Xiaomi 14 Ultra v redakci: telefon, nebo převlečený fotoaparát?

8
Xiaomi 14 Ultra v redakci: telefon, nebo převlečený fotoaparát?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Xiaomi 14 Ultra zaujme obřím fotomodulem i výkonným procesorem
  • Záda jsou z veganské kůže, rámečky pak kovové

O Xiaomi 14 Ultra jste si už na mobilenet.cz mohli přečíst hodně, kromě podrobného preview jsme pro vás připravili i „ochutnávkové“ dojmy z veletrhu MWC 2024. Nic se však nevyrovná tomu, když k nám zařízení dorazí do redakce, a to se dnes také stalo. Kromě samotného telefonu k nám na test dorazil i Photography Kit, se kterým nové Xiaomi vypadá jako fotoaparát.

Xiaomi 14 Ultra je po všech stránkách nekompromisní kousek. Zaujme procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, 16GB RAM či 512GB úložiště. O rychlý přísun energie se postará 90W drátové či 80W bezdrátové nabíjení. Xiaomi 14 Ultra je jako stvořené pro milovníky mobilních fotografií. Dominantou zařízení je bezpochyby obří fotomodul na zádech, primární senzor je typu jednoho palce a jedná se o snímač Sony LYT-900 s variabilní clonou v rozsahu hodnot f/1.63 až f/4.0.

Kromě hlavního snímače stojí za zmínku i sestava teleobjektivů – na zádech najdeme 3,2násobný teleobjektiv s 75mm ohniskem a clonou f/1.8 doplněný o 5násobný teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 120 milimetrů a clonou f/2.5. Jedná se konkrétně o senzor Sony IMX858 o velikosti 1/2.5", na který se spoléhá také ultraširokoúhlý objektiv s ohniskem 12 milimetrů a clonou f/1.8. Specifikace zní skvěle a my si již brzy ověříme, jak Xiaomi 14 Ultra si vede v reálném provozu.

Xiaomi 14 Ultra má skvělý foťák a unikátní pouzdro

Xiaomi 14 Ultra se na našem trhu začne prodávat 19. března, v rámci předobjednávek máte možnost získat Photography Kit v hodnotě 5 000 Kč zdarma.

Technické parametry Xiaomi 14 Ultra 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,2 × 74,6 × 9,1 mm, 229,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,73" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 3, , GPU: Adreno 750
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 0:35 hodin
Dostupnost, 35 000 Kč
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Když vidím ikonu "Čistič", "Témata" nebo "Optimalizace", tak mám co dělat, abych se nezblil.
Martin Vit
Martin Vit
Dle řady recenzí je hardware nekompromisní, ale zatím např Oppo X7 Ultra či Vivo X100 Pro fotí lépe než Xiaomi a kupodivu ta X100 je lepší i v zoomovacích schopnostech. Hlavák, i když má Xiaomi novou generaci 1" senzoru, který Vivo ještě nemá, tak fotky Viva jsou opět lepší. Snad na tom zapracují a nedopadne to jako u 13 Ultra nebo 12S Ultra, kde se jim to prostě nepovedlo. Software není také zrovna největší lákadlo Xiaomi, takže zatím mám z tohoto kousku rozpačité dojmy. Hardware je sice jeden z nejvíc top ve všech směrech na trhu, ale výsledek...
Já bych do něj nešel a raději bych sáhnul po podstatně levnějším Vivu, které ve výsledku nabídne stejně, né-li více muziky.
Hezký den všem.
Porydge Covername
Porydge Covername
Jo, čistý Android by mohli dát do globální verze.
Však nadstavby nevadí, ale jde o to, že Xiaomi nadstavba je hromada zbytečností k ničemu, anebo dokonce na škodu. Takový dokonalý odraz jejich kultury. Všechno přeplácaný, barevný, přehnaně zdobený... A pak je tu Západ který má rád funkční minimalistický konzervativní design.
Jaroslav Kroul
Jaroslav Kroul
Je to tak,xiaomi už nikdy. Měl jsem jich několik za posleních 5 let a pak přešel na pixel 8 pro kompletní ekosytém a musím uznat,že čistý android je lepší . Vlastně on už tak čistý není ,je tam hodně grafických nastavení a prvků,ale oproti číně je to nic,tam je to totálně přeplacaný a mimo. Fotoaparáty nemluvím,xiaomi mě vůbec nepřesvědčilo spolehlivostí focení rodiny ,dětí ,přírody . Podání barev a expozice, opakovatelnost záběru,rychlost závěrky je u pixelu jinde

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze