W10M běží na 14 % Windows telefonů, nejpopulárnější je Lumia 535

46

Trh s mobilními operačními systémy je vesměs rozdělen mezi dvojici Android a iOS. Velmi v pozadí se pak krčí Microsoft se svými Windows. I ty však stojí za pozornost. Nejnovější verzi Windows 10 Mobile využívá 14 % zařízení a nahlédneme také pod pokličku popularity.

Windows 10 Mobile

Chytré telefony s operačním systémem Windows Phone 8.1, případně Windows 10 Mobile pomalu vyklízí své pozice a je otázka, jaké konkrétní plány se svým mobilním operačním systémem Microsoft má. V každém případě přinesla společnost AdDuplex statistiky používání jednotlivých verzí tohoto systému. Zcela dle očekávání si první příčku drží verze 8.1, která běží na více než 77 % aktivních zařízení. S výrazným odstupem je na druhé pozici nejnovější Windows 10 Mobile se 14% podílem. Téměř 7 % pak drží verze 8.0. Prastaré verze Windows Phone 7.x se nachází ještě na téměř 2 % aktivních zařízení.

Nepřehlédněte: Microsoft začíná uvolňovat Anniversary update pro Windows 10 Mobile

Neméně zajímavou statistiku představuje koláč popularity jednotlivých modelů, kde můžeme vidět 10 nejpopulárnějších telefonů s mobilními Windows. Není překvapením, že je žebříček výhradně obsazen Lumiemi. Vůbec nejpopulárnější je Lumia 535, tedy levný smartphone s 5palcovým displejem. V závěsu za ní je již letitá Lumia 520, následovaná loňskou Lumií 640. Můžete si všimnout, že se v první desítce nevyskytují žádné modely, které od začátku nabízejí Windows 10 Mobile. Levnou Lumii 550 bychom nalezli až na 18. místě, Lumii 950 na 25. místě a do první třicítky se vměstná na 26.místě ještě Lumia 950 XL.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Zdroje: slideshare.net, phonearena.com

Diskuze ke článku
Kloodrising
MS měl pozici na trhu mezi levnými modely hlavně proto, že ikdyž jste si koupili model za 3-5k věděli jste že bude perfektně fungovat, což se o takto levných modelech s androidem rozhodně říci nedá. Sám již třetím rokem používám Lumii 620 s WP8.1, telefon jsem za celou dobu neuvedl do továrního nastavění a funguje v pořádku a plynule. Myslím si že je škoda, že během těcht tří let MS nepodnikl žádné úspěšné kroky k rozšíření zákaznické základny.
Karel
Moje L820 nedávno začala čtvrtý rok. Bez restartů, bez sekání. Po Androidu na Morole Defy to byla příjemná změna. Nyní zvažuji nový telefon, ale rozhodování mezi iOS a Androidem je jako rozhodování, jestli si mám vypíchnout levé nebo pravé oko.
Jan
No nevím, nechci tvrdit že lžete, ale moje stařičká denně používaná 920 s WM10 běží solidně a nic mi nepadá, žena je s 550 také spokojená a to jí dost často používá na net, kolegové, segra i bratránek na Lumie též nedají dopustit. Vlastně neznám žádného uživatele co by stěžoval..
Karel
He he, wokenni useri vždy šli jenom po ceně, vždy nejrozšířenější model je ten nejlevnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze