Vodafone podporuje mobilní vysílače Vantage Towers napájené solární energií

Vodafone podporuje mobilní vysílače Vantage Towers napájené solární energií
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Celkově jde v projektu o více než 2 000 slunečních panelů, každý panel nabídne 540 W špičkového výkonu
  • Vantage Towers souběžně pracuje i na modernizaci napájecích zdrojů jednotlivých základnových stanic

Společnosti Vantage Towers a Vodafone dlouhodobě hledají zelená energetická řešení a usilují o další snižování dopadu svých činností na životní prostředí. Proto se nyní společně dohodly na spuštění projektu „Solar“. Jde o výrobu solární energie přímo na místě – jednotlivě u stovek českých základnových vysílacích stanic.

Společnost Vantage Towers se zavázala vybavit přibližně 400 lokalit řešením vyrábějícím solární energii s možností uložení přebytků vyrobené energie do záložních baterií. Tuto energii bude rovnou spotřebovávat aktivní vysílací technologie Vodafonu. Projekt jsme urychlili, aby už letos bylo možné využít slunečné letní měsíce,“ říká Jiří Švarc, ředitel české pobočky Vantage Towers.

Celkově jde v projektu o více než 2 000 slunečních panelů, každý panel nabídne 540 W špičkového výkonu, hotovo by mělo být do května. „Vodafone se zavazuje odebírat tuto solární energii od společnosti Vantage Towers a tím projekt podpořit a urychlit. Dohoda v praxi znamená přímý nákup čisté zelené energie, navíc naše mobilní síť se tak stává nezávislejší, a tím i odolnější například při výpadku elektřiny v distribuční síti,“ popisuje Miroslav Bula, viceprezident Vodafonu pro provoz a rozvoj sítí.

Souběžně se modernizuje technologie napájecích zdrojů

Kromě toho, že se u vysílačů objevují solární panely, provádí Vantage Towers souběžně i modernizaci technologie, konkrétně napájecích zdrojů jednotlivých základnových stanic. „Do konce roku vyměníme zdroj na dalších 500 lokalitách, kde díky modernizaci vzroste účinnost zdrojů z 87 až na 97 procent. Laicky lze říct, že se méně energie ztratí cestou. Další tisíce lokalit jsme takto postupně modernizovali už dříve, a tak budeme mít do konce roku všechny základnové stanice na této moderní, úsporné technologii, ze které budou samozřejmě těžit i naši zákazníci včetně Vodafonu,“ dodává Jiří Švarc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze