Nainstalovali jsme Android 4.0 na Sony Xperia P: co přinesl?

96

S aktualizací Androidu Ice Cream Sandwich jsme počítali až kolem 21. srpna. Výrobce ji stihl uvolnit o několik dní dříve. Od této aktualizace jsou očekávána mnohá vylepšení a odstranění bugů, které vykazovaly předešlé verze softwarů. Naplnila všechna očekávání? Stane se telefon díky ní opět stoprocentně použitelným?

Sony Xperia P – oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia P – Nejlepší Xperia posledních let

Nová aktualizace byla uvolněna ke včerejšímu dni. Nese označení 6.1.B.0.544 a obsahuje Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich s verzí jádra 3.0.8. Samotný aktualizační balíček je velký 340,2 MB. V mém případě byla aktualizace dostupná přes program Update Service. Ovšem co nevidět, by ji uživatelé měli stahovat i přes program PC Companion či přímo v samotném telefonu přes aplikace Středisko aktualizace.

TIP: podrobný návod, jak aktualizovat své zařízení Sony, najdete zde

Pokyny pro aktualizaci

  • Doporučuji mít telefon plně nabitý
  • Nainstalované aplikace PC Companion nebo Update Service
  • Během procesu aktualizace neodpojujte svá zařízení
  • Při aktualizování svého zařízení nepřijdete o svá uložená data, ani ostatní obsah

Oficiální přehled změn a novinek

  • Nové aplikace Walkman (hudební přehrávač), Album a Filmy
  • Vylepšená pohotovostní výdrž, až čtyřnásobně v závislosti na používání telefonu
  • Vylepšená uzamykací obrazovka – nově přímý vstup do fotoaparátu
  • Widgety mohou měnit svoji velikost
  • Aplikace na měření spotřeby internetových dat
  • Inovovaný multitasking, ukazující všechny spuštěné aplikace
  • Nová aplikace zálohování a poznámky
  • Podpora bezztrátového formátu Flac

Jaká je realita v praxi?

Na ICS jsem se těšil z několika pro mě podstatných důvodů. Doufal jsem, že výrobce v nové aktualizaci odstraní všechny vady, nedostatky a chyby telefonu. Dále je to pak nové prostředí a především zcela přepracovaný multitasking. Chladným mě nenechávají ani nové aplikace Walkman a Album. U Xperie P mi ovšem nejvíce vadila její slabá pohotovostní výdrž. Mé zraky se tak upínají i k této oblasti.

Benchmark Testy Android Gingerbread Android ICS 4.0.4
Quadrant 2 180 2 649
Linpack Single 37 899 31 623
Linpack Multithread 65 989 51 391
SmartBench 2012 2 312 2 137
AnTuTu 5 201 5 782

Začnu hezky popořadě. Po nové aktualizaci vnímám svižnost telefonu jako nepatrně rychlejší, v některých oblastech jsou prováděné úkony mnohem rychlejší. Například opravdu hladká odezva je nyní v marketu Google Play. Vše je krásně plynulé, nic se neseká ani při stahování většího počtu aplikací a her. Rychlou odezvu vítám i v multitaskingu, scrollování mezi počtem více spuštěných aplikací nevykazuje žádné sekání. Během testování jsem prozatím nenarazil na žádné zpomalení, snad tomu tak bude i nadále.

Prostředí nového systému Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Dále je tu kontroverzní výdrž. Někteří majitelé si "údajně" nemohou stěžovat, ale většina uživatelů registruje stav, kdy jim telefon jen stěží vydrží necelý jeden den. A přitom se nejedná o nijak velké zatěžování telefonu. Já osobně jsem na rozpacích. První hodiny jsem Xperii testoval v offline režimu a během 3 hodin došlo k úbytku 25% baterie. Což rozhodně není signál, který by naznačoval, že výdrž baterie se zlepšila. Ovšem zatím je předčasné hovořit o tom, jaké výsledky budou známy, chvíli potrvá až se telefon sžije s novým softwarem.

Prostředí nového systému Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Přesto jsem i s novou aktualizací provedl standardizované testy výdrže. Naštěstí v obou oblastech jsem zaznamenal lepší hodnoty. Jednak jsem testoval prohlížení internetových stránek s 50 % jasem a deaktivovaným Flashem. Připojen jsem byl přes bezdrátovou síť Wi-FI s WPA zabezpečením. A druhou oblastí bylo přehrávání YouTube videí, s 50% jasem a zapojenými sluchátky s 50 hlasitostí. Výsledky testů vidíte níže.

Pohotovostní výdrž Android Gingerbread Android ICS 4.0.4
Prohlížení Internetu 313 minut 353 minut
Přehrávání YouTube 206 minut 219 minut

Walkman

Výrobce spolu s ICS připravil i několik nových aplikací. První novou aplikací je Walkman. Lehce graficky inovovaná aplikace nabídne stejné funkce ale vylepšený vzhled, ten se mi velmi líbí a podle mého názoru má takto vypadat přehrávač v moderním a vyspělém telefonu. Kromě vzhledu dostal nově podporu i bezztrátového formátu Flac. Vzhledem k malé interní paměti ale nevím, jestli má tento formát v případě Xperie P využití.

Prostředí nového hudebního přehrávače Walkman

Album

Další inovovanou aplikací je Album. To nabízí zcela jinou strukturu a zobrazuje obrázky dle alb, a poté také podle přiřazených geolokací na mapě. Nakonec vidíme i obsah čerpaný ze sociálních sítí - Facebook, Picasa a další. Multitouch gestem si pak můžeme upravit velikost náhledů zobrazovaných obrázků, a to od miniatur, až po velké náhledy, řazené v řadě pod sebou. Pokud zvětšíme náhledy, trvá poměrně dlouhou dobu, než dojde k jejich doostření.

Nová galerie obrázků a videí "Album". Velikost náhledů lze měnit multitouch gesty, nahraný obsah můžeme vidět v mapových podkladech a nechybí ani sdružený obsah ze sociálních sítí

Filmy

Další novou multimediální aplikací jsou Filmy. Ze začátku jsem čekal, že tato aplikace nabídne víc možností. Možná jsem očekával, že Filmy budou synonynem pro propracovaný videopřehrávač s různými nastaveními a volbami. Omyl, tato aplikace nezobrazí ani pořízená videa z fotoaparátu. Poradí si pouze se zobrazením externě uloženého, případně staženého obsahu. Jednotlivé klipy jsou zobrazeny v malých náhledech, a pokud u nich postrádáme jakékoliv informace, můžeme je doplnit prostřednictvím služby Gracenote. Ta na internetu "vypátrá" název daného filmu/klipu i další informace o něm. Během přehrávání nejsou žádné možnosti, jak zkrášlit výslednou produkci. Chybí například efekty nebo rozšířená podpora titulků.

Multimediální knihovna Filmy

Poznámky

V kancelářské oblasti přibyla aplikace poznámky. Při vkládání textu můžeme volit mezi standardním vložením textu pomocí softwarové klávesnice nebo v kreslícím režimu. K dispozici je i paleta několika barev. Poznámky můžeme automaticky synchronizovat a dokonce jim zvolit i frekvenci jejich synchronizace.

Nová aplikace poznámky

Fotoaparát

Fotoaparát zůstal v minulosti a vizuální změny v prostředí fotoaparátu se nekonají. Subjektivně mi ale přijde, že na některých věcech výrobce zapracoval, například pociťuji rychlejší pořízení snímku. Další mé postřehy se týkají mírného zlepšení kvality snímků, především je znát menší úroveň šumu. Čím jsem si ale opravdu jist, jsou kvalitnější pořízená videa. Vzrostla úroveň detailů a videa nejsou tak trhaná. Z mého pohledu nyní dosahují opravdu špičkové kvality.

Porovnání parametrů videí

Parametry Android Gingerbread Android ICS 4.0.4
Datový tok videa 14 Mb/s 19 Mb/s
Počet snímků 29 fps 29 fps
Zvuková stopa 127 kb/s 131 kb/s
Frekvence zvuku 48 KHz 48 KHz
Kvalita zvuku Stereo Stereo

Sony Xperia P (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia P (testovací video) – exteriér, 1080p

Diskuze ke článku
securid
Pokud použijete Update Service(SUS) tak o data přijdete.
securid
Můžete sem linknout vzorek videa 720 mp4 z ICS ?
martin
Tak Ja jsem instaloval ics uz v patek a uz dvakrat tel .zamrzl a to nemluve o pripojeni wifi tam kde jsem mival plny stav tak u ics jen jedna carka tak uvidim jestli si to sedne
Iwo
Po update na ICS zatím převládají pozitivní dojmy, zásek zatím jen jednou.
Nejvíce mi však vadí změna organizace obrazovky tel. hovorů. Ikony pro oblíbené adresář a volání se přesunuly z dolního na horní okraj obrazovky, který je palcem hůře dostupný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze