Vyhlášení slepého fototestu Huawei Mate 50 Pro vs. iPhone 14 Pro

Zhodnocení snímků včetně videa
4
Vyhlášení slepého fototestu Huawei Mate 50 Pro vs. iPhone 14 Pro
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Který z telefonů podle nás fotí lépe?
  • Podívejte se na video, kde rozebíráme zachycené detaily, noční snímky i teleobjektiv

V tomto týdnu jsme si pro vás připravili slepý fotoduel vlajkových smartphonů Huawei Mate 50 Pro a Apple iPhone 14 Pro, kde jsme srovnávali snímky pocházející z hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu a také teleobjektivu.

V sérii pořízených snímků jste si přitom mohli prohlédnout fotografie pořízené ve dne i v noci, ale také záběry z místnosti s umělým osvětlením či makro snímky. Nyní přichází čas vyhlášení, který smartphone se skrýval pod označením „vzorek č. 1“ a „vzorek č. 2“, také posoudíme, jak telefony fotí.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, která nabízí novinky, díky své službě Koupíš, Prodáš, Prodáš, Splácíš, za ceny již od 98 Kč za měsíc.

Fotí lépe Huawei Mate 50 Pro, nebo iPhone 14 Pro? SROVNÁNÍ

Huawei jako vzorek č. 1, iPhone jako vzorek č. 2

Mnozí z vás správně uhodli, že pod označením vzorek č. 2 se skrývá iPhone 14 Pro, jehož snímky mají někde nádech do žluta, zatímco pod vzorkem č. 1 jste si mohli prohlédnout fotografie pořízené smartphonem Huawei Mate 50 Pro. V obou případech jsme snímky pořizovali bez manuálních úprav expozice, zaostření či jakýchkoliv dalších nastavení a podle mřížky se snažili zachytit stejný záběr. To však samozřejmě v některých případech nebylo dost dobře možné, což je patrné především u teleobjektivu s mírně jinou úrovní optického zoomu/ohniska, viz detailní parametry níže.

Huawei Mate 50 Pro

Standardní senzor 3,5× teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 50 Mpx 64 Mpx 13 Mpx
Světelnost objektivu f/1.4 až f/4.0 f/3.5 f/2.2
Ohnisková délka 24 mm 90 mm 13 mm (120°)
Stabilizace optická optická bez stabilizace
Zaostření PDAF, Laser AF PDAF PDAF

Apple iPhone 14 Pro

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv 3× teleobjektiv
Rozlišení 48 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.78 f/2.2 f/2.8
Ohnisková délka 24 mm 13 mm 77 mm
Stabilizace optická bez stabilizace optická
Zaostření Dual Pixel PDAF PDAF PDAF

Který podle nás fotí lépe?

V první řadě je dobré zmínit, že fotografie z obou smartphonů budou vypadat na displejích skvěle. Proto jsme porovnávali především vybrané části snímků. Ve zkratce lze konstatovat, že se nám více zamlouvaly snímky pořízené smartphonem Huawei Mate 50 Pro, a to především kvůli o dost lepšímu teleobjektivu, nočnímu režimu a celkově přirozenějšímu vykreslení detailů. Na rozdíl od iPhonu 14 Pro, který jinak fotí rovněž velmi povedeně, totiž Huawei Mate 50 Pro nevyužívá v takové míře digitální doostřování, viz video.

Huawei Mate 50 Pro
Apple iPhone 14 Pro
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 31. 10. 2022 13:04
Dalo se to očekávat, Apple má letos snímky pěknou bídu.. ano video je lepší ale to nestačí, teď se těším na srovnání Pixel 7 Pro vs Mate 50 Pro.

Tak Mate 50 Pro prošel DxO testem a získal 1 místo.
Tomáš Janovský
Tomáš Janovský
Naposledy upraveno: 29. 10. 2022 14:15
Tak je jasné, že iPhone prohrál na celé čáře. Dalo se to čekat...
A jak stále říkám, věřte pak Dxomark. Jsou to podvodníci a nemá cenu jim věřit.
Jen jedna připomínka:
Můžete mi vysvětlit jak to, že třeba první snímek zabírá jiný výsek scény? Vždyť ty telefony mají mít stejné ohnisko? To byly foceny z jiné vzdálenosti? Nebo je jen údaj o ohnisku špatný? To se to potom špatně porovnává.
Jinak velice oceňuji návrat clony, je to jedna z věcí, která mi při focení mobilem dosti chybí. Tak snad se clona vrátí, třeba do Samsungu, kde tuším byla naposledy v řadě Galaxy S10.
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
Já věděl, že ten zažloutlý hnus je iPhone.
Petr Nechanický
Petr Nechanický
S10 jsem měl a poprvdě vůbec nevím jestli mi to nastavení clony k něčemu bylo. Ocenil jsem spíš skutečně optický zům, narozdil od řad 20+ (bez Ultra)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze