WhatsApp pracuje na vlastní alternativě AirDropu a Quick Share. Čím bude zajímavá?

WhatsApp pracuje na vlastní alternativě AirDropu a Quick Share. Čím bude zajímavá?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Funkce se (podle beta verze aplikace WhatsApp) bude nazývat People nearby
  • Sdílet data bude možné napříč systémy iOS i Android, aktivace proběhne zatřepáním telefonem

Zatímco rychlé sdílení AirDrop zná téměř každý nehledě na to, jaký mobilní operační systém používá, u Androidu je situace o něco komplikovanější. Googlu totiž, podobně jako u dalších funkcí či služeb, které poskytuje či v minulosti poskytoval, nedělá problém měnit jejich názvy, což může být pro uživatele matoucí. Během nedávného veletrhu CES 2024 a zároveň s představením nové řady Galaxy S24 jsme se pak dozvěděli, že dosavadní Nearby Share (v českém jazyce Sdílení nablízko) se transformuje na Quick Share. Jedná se o rychlou formu sdílení dat, která je z hlediska principu fungování stejná, avšak za Quick Share stojí Samsung. Zdá se však, že pro své uživatele chystá vlastní formu rychlého sdílení souborů také WhatsApp od Mety, pod níž patří také Facebook či Instagram.


Zajímavostí této připravované funkce, na kterou upozornil wabetainfo.com, je schopnost sdílet soubory bez ohledu na operační systém, tedy mezi Androidem a iOS, což pochopitelně AirDrop ani Quick Share neumí. Funkce označovaná jako People nearby je rovněž specifická tím, že (alespoň podle aktuálních informací) musí mít oba uživatelé v rámci aplikace otevřenou právě možnost People nearby, aby byl případný přenos aktivován a mohl proběhnout. Kromě toho je navíc nutné provést gesto zatřepání s telefonem, jež mnohé aplikace využívají například jako rychlou možnost, jak může uživatel reportovat softwarovou chybu či jen poslat zpětnou vazbu (například OneDrive).

Prozatím není jasné, kdy dojde k nasazení funkce, jež byla objevena v rámci beta verze (2.24.2.20). Zdá se však, že maximální velikost souborů bude moci být 2 GB.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze