Virtuál Mobil.cz utahuje opasky. Po měsíci bez dobití zapomeňte na internet

51
Virtuál Mobil.cz utahuje opasky. Po měsíci bez dobití zapomeňte na internet
  • Virtuální operátor Mobil.cz působící v síti T-Mobile plánuje změnu obchodních podmínek
  • Internet bude stále zdarma, avšak po měsíci bez dobití se zastaví
  • Doposud internet funguje vždy, avšak jen rychlostí 32 kbps, případně 16 kbps pro upload

Virtuální operátor Mobil.cz oslavil před pár dny své čtyřleté výročí od data představení. Funguje v sítích společnosti T-Mobile a již od svého začátku překvapil především „neomezeným“ internetem zdarma. Co si pod tím představit? Po každém dobití v hodnotě minimálně 200 Kč přidal operátor také 200MB příděl dat zdarma na 30 dnů. Pokud jste v této době stihli data vyčerpat, případně 30 dnů uběhlo, internet se nezastavil, surfovat jste mohli dále, avšak nízkou rychlostí (32 kbps pro stahování a 16 kbps pro nahrávání).

Mobil.cz

Operátor se však rozhodl, že takový benefit již dále poskytovat nechce a od 11. 6. nastavuje nové obchodní podmínky. Internet bude stále zdarma, fungovat bude i po vyčerpání dat, avšak maximálně 30 dnů od posledního dobití. Po tomto termínu se internet zablokuje a uživatel si bude muset kredit opětovně dobít či zakoupit speciální internetový balíček dle nabídky operátora Mobil.cz. Přesné znění lze dohledat v nových obchodních podmínkách společnosti platných od 11. června letošního roku.

„Datové služby ve zpomalené rychlosti lze čerpat maximálně 30 dnů od data aktivace SIM karty nebo posledního dobití kreditu, poté je již nelze využít vůbec, avšak Účastník má v takovém případě možnost zakoupit si některý z datových balíčků nabízených ze strany MOBIL.CZ, a to za cenu uvedenou v platném Ceníku služeb nebo má možnost si opětovně dobít kredit a získat tak výhodu datového limitu k mobilnímu internetu.“

Doplníme, že na předplacené kartě Mobil.cz lze surfovat rychlostí až 10 Mbps, s balíčkem Rychlý Giga (za příplatek) se rychlost zvedne až na 20 Mbps. Virtuální operátor má od T-Mobilu právo používat LTE síť, avšak v omezenější formě, což prozrazují maximální možné rychlosti.

Mobil.cz

Od 11. 6. operátor mění také podmínky roamingu, stejně jako T-Mobile (tedy o 4 dny dříve, než nařizuje regulace EU). Nově operátor ruší balíček Datuj v Unii (199 Kč / 200 MB dat), protože by již dále nedával smysl. Nově budete moci v EU čerpat svůj datový limit, a to bez příplatku. Dobrou zprávou je, že i data zdarma za dobití ve výši 200 MB lze využít v EU bez omezení, tedy bez příplatků a stejně jako doma. V EU půjde čerpat také balíček Rychlý Giga s limitem 1 GB za 300 Kč s rychlostí 20 Mbps.

Konstatování na závěr? Mobil.cz přistoupil k omezení zpomaleného důvodu proto, aby uživatelé tento benefit nevyužívali v zahraničí, kde by operátor musel (i přes opravdu pomalou rychlost) platit za data místním poskytovatelům. Je sice pravda, že by Mobil.cz mohl využít interních opatření (a blokovat dlouhodobé účastníky roamingu), avšak vydal se touto „jednodušší“ cestou.

Zdroje: mobil.cz

Diskuze ke článku
PavelD
Takze hromadny utek k sazkaMobil. Tam jeste data na 32kbit budou fungovat i kdyz nedobijes. Musite se stat "jen" cleny Sazka klubu.
Petr
Očekávám odliv lidí, znám spoustu takových, kteří vybrali mobil.cz čistě kvůli těm datům.
Tomáš
To je ale celkem zásadní změna. Bezplatné pomalé připojení k internetu byl hlavní a jediný trhák, se kterým Mobil přišel na trh utkat se s BleskMobilem.

Tohle už v podstatě není internet zdarma jak jsme jej znali, ale bonus za dobití ve formě FUP 200MB na měsíc. Do doby, než O2 začal šaškovat s rušením FUPu, celkem standard.

By mě zajímalo, pokud je to skutečně pravda, že jde o omezení kvůli roamingu, zda to nešlo udělat jako to chtějí Němci s dálnicemi. Zpoplatněné pro všechny a potom to Němcům vracen na daních.
ICE
V zahraničí se taky omezuje ta rychlost? Jak to pozná?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze