Vodafone Smart Tab 10
recenze

Vodafone Smart Tab 10

Z levného těsta
5

Rozmach tabletů zaznamenal asi každý z vás. Stále jsme se ovšem setkávali s tablety, které svou cenovkou vysoce převyšovaly hranici 10 tisíc korun, a to zejména v případě 10 palcových tabletů. Změna přichází díky Vodafonu a jeho Smart Tabu 10. Klasická výbava s dvoujádrovým procesorem, ale cena pod výše zmíněnou hranicí. Kde se šetřilo?

Vodafone Smart Tab 10 - oficiální fotografie

Tablety jsou mezi námi už mnoho let, ale až poslední dva roky zažívají úspěšná období. Vše odstartoval Apple iPad a další výrobci dlouho nečekali. V minulém roce jsme se dočkali mnoha různých tabletů, především se systémem Android Honeycomb. Výbava byla vždy vesměs stejná, rozhodovala úhlopříčka displeje, případná podpora mobilních datových přenosů 3G a velikost interní paměti. Kdo chtěl vše dohromady, musel se připravit na vysokou částku, která mnohdy převyšovala i 15 tisíc korun. Přiznejme si, že to rozhodně není málo.

Razantní změna přišla s počátkem letošního roku. Vodafone do své nabídky zařadil tablet Smart Tab 10, který pro něj vyrobila čínská firma ZTE. A čím je tedy tento asijský tablet výjimečný? Výbava to vyloženě nebude. Ačkoli dvoujádrový procesor, 16 GB interní paměti, 3G modul nebo deseti palcový displej stále patří k tomu lepšímu. Výjimečná je cena. Vodafonu se ji podařilo stlačit pod 9 tisíc korun, což je podstatně méně, než za konkurenční tablety. Jak se to povedlo? A nemá to nějaké vedlejší důsledky? To vše si povíme v dnešní recenzi.

Technické parametry Vodafone Smart Tab 10

Kompletní specifikace
Konstrukce257 × 172 × 11,3 mm, 672 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor6 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 8 977 Kč

Vodafone Smart Tab 10 – videopohled

Design a konstrukce: kde jsme to jen viděl…

Tuto část recenze nemohu začít jinak. Při prvním pohledu na Smart Tab 10 jsem si okamžitě vybavil konkurenční tablet od Samsungu, model Galaxy Tab 10.1. Částečná podobnost je tedy i s iPadem, ale více se podobá právě Galaxy Tabu, a to díky širokoúhlému displeji. Opět totiž jde o placku, kde je dominantním prvkem displej ohraničený tlustým černým pruhem. Odlišným znakem je tenoučký stříbrný proužek zasahující až do přední strany. Soudní spory tak, doufejme, nehrozí. V onom černém pruhu kolem displeji se nachází jedna vzácnost. V tabletech nevídaná informační dioda, která zeleně bliká, pokud vám přijde e-mail či SMSka. Stejně tak indikuje vybitou baterii, tentokráte červeným svícením.

Čelní strana není příliš inovativní - displej a černý pruh okolo

Zpět ale k samotnému Smart Tabu 10. Nemohu nezmínit, že se dodává v doslova obří krabici. Pokud však doufáte v bohaté příslušenství, zklamu vás. Jediným bonusem navíc je semišové pouzdro, do kterého se tablet špatné vkládá – je velmi těsné. Jinak nečekejte nic zvláštního. Většina krabice tak spíše zeje prázdnotou.

Design zadní strany je naopak spíše neobvyklý

Po uchopení do rukou zažijete první větší překvapení. Smart Tab 10 je pořádně těžký, konkrétně má 672 gramů. S váhou se výrobce nijak netrápil a ze všech tabletů, které jsem držel v rukách, mě z tohoto po delší práci bolely ruce. Rozměrově tablet už nijak nevybočuje, jen nečekejte extrémně malou tloušťku. Ta činí 11,3 milimetrů a umocňuje ji trochu kontroverzní designérský prvek. Na zadní straně je po obvodu stříbrný pruh, který z dálky evokuje kov. Kromě estetické funkce se díky němu tablet lépe drží. Vzhledem k tomu, že se ale nejedná o kov, ale o plast, působí onen pruh spíše lacině a navíc na něm ulpívají otisky prstů.

V jedné ruce se Smart Tab 10 pohodlně nedrží

Zadní strana je jinak potažena jakousi gumou, která zabraňuje klouzání tabletu v rukách. Pokud však srovnám protiskluzovou vrstvu u Smart Tabu a u Galaxy Tabu, vyhrál by korejský zástupce. Zadní strana už je dále ozvláštněna pouze čočkou fotoaparátu a nápisem Vodafone.

Ve stříbrné lince po bokách jsou zasazena důležitá tlačítka a samozřejmě konektory. Vezmeme to od nejméně obsazené pravé strany, kde se nachází první reproduktor. Ano, Smart Tab 10 dokáže hrát ve stereu. Na spodní straně je proprietární konektor sloužící k nabíjení a spojení s počítačem. Bohužel chybí jak microUSB, tak klasické USB. O nějakém HDMI si můžeme nechat jen zdát. Hojně osídlena je levá strana, nebo chcete-li, levý bok. Pod velkou krytkou se nachází slot pro SIM kartu a hned vedle pro paměťovou kartu. Nad krytkou je umístěn hudební 3,5 mm jack konektor. Výčet levého boku uzavírá očekávaný druhý reproduktor.

Na klasický konektor se nedostalo, potěší však slot na SIM kartu a paměťovou kartu

Na konec jsem si nechal horní stranu, na které se nacházejí jediná tlačítka na tabletu. Nejprve je to odemykací tlačítko. To však výrobce umístil příliš daleko od kraje a při držení tabletu je vždy nutné přehmátnout, jinak na něj nedosáhnete. Hned vedle je dvojtlačítko regulující hlasitost.

I přes nízkou cenu se výrobci povedlo tablet ukázkově zpracovat. Kvalitní materiály zaručují perfektní pevnost, nikde nic nepovrzává ani neskřípe.

Povrch zadní strany je pogumovaný

Baterie a výdrž

Výrobce tablet osadil Li-Ion akumulátorem o kapacitě 6000 mAh, slibující až 6 hodin provozu. Jaká je realita? Kupodivu velmi potěšující, neboť předčila sliby. Provedli jsme náš standardizovaný test výdrže při prohlížení internetu. Tablet byl přihlášen do 3G sítě, všechny automatické aktualizace vypnuty, připojen k zabezpečené Wi-Fi a jas displeje nastaven na 50 %. V takovémto rozpoložení tablet neustále načítal webové stránky a displej po celou dobu nezhasl. Smart Tab se zcela vybil (při 2 % dojde k vypnutí) za 8 hodin a 5 minut. Hodnota, která rozhodně zaslouží pochvalu.

Ke Smart Tabu dostanete semišové pouzdro - je hodně těsné a tabletu se do něj moc nechce

Při střídmém používání, kdy nebudete takto extrémně surfovat, se výdrž pohybuje kolem 3-5 dnů. Velmi záleží na jasu displeje a především zda využíváte služeb mobilního operátora. Pokud si vystačíte jen s Wi-Fi, doporučuji ani nevkládat SIM kartu, protože připojení přes 3G výrazně zkracuje výdrž.

Naměřená výdrž při nepřetržitém prohlížení internetu

Zvuk

Po zvukové stránce vás nejvíce potěší dvojice hlasitých reproduktorů, která odvádí velmi dobrou práci. Jsou dostatečně hlasité a díky vhodnému umístění si užijete i stereo efekt. Kladně mohu hodnotit hloubky i středy. Opačných pocitů nabudete při poslechu z dodávaných sluchátek. Výrobce použil snad to nejhorší, co lze na trhu sehnat. Jde o velmi laciné pecky, na jejichž kabelu je pouze mikrofon a tlačítko pro přijmutí hovoru. Pecky v uších vůbec nesedí, ale ono to vlastně ani moc nevadí. Kvalitní poslech totiž rozhodně nezprostředkují, a tudíž je můžete klidně nechat ležet v krabici a díky 3,5 mm konektoru připojit svá vlastní. Poslech je pak zcela standardní a nelze k němu mít větší výtky.

Smart Tab 10 se chlubí hned dvěma hlasitými reproduktory

Displej: deset upatlaných palců

Již v začátku jsem několikrát zmínil velikost displeje. Ta je ostatně patrná i ze samotného názvu tabletu. Pro pořádek si ji ale zopakujeme. Smart Tab 10 dostal do vínku displej s úhlopříčkou 10 palců, přičemž je na této ploše zvoleno klasické rozlišení 1280 x 800 pixelů, což zajišťuje slušnou jemnost. Typově se jedná pouze o TFT LCD panel. Neočekávejte tak extra živé barvy. To ale až tak nevadí. Horší je to s čitelností na slunci. Částečně sice pomůže manuální navýšení jasu, ale i přesto toho mnoho neuvidíte. Čitelnost totiž zhoršují všudy přítomné otisky prstů. Smart Tab 10 je učebnicovým magnetem a displej je během chvilky jedna velká patlanice. Aby to bylo ještě horší, je čištění poměrně náročné a prosté otření hadříkem většinou nestačí. Mírnou útěchou jsou velmi slušné pozorovací úhly. Například na film se tedy můžete dívat ve více lidech.

Na kvalitě displeje se trochu šetřilo

Uživatelské prostředí: holá včelí plástev

Nejprve nakoukneme „pod pokličku“, aneb jaká je vlastně hardwarová výbava levného tabletu? Kupodivu se nijak neliší od těch nejlepších. Základem jest dvoujádrový procesor od Qualcommu s taktem 1,2 GHz, kterému sekunduje 1 GB paměti RAM (k dispozici je 733 MB RAM, ze kterých po zapnutí zbývá zhruba 450 MB RAM). Vše pak podtrhuje grafika Adreno 220. O praktických zkušenostech se rozepíši níže, na výsledky benchmark testů můžete mrknout hned.

Stav paměti RAM ihned po zapnutí

Výsledky v různých benchmark testech

Ve Vodafonu Smart Tabu 10 je k práci připraven Android 3.2 Honeycomb ve své nejčistší podobě. Žádná nadstavba se nekoná, což by mohlo být jen dobře. Mohlo, ale není. Prostředí totiž plynulostí rozhodně neohromuje, spíše naopak. Zejména přechod úvodních pěti obrazovek je spíše trhaný než plynulý. Naštěstí se nekoná malér s widgety, jako u Galaxy Tabů u Samsungu. I když si všech pět obrazovek zaplníte widgety, vždy se všechny načtou okamžitě. Android 3.2 také přináší možnost měnit velikost widgetu. Můžete jej natahovat nahoru, dolů či do stran. Záleží, co vývojář daného widgetu povolí.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pomalosti si všimnete i při vstupu do menu aplikací nebo při snaze vyvolat multitasking. Práce v menu či se spuštěnými aplikacemi je již pak pohodlná a vcelku svižná, jen ten náběh trvá. Proto mi přijde, že výrobce patrně trochu ošidil optimalizaci prostředí a výsledkem je toto. Nesmím zapomenout, že tablet můžete držet jakkoli – displej se vždy přeorientuje tak, aby nic nebylo vzhůru nohama.

Další pohotovostní obrazovky

Pohotovostní displej a práce s widgety

Menu aplikací má podobu široké mřížky a pohybujete se v horizontálním směru. Všudypřítomná je spodní lišta, na které se vyskytují jednak tlačítka a pak také nezbytné informace. Úplně vlevo je to tedy šipka zpět, domeček a tlačítko vyvolávající multitasking. Občas k této trojici přibude i tlačítko menu, je-li potřeba. Na opačné straně sídlí hodiny, ukazatel baterie a stavu signálu, a případně i ikonky zmeškaných událostí. Po klepnutí na hodiny se rozbalí menu nastavení, kde můžete rychle nastavit Wi-Fi, jas displeje či zjistit přesný stav baterie. Jak už možná víte, tato spodní lišta nikdy nezmizí, maximálně skryje veškeré informace. Jinými slovy ukusuje z úhlopříčky displeje. Ve výsledku to ale až tak nevadí, neboť aplikace i videa jsou dnes koncipována v obrazovém poměru 16:9 a ten vznikne právě až s viditelnou lištou. Na druhou stranu při surfování webem by se hodila co největší plocha.

Hlavní menu a možnosti úpravy

Podoba multi-taskingu

Textová komunikace: zprávy všeho druhu

Vodafone Smart Tab 10 je vybaven také 3G modulem a bez problému pracuje i na 2G sítích. Sice si z něj klasicky nezavoláte, ale SMS zprávy podporovány jsou. Ty se sdružují pod jednoznačnou ikonkou SMS v hlavním menu. Větví se moderně do konverzací a vytvářet je lze snadno díky velké a pohodlné QWERTZ klávesnici. Písmenka můžete ručně vyťukávat anebo lze zvolit metodu Swype, kdy jen jezdíte po klávesnici prstem.

Další textovou komunikaci zajistí e-maily. Máme před sebou zařízení s Androidem a tak nelze očekávat výraznější překvapení. Přítomny jsou opět dvě kvalitní aplikace. Gmail zajišťující vaše Google účty a pak aplikace E-mail, kam můžete nasměrovat nespočet dalších účtů. U druhé aplikace lze nastavit četnost aktualizace, u Gmailu je vše obstaráno automaticky Push metodou.

Práce s e-maily je velmi pohodlná

Ačkoli tablet neumí telefonovat, je k dispozici podrobný seznam kontaktů, který využijete právě pro SMSky nebo e-maily. Práce s ním je velmi pohodlná a to především díky velkému displeji, kdy vlevo vidíte seznam a vpravo podrobnosti ke kontaktu.

Seznam kontaktů

Další komunikaci zajistí sociální síť Facebook, kterou zprostředkovává klasická a všem známá aplikace z Marketu, která je dostupná i pro tablety. Přehlednost a rychlost, toť její poznávací znaky na Smart Tabu 10. Se svými přáteli můžete komunikovat také skrz aplikaci Gtalk, která v základní softwarové nabídce nemůže chybět.

Facebook je lepší prohlížet na výšku

Multimédia: na video skoro zapomeňte

Základem je jako vždy hudební přehrávač. Ten nevyniká až tak funkcemi, jako spíše svou vizuální podobou. Výrobce zapracoval na cover flow efektu, který ale vynikne zejména máte-li k albům přiřazeny obrázky. Posouvání 3D efektu je plynulé a opravdu to dobře vypadá. Další podnabídky filtrování jsou již klasické. Při přehrávání si můžete zvolit, zda chcete skladby pouštět náhodně a zda se mají opakovat. Tím nastavení končí, chybí dokonce i základní ekvalizér.

Prostředí hudebního přehrávače - upoutá především 3D cover flow

Menší šok jsem zažil při snaze přehrát video. Nepřehrál jsem si totiž vůbec nic. V hlavní nabídce chybí jakýkoliv video přehrávač a je zde pouze jakási nutnost pro vámi zaznamenaná videa. I pro klasické soubory avi je nutné stáhnout alternativní přehrávač z Marketu. Vřele doporučuji sáhnout po programu MX Video Player, neboť s ním vám Smart Tab 10 ukáže, co umí. S programem přehraje bez problémů avi, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Problémem nejsou ani externí titulky. Užívat si můžete také videa v kvalitě 720p. Zkusili jsme též FullHD (1080p) videa, zde ale už záleží na formátu. Avi 1080p telefon zvládá spolehlivě, mkv 1080p již činí problémy a obraz se trhá.

Videa lze přehrávat jen s doinstalovaným přehrávačem; YouTube klient ovšem nechybí

Další měrou k zábavě přispívají hry. Srdce hráče zaplesá, jakmile v menu spatří položky Need For Speed Shift HD a SimCity Deluxe HD. Obě hry vypadají na velkém displeji velmi pěkně a plynule běží. Vše kazí pouze fakt, že jde o trial verze omezené časem. Pokud byste je chtěli hrát déle, je nutné je zakoupit. Každá hra vyjde na 50 Kč a lze ji zaplatit pomocí Premium SMS. Jedinou plnou hrou v základní nabídce je Tetris, který se hraje s vertikálně orientovaným displejem.

Nic vám ovšem nebrání zavítat do Android Marketu a nějaké další hry si stáhnout. Nabídka čítá tisíce her různých žánrů, z nichž mnoho je dokonce zcela zadarmo.

Android Market a podoba galerie

Fotoaparát: nutná čočka

Kdyby tablet zadní fotoaparát neměl, asi bychom se na něj nezlobili. Jenže současné trendy velí jinak a tak i Smart Tab 10 nabídne na zadní straně 5 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením. LED dioda už ale byla přílišným luxusem, a proto chybí. Druhý, podstatně využitelnější fotoaparát, se nachází na přední straně a má rozlišení 2 megapixely. Prostředí fotoaparátu je „tabletové“. Vpravo se nachází velké ovládací prvky, které poměrně snadno obsloužíte palcem, vlevo od nich pak zbytek displeje (přibližně ¾) zabírá snímaná scéna. Čím Smart Tab 10 jednoznačně zaujal, je množství různého nastavení. Samozřejmostí je vyvážení bílé či nastavení barevného efektu. Nastavovat však můžete i úroveň expozice, sytost (10 úrovní), frekvenci (50 Hz, 60 Hz či automaticky), kontrast (10 úrovní) nebo ostrost (3 úrovně). Výčet je uzavřen výběrem hodnoty ISO, přičemž ručně si lze nastavit až ISO 1600.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné fotografie vás patrně nijak zvlášť nenadchnou. Slušné snímky vytvoříte pouze venku a ideálně za svitu slunce. I tak se ale neubráníte dojmu, že ostrost pokulhává. Vzhledem k váze tabletu se značně navýšilo riziko nepevného držení. Rozmazané fotografie tak očekávejte především v interiérech či místech se slabším osvětlením.

Ukázkové fotografie


Velmi podobně vypadá i prostředí pro záznam videa. Opět očekávejte poměrně neobvykle široké možnosti nastavení. Vaše domácí filmy můžete natáčet zadní kamerou v maximálním rozlišení 720p (1280 x 720 pixelů). Využít můžete i přední kamerku, jejímž stropem je VGA rozlišení (640 x 480 pixelů). Stejně jako u fotografií lze volit vyvážení bílé a barevné efekty. Další nastavení můžete zvolit rychle dle předpřipravených voleb. Kvalita videa se dělí na vysokou, nízkou a YouTube. Spíše ale doporučuji zvolit vlastní nastavení. Nastavovat můžete video dekodér (H263, H264 a MPEG-4) a také zvuková dekodér (AAC a AMRNB). Překvapivě se zde objevuje nastavení délky videa. Maximem je 30 minut.

Prostředí video kamery

Kvalita videa jde ruku v ruce s fotografiemi. Postrádám větší ostrost a ideální není ani plynulost. Bohaté nastavení mnoho nezmůže a například změna dekodéru zvuku nepřináší slyšitelný rozdíl.

Internetový prohlížeč, GPS a organizační funkce

Silnou stránkou Smart Tabu 10 a tabletů vůbec je díky velkým displejům prohlížení internetových stránek a novinek na sociálních sítích. Vestavěný internetový prohlížeč plní své poslání velmi zdařile, načítání webových stránek jest příjemně svižné a rovněž orientace v prostředí prohlížeče nečiní výraznější obtíže. Oblíbené stránky se dají snadno přidat do záložek, k dispozici máte i historii navštívených stránek. Pro lepší čitelnost textu máte v nastavení rovněž možnost změny velikosti textu (od velmi malého až po velmi velký text). Nezapomnělo se ani na plnou podporu Flashe. Prostředí je velmi pohodlné a navíc podobné tomu, které známe z Google Chrome, včetně záložek na vrchní straně okna.

Internetový prohlížeč

Připojení k internetu zajišťuje především Wi-Fi, ale pokud do tabletu vložíte SIM kartu, můžete využít i mobilních sítí. Pro tento případ je tablet vybaven technologiemi GPRS, EDGE, HSDPA a HSUPA. Smart Tabu 10 nechybí ani Bluetooth 2.1. S bezdrátovou sítí Wi-Fi se pojí ještě speciální aplikace Media Sharing od Vodafonu. Díky ní můžete skrze vaši domácí síť sdílet data z vašeho tabletu.

Displej Smart Tabu 10 skvěle poslouží i Google mapám a navigaci. Překvapilo mě rychlé zobrazení aktuální polohy s minimální odchylkou i z místnosti našeho domu. Rychlost zobrazení polohy má na svědomí aktivní zaměření přes bezdrátové sítě. Zejména satelitní pohled vám parádně pomůže v rychlejší orientaci v neznámém prostředí a na takto velkém displeji si budete navigační zážitek skutečně užívat. Snadno si lze naplánovat cestu vozem či pěšky. Přibližování terénu a objektů zaběhnutými gesty samozřejmě nechybí a pracuje na jedničku.

Organizační funkce nemohu začít ničím jiným než kalendářem. Ten je na velkém displeji zpracovaný na jedničku. Nabízí měsíční, týdenní i denní pohled, přičemž už při měsíčním náhledu vidíte výpis událostí. Spojovat můžete více kalendářů a stále budete mít díky odlišným barevným zvýrazněním přehled. V další funkční nabídce nechybí hned několik budíků. Nezapomeňte, že vás vzbudí jen při zapnutém tabletu. V základní softwarové nabídce objevíte také čtečku knih Amazon Kindle, aplikaci Dropbox, Překladač, správce souborů a také vědeckou kalkulačku.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Největší pozornost si však zaslouží aplikace QuickOffice HD. Jak již jistě tušíte, jde o program pro správu vašich dokumentů. Přívlastek HD udává přítomnost plné verze a tak dokumenty můžete nejen číst, ale také editovat či rovnou vytvářet zcela nové.

Kromě kalkulačky zaujme především plná verze programu k editaci a tvorbě Office dokumentů

Závěrečné zhodnocení: úspěch na dosah

Vodafone správně vycítil, že tablety táhnou, jsou moderní a budou velmi žádané. Zařazení velkého tabletu se špičkovou výbavou a nízkou cenou byl logický tah. Někdo by sice mohl říci, že většina lidí upřednostňuje menší úhlopříčku, nicméně i na to Vodafone myslel a nabízí sedmi palcovou variantu Smart Tabu. Hlavními trumfy Smart Tabu 10 je přítomnost 3G modulu a také možnost rozšířit 16 GB interní paměť paměťovými kartami. Špičkový hardware je dobrá věc, ještě by to ale chtělo zapracovat na optimalizaci prostředí. Občasné pomalejší reakce ale lze překousnout. Za devět tisíc korun totiž zákazník získá deseti palcový tablet s kvalitním dílenským zpracováním a dobrou výbavou.

Vodafone Smart Tab 10

Nejvážnějším konkurentem bude zřejmě Acer Iconia Tab A500, který seženete zhruba o tisícovku dráž. Sice se budete muset smířit s absencí 3G modulu, jenže to vyváží větší interní paměť nebo přítomnost USB a HDMI konektoru.

Největším konkurentem je Acer Iconia Tab A500
vodafone-smart-tab-10
Klady
  • nízká cena
  • 3G modul
  • dvoujádrový procesor a 1 GB RAM
  • QuickOffice v plné verzi
  • slušná výdrž
  • Android 3.2 Honeycomb
  • pevná konstrukce
Zápory
  • displej je velmi náchylný na otisky prstů
  • nestandardní datový a nabíjecí konektor
  • vysoká hmotnost
Diskuze ke článku
Dominik
Děkuji za možnost shlédnutí této recenze.
Přeji hezký den
Sauron
Dobrý den rozjede to minecraft?
Michaela
Skvělá recenze :) Pomohla mi se konečně rozhodnout.
peter
Nemáte niekto uzb kabel na napajanie na smart tab10 dik

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze