělů zcela čistá. Nyní se ukrývá ve fotomodulu, kde jej ovšem neodhalíte.

Parádní displej i zajímavá fotovýbava

S přihlédnutím k nasazení plochých rámečků je zřejmé, že také obrazovka je kompletně plochá. Použitý LTPO OLED panel podporuje až 120Hz obnovovací frekvenci, Dolby Vision i HDR10+ a chlubí se velmi vysokým max. jasem 3 000 nitů. Potěšily nás také příkladně tenké rámečky či ochranné sklo Gorilla Glass Victus doplněné o předinstalovanou fólii. Průstřel pro selfie kamerku je relativně malý, avšak Galaxy S24 má v tomto ohledu navrch, neboť je u něj průstřel ještě o něco menší.

Stran bezpečnosti nabízí mobil 2D rozpoznání obličeje či optickou čtečku otisků prstů, která funguje velmi svižně a jeví se jako spolehlivá. Za spolehlivý lze však označit také již řádně otestovaný čipset Snapdragon 8 Gen 3, který pohání i další vlajkové telefony a nabídne špičkový výkon i tolik kýženou energetickou efektivitu. V kombinaci s 12 GB operační paměti a 512GB úložištěm má Xiaomi 14 hardwarové parametry, které budou jistě dostačující i za několik let. V telefonu najdeme Android 14 i novou nadstavbu HyperOS.

Na zádech pak je fotovýbava skládající se z trojice 50Mpx snímačů. Primární nabídne působivou clonu f/1.6, laserové ostření v kombinaci s Dual Pixel PDAF či optickou stabilizaci. Dále ve výbavě najdeme 50Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 115 stupňů, který nedisponuje automatickým ostřením. Příznivci makro fotek si však nemusí zoufat, neboť ty zvládne zachytit 3,2× teleobjektiv s ostřící vzdáleností již od 10 centimetrů. Tento senzor nabídne 75mm ohniskovou vzdálenost, solidní clonu f/2.0 i optickou stabilizaci.

Velká baterie v malém těle i rychlé nabíjení

Xiaomi 14 nabízí kapacitu 4 610 mAh, jež by měla v kombinaci s použitým čipsetem obstarat velmi solidní výdrž. Ještě zajímavější je však podpora 90W drátového nabíjení, pomocí něhož má být schopná novinka nabít zcela vybitou baterii za pouhou půl hodinu, což si rozhodně ověříme. Nad rámec drátového nabíjení je k dispozici i 50W bezdrátová alternativa či 10W reverzní bezdrátové nabíjení.

Xiaomi 14

Srovnáme-li tak Xiaomi 14 s konkurencí, jako je podobně velký Pixel 8, který disponuje max. 27W drátovým nabíjením a 18W bezdrátovým, či Samsungem Galaxy S24, jenž se nabíjí ještě nižším výkonem (25 W drátově a 15 W bezdrátově), má Xiaomi 14 značnou konkurenční výhodu, nehledě na v balení přítomný 90W adaptér.

Ptejte se, co vás zajímá

Zajímavou novinku od Xiaomi právě začínáme testovat, vy se tak můžete těšit kromě standardní podrobné recenze také na samostatný test rychlosti nabíjení, fotočlánek či fotoduel s Pixelem 8 a dalšími telefony. Pochopitelně se nás také můžete ptát na vše, co vás ohledně novinky zajímá níže v komentářích. Dotazy se pokusíme zohlednit v podrobné recenzi, případně na ně zareagujeme přímo zde v komentářích. Xiaomi 14 bude dodáváno na český trh ve 2 paměťových variantách, a to 256/12 GB a 512/12 GB s cenami 21 999 Kč, respektive 24 499 Kč.

Nejvýhodněji pořídíte nový Xiaomi 14 u Mobil Pohotovosti, kde v prvních dnech ušetříte 4 000 Kč, získáte dárek k předobjednávce a čeká na vás i prodlouženou 3letá záruka, kterou získáte k telefonu zcela zdarma. Více zjistíte mp.cz/xiaomi14.

Xiaomi 14 512 GB

Rozměry152,8 × 71,5 × 8,2 mm, 193 g
DisplejSuper AMOLED, 6,36" (2 670 × 1 200 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 610 mAh, doba nabíjení: 0:31 hodin
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Na gsmarene nebo u nás na Huramobil už recenze. Jakože oproti Xiaomi 13 prakticky žádný posun. Dokonce jas dle gsmareny o kousek menší než u X13. Foťáky opět ničím nepřekvapí a ani neurazí. Výkon velký, výdrž super ale trpí velkým zahříváním, což X13 netrpěla.
Čekal sem trošku víc. Aspoň je cena krapet nižší...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Škoda že nemáme u 14ky akci jako v Něměcku kde k němu dostanete tablet Xiaomi Pad 6 :D
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Honor Magic 6 Pro Flaunts Gigantic Camera Unit
Instead, Honor promises four years of Android updates and security patches, which is still respectable, although it's shorter than its rivals.
Lucie Stanislav Imlaufovi
Má teda Xiaomi 14 infraport?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze