Vodafone Smart Tab 10: tablet za pár korun v redakci

21

V redakci již několik dní intenzivně testujeme nejlevnější, deseti palcový tablet od ZTE, který u nás pod svou značkou prodává Vodafone. Kromě nízké ceny láká Androidem 3.2 Honeycomb, dvoujádrovým procesorem, či 1 GB paměti RAM. Vyrovná se mnohem dražším tabletům?

Vodafone Smart Tab 10 – oficiální fotografie

Nejmladší český operátor se rozhodl, že trh s tablety řádně rozčeří. Až doposud totiž tablet platil za poměrně drahé zařízení. Především velikáni s 10 palcovými displeji šplhaly vysoko nad hranici 10 tisíc korun. Smart Tab 10 se naopak dostal pod onu magickou hranici, ba co víc, jeho cenu Vodafone stlačil pod 9 tisíc korun. Na první pohled byste to ale vůbec nepoznali. Dokonce ani při prozkoumání tabulkových parametrů nenajdete téměř žádné odlišnosti od mnohem dražších tabletů.

Vodafone Smart Tab 10 je hodně těžký

Pokud se rozhodnete pořídit si Smart Tab 10, čeká vás první překvapení už na prodejně. „Vodafoňácký tablet“ je totiž dodáván v opravdu obří krabici, na kterou vám menší batoh ani nebude stačit. Po jejím otevření však zjistíte, že se spíše jen plýtvalo místem. Nás však spíše zajímá samotný tablet, neboť ani mezi příslušenstvím se kromě jedné výjimky žádné překvapení nekoná. Zamrzí však, že na nabíječce objevíme proprietární konektor – microUSB se nekoná. Tablet ze přední strany nevypadá nijak zajímavě. Dokonce jako by z oka vypadl Samsungu Galaxy Tabu 10.1, potažmo Apple iPadu. Hrozící soudní spor snad Vodafone (ZTE) zažehnal tenkou stříbrnou linkou po celém obvodu přední strany.

Nepřipomíná vám Smart Tab 10 Galaxy Tab 10.1?

Po prvním uchopení do rukou si zřejmě neodpustíte poznámku na adresu hmotnosti. Zde se výrobce nesnažil a Smart Tab 10 váží 672 gramů, což je o 120 gramů více, než podobně vybavený Galaxy Tab 10.1. Taková hmotnost se mi zdá možná až za hranicí únosnosti a delší držení není příliš příjemné. Nic nezvrátí ani záda tabletu, která jsou vyvedena z vroubkovaného materiálu, příjemného na dotek. U zadní strany ještě chvíli zůstanu. Její kraje společně s boky tabletu jsou totiž vyvedeny v lesklé stříbrné barvě, která evokuje kovové materiály. O kov ale nejde a celé to působí velmi lacině. Po obvodu mile zaujme dvojice reproduktorů a naopak nemile umístění odemykacího tlačítka. Výrobce jej umístil až příliš na střed horní strany a vždy musíte přemístit celou ruku.

Vodafone Smart Tab 10 – videopohled

Prostředí Androidu 3.2 Honeycomb

Papírovou chloubou Smart Tabu 10 je dvoujádrový procesor a 1 GB paměti RAM. Tato kombinace by se měla starat o chod operačního systému Android 3.2 Honeycomb. Jenže se nestará. Každý testovací den si kladu otázku, kde udělali čínští vývojáři chybu. Prostředí čistého Androidu je totiž nepříjemně zasekané, animace trhané, ovládání nepohodlné. Můžete ukončovat třeba úplně vše, nic nepomůže. Zejména přechod mezi jednotlivými obrazovkami, na který navíc ani není mnoho widgetů, vypadá jako kdybychom před sebou měli nějaký předprodejní vzorek. Poměrně slušné je vykreslení domovské obrazovky po návratu z menu. Nekoná se tedy pomalé nabíhání widgetů jako u tabletů od Samsungu.

Lesklé boky se příliš nepovedly, nepotěší ani přítomnost pouze nestandardního konektor

Půjde však zřejmě o špatnou optimalizaci části prostředí, protože výkon je dostatečný a například internetový prohlížeč je již příjemně rychlý a nijak nezdržuje. K internetu se lze připojit přes Wi-Fi a po vložení SIM karty můžete využívat i rychlá data mobilních sítí. V základní programové nabídce zaujme hned několik ikonek s názvem HD. Více využitelný je ale jen program QuickOffice, neboť je v plné verzi. Další ikonky s HD v názvu ukrývají hry. Škoda že jen ve zkušebních verzích, protože třeba Need For Speed Shift běží velmi pěkně.

V základním balení naleznete i obyčejné pouzdro

16 GB variantu Vodafone Smart Tabu i nadále testujeme. V recenzi samozřejmě najdete i standardizované výsledky měření výdrže. Máte-li jakýkoliv dotaz, neváhejte a položte nám jej v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Vodafone Smart Tab 10

Kompletní specifikace
Konstrukce257 × 172 × 11,3 mm, 672 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor6 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 8 977 Kč
Diskuze ke článku
Mobilmaniac
Ve videu jste v tabletu měl hru GTA 3 (6:19). A má otázka zní. Dají se na takovém tabletu hrát hry? Mohli by jste nahrat video,na kterém byste to názorně předvedli? Děkuji vám.
kuca1982
Devet tisic kacek mi jako "par korun" nepripada. Clovek se na ne uz musi otacet... Cinanum sebevedomi nechybi teda...
loller
Ve článku máte, že se chlubí 1GB RAM, a v popisu je 512 MB, tak jak tedy? :)
Smajdalf
Dobrý den.
Zajímá mne především to sekání. Vlastním Samsung Omnii II a ta je se svým WinMob až úmorně pomalá v otevírání čehokoli. Například otevření 2 menu abych se dostal do sms zpráv trvá asi 15-20 sekund.
Chci se tedy zeptat, jak je na tom Tab 10? Je to sekání opravdu tak strašné? Nebo je to jen lehká neplynulost v přechodech obrazovek? A vyřešil by tento problém chystaný upgrade Androidu (který mi potvrdil Vodafone) na verzi 3.5 popřípadě 4.0?
Mockrát děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze