Vyzkoušeli jsme ZenFone 4 Pro. Má sebevědomou výbavu i cenovku

12
Vyzkoušeli jsme ZenFone 4 Pro. Má sebevědomou výbavu i cenovku
  • V Římě ASUS na evropské premiéře ukázal kompletní novou řadu ZenFone 4, kterou jsme mohli na místě vyzkoušet
  • Vlajková loď se jmenuje ZenFone 4 Pro a přináší 5,5palcový displej, špičkový duální fotoaparát s 2× zoomem a portrétním režimem a Snapdragon 835
  • Vysoká cenovka 21 499 Kč však velké prodeje neslibuje

Nejvíce pozornosti samozřejmě ASUS vzbudil se svou vlajkovou lodí ZenFone 4 Pro, které dal do vínku maximální výbavu. Zároveň ale nasadil sebevědomou cenovku 21,5 tisíce korun. Dokáže si ji obhájit a obstát v těžké konkurenci stejně drahých nebo i levnějších vlajkových lodí jiných výrobců? Zejména Samsungu, LG nebo i Sony? To jsme zjišťovali přímo v Římě.

Asus Zenfone 4 Pro – první dojmy

Čest tradici

Konstrukcí se ZenFone 4 Pro jednoznačně vymyká dnešním trendům. Nečekejte žádné tenké rámečky a displej přes celou přední stranu, design je v tomto směru tradiční. Oproti loňskému ZenFonu 3 Deluxe je design jiný a vychází z nižšího ZenFonu 4, tedy se skleněnou zadní i přední stranou s Gorilla Glass, kovovým rámem a hodně místem nad a pod displejem. Elegantně působí opět hezké a efektní Zen kruhy na zadní straně pod sklem. V Česku se bude prodávat pouze černá verze, jinde bude ale v prodeji i elegantní bílá.

Telefon i vzhledem k vyšší hmotnosti a kvalitním materiálům působí hodnotně a kvalitně, chybí ale ten wow efekt z obrovského bezrámečkového displeje, který má konkurence. A za téměř 22 tisíc bychom ho čekali. Chybí také voděodolnost, která je v této třídě žádaná.

Chybí ale ten wow efekt z obrovského bezrámečkového displeje, který má konkurence.

Překvapí také „pouze“ Full HD rozlišení 5,5palcového AMOLED displeje, jemnost je tedy nižší než u panelů konkurence, z běžné vzdálenosti ale rozdíl příliš nezpozorujete a díky nižšímu rozlišení se vám telefon odmění lepší výdrží baterie (ta má ostatně sama o sobě solidní kapacitu 3 600 mAh) a lepším výkonem.

Odemkne ho jen živý člověk

Dále už ale ZenFone 4 Pro jen překvapuje. Zajímavostí je třeba čtečka otisků prstů. Ta je na základě zpětné vazby od uživatelů zpět na přední straně po displejem, ale ASUS v ní přináší zajímavou novinku. Kvůli ochraně před neoprávněným použitím je ZenFone 4 Pro vybaven bezpečným snímačem živých otisků prstů. Kapacitní snímač detekuje detaily otisků prstů obvyklým způsobem, ale je zde i další infračervený optický snímač, který detekuje průtok krve pod kůží a zjišťuje, zda prst na senzoru je prstem živé lidské bytosti. To jsme raději nezkoušeli a mrtvý prst nepřikládali, ale budeme ASUSu věřit, že to funguje. Čtečka je sama o sobě skutečně velmi rychlá, to ostatně platí o celém telefonu.

ASUS ve své nové nadstavbě ZenUI 4.0 zapracoval hlavně na rychlosti a vše působí bleskurychle. Dokonce i animace jsou zvoleny tak, aby vše vzbuzovalo pocit okamžité odezvy. Novinkou je také výrazné snížení doplňkových a zdvojených aplikací a celé prostředí působí v praxi velmi dobře. Tohle se povedlo. ASUS také přislíbil pro všechny ZenFony 4 i starší ZenFony 3 upgrade na Android 8 Oreo, a to do konce prvního pololetí roku 2018. Telefon zatím běží na verzi Android 7.1.1.

Špičkové fotoaparáty na palubě

Kromě jinak špičkové výbavy má být ale největším lákadlem nových ZenFonů fotoaparát. Ostatně celá akce v Římě se jmenovala „We love photo“ tedy „Milujeme fotografii“ a na focení se ASUS primárně zaměřil. Jak je dnes v módě, přinesl hned dva fotoaparáty na zadní straně, a ne jen tak ledajaké. Ten hlavní má snímač Sony IMX362 s 12Mpx rozlišením a rozměrem 1/2,55 palce s velikostí pixelů 1,4 μm, čtyřosou optickou stabilizaci a špičkovou světelnost f/1,7. Tedy špička. Druhý disponuje 2× zoomem, ohniskovou vzdáleností 50 milimetrů a má čip Sony IMX 351 s 16Mpx rozlišením. ASUS se chlubí také laserovým zaostřováním a fázovým zaostřováním s dual pixely. Mezi 1× a 2× zoomem si můžete jednoduše přepínat pomocí tlačítka v aplikaci fotoaparátu, nechybí ani pokročilý PRO režim s širokými možnostmi nastavení a samozřejmostí je pak i portrétní režim tak, jak ho známe z iPhonů, Galaxy Note 8 a dalších telefonů.

Fotoaparát jsme v praxi vyzkoušeli a opravdu mile překvapil. Troufám si tvrdit, že se ZenFone 4 Pro zařadí mezi nejlépe fotografující telefony na trhu, ASUS skutečně na fotoaparátu hodně zapracoval. Fotit jsme mohli pouze v noci nebo interiéru, i tak ale potěšila velmi dobrá ostrost a detaily, nízká úroveň šumu a dobře podaná černá barva. Dobře funguje také portrétní režim. Vypadá to, že ASUS zvládl dobře hardware i postprocessing a těšíme se, až ZenFone 4 Pro postavíme proti etalonům fotografování v podobě Galaxy Note 8, iPhonu 8 nebo třeba LG G6 a HTC U11. Šanci se jim vyrovnat nebo je i porazit má skutečně velké. A potěší také přední fotoaparát, který má dobrou světelnost f/1,9, také snímač Sony a má dokonce fázové automatické zaostřování.

ASUS Zenfone 4 Pro je špičkový telefon se zajímavou výbavou, které dominuje zejména překvapivě velmi povedený fotoaparát, výkonný procesor, bezchybná konektivita a hodnotné zpracování.

Další výbava je také nekompromisní. Na palubě je nejlepší Snapdragon 835, 6 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti, nechybí možnost rozšíření o paměťové karty. Místo ní můžete ale zvolit i druhou SIM kartu. Potěší stereo reproduktory, které hrají opravdu nahlas, i když basovou složkou se například HTC rovnat nemohou. Jeden je ve spodní straně telefonu, hned u USB-C portu, skrze který se dokáže díky technologii BoostMaster telefon nabít na 50 % už za 32 minut. Druhý je pak součástí sluchátka.

ASUS ZenFone 4 Pro
Porovnání ZenFonu 4 Pro a ZenFonu 4

Kromě NFC potěší také gigabitové LTE a multigigabitová Wi-Fi standardu 802.11ad – ZenFone 4 Pro by měl být vůbec prvním telefonem na světě, který tuto kombinaci přináší. Z drobností potěší třeba FM rádio, vestavěné streamování na Facebook a YouTube, Bluetooth 5.0 s podporou Aptx kodeku nebo trojice mikrofonů s potlačením šumu.

Povedený telefon, který to bude mít těžké

ASUS ZenFone 4 Pro je špičkový telefon se zajímavou výbavou, které dominuje zejména překvapivě velmi povedený fotoaparát, výkonný procesor, bezchybná konektivita a hodnotné zpracování. Na druhou stranu chybí voděodolnost a kýžený wow efekt. Cenovka 21 490 Kč je tak v tomto kontextu pro český trh velmi odvážná a v konkurenci těžkých vah s novým bezrámečkovým konceptem, jako je Galaxy S8 nebo LG G6, to bude mít velmi těžké.

Technické parametry ASUS ZenFone 4 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce156,9 × 75,6 × 7,6 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/d, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 21 490 Kč
Diskuze ke článku
Dave
Za tu cenu neprodejné bohužel.
nemo
přesně tak neprodejné
Petr
Tolik bude stát V30, ti si teda hodně věří. Skoro se mi chce říct, že to jsou vtipálci, nasadit tuhle cenovku.
Odur
Takže to nič neponuklo, zaradil sa do šedého priemeru, žiadne stereo alebo kvalitný výstup na hudbu poprípade niečo viac. Takže v asusu majú dobrý matroš lebo 800€ za nič :D dobre no.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze