Válka o bezdrátové nabíjení skončila! Vládnout bude nyní pouze Qi

4
Válka o bezdrátové nabíjení skončila! Vládnout bude nyní pouze Qi
Fotografie: Samsung
  • Konkurenční boj standardů bezdrátového nabíjení Qi a Powermat dnes oficiálně skončil
  • Powermat se přidal k sdružení společností WPC a svou technologii postupně integruje do standardu Qi

Bezdrátové nabíjení je tu s námi již pár let. Stačí si koupit speciální podložku a položit na ní zařízení, které se pomocí magnetické indukce začne nabíjet bez připojeného kabelu. Z počátku šlo o okrajovou záležitost, ale jakmile se začalo bezdrátové nabíjení objevovat i v Android telefonech, začalo se pomalu rozšiřovat až do dnešních dnů, kdy jej mají už třeba i nové iPhony.

Apple iPhone X - Qi bezdrátové nabíjení

Jedním z veledůležitých kroků pro rozšíření tohoto typu nabíjení bylo spojení navzájem si konkurujících technologií od různých výrobců do sdružení Wireless Power Consortium. Dnes jsme se ovšem dočkali dalšího velkého kroku kupředu, jelikož poslední velký konkurent WPC oznámil, že se přidá do sdružení a bude sdílet svou technologii pro vylepšení společného standardu bezdrátového nabíjení Qi. A tak se stalo, že nyní i známý Powermat po letech zatvrzeného odmítání spojí síly s konkurenčním Qi.

Dlouhé roky souboje dvou standardů na trhu, Qi a Powermat, jsou tedy nyní konečně u konce. Do nedávna byly tyto technologie navzájem nekompatibilní, což znamenalo, že musel váš telefon podporovat jedno nebo druhé. Lety zažité zvyklosti změnil až Samsung příchodem vlajkové lodi Galaxy S6 před třemi lety. Telefon totiž podporuje jak nabíjení pomocí Qi, tak prostřednictvím Powermatu, takže uživatelé nemusí vůbec nic řešit.

Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 edge na bezdrátové nabíječce

S připojením Powermatu k WPC tak začíná nová kapitola bezdrátového nabíjení, kdy bude v blízké budoucnosti možné nabíjet každý telefon přes jakoukoli podložku. To samozřejmě opět ještě více pomůže rozšíření technologie a především zjednoduší nakupování pro všechny uživatele. Technologie Powermat se stane brzy součástí standardu Qi a chybějící konkurenční standard bude navíc znamenat, že by se mohli výrobci začít konečně více přiklánět k myšlence bezdrátového nabíjení, jelikož už nebudou muset volit jeden ze dvou dostupných standardů.

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
ANO
Nechcete udelat anketu? "Slysel nekdy nekdo o Powermat?" ANO/NE.
Mam bezdratove nabijeni uz od Lumie 720, myslim (nebo aspon doted jsem myslel), ze jsem se o to docela zajimal, ale Powermat slysim dnes poprve:o) Zvlast vtipne, ze o tom poprve slysim az na pohrbu:) Nikdy jsem, a to ani ne ebay, nenarazil na jinou bezdratovou nez Qi. Nicmene je dobra zprava, ze konkurencni technologie, ktera nam udajne ztrpcovala, byt nevedomky (LOL:))), zivot a vyber spravne nabijecky, je konecne po smrti:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze