Update Windows 10 odhaluje novinky: nabídka pro stylus a nový Start

8

Microsoft dnes uvolnil aktualizaci pro testery Windows 10. Ti, kteří jsou součástí programu Insiders si mohou vyzkoušet novinky, které Microsoft připravuje na letní Windows 10 Anniversary Update. Díky aktualizaci se můžeme blíže podívat na funkci Windows Ink a její prostředí, zároveň se ale lehce pozměnila nabídka Start či Centrum akcí.

Windows 10 Build 14328, který dnes redmondský gigant vypustil pro členy programu Insiders, přináší bližší pohled na jednu z největších novinek, kterou je funkce Windows Ink. Windows Ink vám umožní psát na dotykovém panelu s digitizérem podobně jako na papíře. Můžete tak vytvářet lístky s poznámkami, kreslit a následně vše sdílet.

Windows 10
Windows Ink Workspace

Jádrem této nové funkce je Windows Ink Workspace panel, který poskytuje okamžitý přístup k aplikacím aktivního pera. Po stisknutí tlačítka přímo na něm se nově otevřete právě tento panel místo OneNote jak tomu bylo dodnes. Panel také přichází s trojicí nových aplikací právě pro pero. První je Sketchpad jako základní skicovací aplikace další je Sticky Note, která umožní vytvářet připomínkové lístečky a Screen sketch.

TIP: Windows 10 Anniversary Update, aneb Cortana je všude

Windows 10
Aplikace Sticky Notes

Nové sestavení obsahuje ale i mnoho jiných novinek než pouze Windows Ink. Byla také přepracována nabídka Start, kde Microsoft nově sloučil všechny univerzální aplikace do jednotného vzhledu. Výsledkem je tak redukce přeplnění. V tabletovém režimu se také znovu zobrazuje nabídka aplikací v celoobrazovkovém režimu pro větší přehlednost.

TIP: Microsoft chystá Skype jako univerzální aplikaci pro Windows 10

Windows 10

Při představování nového Windows 10 Anniversary Updatu kladla společnost velký důraz na vylepšení a větší integrovanost asistentky Cortany. Už nyní si některé novinky můžou samotní testeři vyzkoušet. Cortana má nově přístup na zamčenou obrazovku a zobrazuje propracovaná oznámení v akčním centru. Cortanu je také možní používat bez přihlášení.

TIP: Microsoft chystá Skype jako univerzální aplikaci pro Windows 10

Windows 10

Drobné změny se odehrály v oblasti hlavního panelu, kde jsou hodiny integrovány spolu s kalendářem, takže nemusíte otevírat samostatnou aplikaci kalendáře, abyste zkontrolovali své schůzky. Mezi další novinky patří také oznámení univerzálních aplikací, abyste okamžitě měli přehled o počtu nepřečtených mailů a dalších notifikací.

Na uzamčené obrazovce se již nebudou zobrazovat informace o přijatých mailech ve výchozím nastavení. Microsoft tak zareagoval na stížnosti k ochraně osobních údajů. Co se ale naopak na uzamčené obrazovce objeví, jsou ovládací prvky přehrávače, informace o skladbě a náhled obalu alba.

Zdroje: theverge.com, arstechnica.com

Diskuze ke článku
tomas
Pekne.
Tedison
Naprostá nespokojenost po jednom dni přeinstalováno na normální verzi.
Například zmizela nabídka aplikací (seznam instalovaných).
Nefunguje komunikace s mobilem hlavně avizované notifikace o psaní sms na pc a jejich poslání z mobilu si nechte zdát.
rosovka
To hipovane psani poznamek a pravitko bude asi tak vyuzivane jako cmarani na stranku v edge....ja nevim ze v MSje vzdycky nejakej trolt co vybere nejmene vyuziavnou kraviu kolem ktery e vse toci ackoliv jim schazi milion dalsich veci. Apropo kdyz sem chtel v edge nacmarat neco v mape a poslat dotycnmu zjistil sem ze ten jejich zazak neumi mrom sdileni na one note udelat screen. Takze sem to pak idelal res snimek obrazovky.....tolik asi k super hyper mega coo kravinam v podani ms
Stas
Pánové, co si tu stěžujete. Jde o insider preview, čili se dá očekávat, že to nepojede na 100 %. Když se vám něco nezdá, dejte vývojářům zpětnou vazbu. A pokud máte problémy se vším od MS, tak vám nic nebrání nainstalovat Linux nebo si pořídit něco od Apple.

Za mě zatím spokojenost. Menu se mi líbí, náhled kalendáře taky super. Edge pořád padá, takže pokud ho zrovna netestuju, tak používám Chrome. SMS jsem ještě nezkoušel, na hlavním telefonu nemám IP a v tom, kde ho mám, nemám zase simku :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze