Vyzkoušeli jsme Operu Mini 6 pro iPhone

Na všechna zařízení s operačním systémem iOS konečně doputovala i oblíbená Opera Mini, konkrétně jde o její šestou verzi. Dokáže však konkurovat vestavěnému prohlížeči Safari? A jak moc se liší od ostatních verzí na jiných operačních systémech?

AppleiPhone 4, 3G a iPad 2

Před několika dny byla vydána nejnovější verze Opery Mini 6 také pro iPhone, iPad a iPod. Uživatelé tak dostávají další alternativní internetový prohlížeč. Operu Miny je možné stáhnout jak ze stránek Opery, tak samozřejmě skrz App Store a je samozřejmě zadarmo. Po rychlé instalaci vám již nic nebrání v používání.

Čtěte: Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Opera Mini pro zařízení s iOS

Na první pohled se Opera Mini 6 v iPhonu nijak neliší od verzí pro jiné operační systémy. Úvodní obrazovka nabízí možnost zobrazení až 9 různých stránek. Další často navštěvované stránky si můžete přiřadit do sekce oblíbených, ke které se dostanete stiskem symbolu Opery. S ním vyjede celé menu, ve kterém bystrý uživatel nenajde položku Stahování. Zatímco na Androidu v ní byly sloučeny všechny vaše stažené věci, Apple prosazuje jinou myšlenku. Stahování obrázků či čehokoliv jiného probíhá skrz vlastní systém. K dispozici je i poměrně obsáhlé nastavení, které je takřka opět stejné s konkurencí. Chybí však položka měnící velikost písma. Nejde o velkou ztrátu, neboť v případě České republiky je na konkurenčních systémech možné vybírat pouze ze dvou velikostí.

Prohlížení je možné jak ve vertikální, tak v horizontální poloze, přičemž při obracení nechybějí efektní animace, kterými je iOS známý. Načítání stránek je rychlé a potěší i korektní zobrazení. Ve výsledku vše vypadá sestavením lépe, než například na Androidu. Posouvání po stránce je pohodlné a velmi rychlé. Stejně tak funkce pinch to zoom, tedy přiblížení za pomoci dvou prstů. Zde iPhone těží ze své celkové rychlosti.

Základní zobrazení i nastavení je téměř totožné s konkurenčními verzemi

Nabízí se otázka, zda se Opera Mini 6 uživatelům iOS vyplatí stáhnout a používat. Vestavěný prohlížeč Safari je totiž prakticky stejně rychlý a pohodlný. Některé stránky ale vypadají o něco lépe v Opeře Mini. Přesto ale jde o vyrovnaný souboj a rozhodně zřejmě to, zda bude chtít uživatel šetřit svá data. Opera Mini, jak známo výrazným způsobem komprimuje stránky, což se zejména u levnějších datových balíčků s nízký FUP často hodí. Ve výsledku tak Operu Mini 6 můžeme rozhodně doporučit jako alternativní prohlížeč, který má určitě co nabídnout.


Porovnání Opery Mini 6 a vestavěného prohlížeče Safari

Operu Mini 6 jsme testovali na iPhonu 4 s operačním systémem iOS ve verzi 4.2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze