Úniky Galaxy S6 (edge) a HTC One (M9): byly správné, nebo ne?

5

Dnešní článek bude trochu jiný. Ohlédneme se totiž pár týdnů, respektive měsíců, zpět a zaměříme se na to, jak spolehlivé jsou vlastně různé úniky chystaných modelů. Kdy vlastně nastane ta správná doba na to začít brát úniky opravdu vážně? A jak moc se liší od konečného výsledku. A jde pouze o tah informátorů, že uvolňují informace postupně?

Všichni mobilní fandové to znají, blíží se velký kongres, v tomto případě MWC 2015 v Barceloně a několik měsíců před ním se na internetu začínají objevovat „uniklé“ informace. Vše má ale svůj čas, nejprve přichází na řadu spekulace, poté fotografie dílů a šasi, výsledky benchmarků a další testy, v poslední etapě se designéři soustředí na rendery z uniklých snímků. Nezřídka se stává, že o novince máme téměř všechny podstatné informace už několik týdnů/dnů před samotnou premiérou, a to včetně produktových fotografií. V dnešním článku se podíváme na to, jak si „ony úniky“ vedly tentokrát, respektive v rámci příprav na oficiální představení vlajkové lodi Samsungu Galaxy S6 (edge) a HTC One (M9). Pokusíme se také zodpovědět otázku jak moc jsou unikající informace důvěryhodné a kdy je tedy ten správný čas brát na ně zřetel.

HTC One (M9)

O nástupci špičkového HTC One (M8) se samozřejmě hovořilo už od jeho představení, konkrétněji jsme se však HTC One (M9), přezdívanému Hima, začali věnovat v lednu letošního roku.. Právě v lednu totiž internet obletěla pozvánka, kde společnost HTC zvala na tiskovou konferenci v rámci pořádání MWC 2015, konkrétně na 1. března. Už tehdy se hovořilo o tom, že HTC téměř s jistotou představí nástupce vlajkové lodi v podobě HTC One (M9). Spekulovalo se o čipsetu Qualcomm Snapdragon 805 nebo Snapdragon 810, 3 GB RAM a také dvojici fotoaparátů na zádech. Hned následující den jsme však napsali o spekulacích, které potvrzovaly přítomnost Qualcommu Snapdragon 810, 3 GB paměti RAM a navrch přidávaly informace o tom, že hlavní fotoaparát přinese rozlišení 20 Mpx, sekundární pak měl být opět ultrapixelový. Skvěle, tohle se povedlo, 19. ledna jsme spekulovali o reálných parametrech novinky.

Tohle bylo správně, a to již 19. ledna, větší verze se nekonala

Den na to jste na mobilenet.cz mohli zhlédnout šasi připravované novinky. Všechny zaskočila podoba s tehdy aktuální vlajkovou lodí, rozdíl byl však patrný na zadním krytu, kde chyběla druhá čočka fotoaparátu pro vyrovnání hloubky ostrosti. Někteří spekulovali o tom, že snímky jsou pouze zástěrka a že jde pouze o kryt pro účely testování. Jak však dnes již víme, šlo o reálnou podobu aktuální vlajkové lodi od HTC. Po designové stránce je totiž novinka téměř identická. Takže? 19. ledna reálné specifikace, 20. ledna reálná podoba. To není špatné, co myslíte?

TIP: HTC One (M9): nová vlajková loď živě z Barcelony (foto a video)

Další únik se týkal vetší verze HTC One (M9). Tu jsme měli poznat ve stejný den, jak ale víme, žádnou větší verzi HTC neukázalo. Možná v budoucnu? Možná, tehdy uniklé rendery však ukazovaly obě novinky s mnohem větší čočkou selfie fotoaparátu, která se podobala té z HTC Desire EYE, jak ale víme, novinka má čočku stejně velkou, jako mělo i HTC One (M8). Stejně tak se liší představa o hardwarovém tlačítku pod displejem, takže se s největší pravděpodobností jednalo o naprostou fikci.

vizualizace HTC Hima
Vizualizace byla, řekněme, lepší než originál

Dne 11. února nám osoba za stránkou phonedesigner.eu ukázala svoji představu/vizualizaci nového HTC One (M9) podle uniklých snímků. Nutno podotknout, že vizualizace byla opravdu povedená, co se kvality zpracování týče. Co se týče srovnání s oficiální verzí, je tak trochu mimo. Ne ani tak co se týče zadního krytu, ale spíše přední strany, která na vizualizaci podle našeho soudu vypadá mnohem lépe. Proč? Rámečky pod a nad displejem nejsou tak velké, protože BoomSound stereo reproduktory se umístily na samotný okraj zařízení. Kdyby nové HTC One (M9) vypadalo přesně takhle, určitě bychom se nezlobili.

Poslední úniky ke konci února už byly zcela očekávané, na internet se dostala zcela konkrétní pozvánka, později propagační video a den před premiérou pak dokonce i video novinky jako takové. Suma sumárum? O HTC One (M9) jsme se dozvěděli 19. a 20. ledna, pak šlo o další spekulace, mylné informace a až ke konci o finální potvrzení. Novinka tak byla prozrazena více než měsíc před konferencí společnosti HTC na MWC 2015 v Barceloně.

Jak to dopadlo víme. Novinka nabídne nekompromisní výbavu čítající 5palcový FullHD displej krytý odolným sklem Corning Gorilla Glass 4, 20,7Mpx fotoaparát, osmijádrový procesor Snapdragon 810 nebo baterii s podporou rychlého dobíjení. Podpora LTE, NFC a paměťových karet se pak jeví jako maximální samozřejmost. Stejně nekompromisní však bude i cena okolo 20 000 Kč.

Jak to dopadlo už víme...

Technické parametry HTC One M9

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,7 × 9,6 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 376 × 3 752), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostduben 2015,

Samsung Galaxy S6 (edge)

Stejně vděčným tématem pro informátory, respektive čtenáře po celém světě, byl i Samsung se svojí nejnovější verzí špičkového Galaxy S6. Proč? Tak zprvu, Samsungu Galaxy S6 se původně přezdívalo Project Zero, a to hlavně z toho důvodu, že Samsung chtěl novinku přepracovat od základů. Žádné plasty, žádný falešný chrom, žádné zdržování grafickou nadstavbou TouchWiz. A tak bylo úniků více než dost.

TIP: Zahnutý Samsung Galaxy S6 edge: buďte cool (video a dojmy)

Více jsme se na nový Samsung zaměřili už v listopadu minulého roku, v tu dobu jsme právě polemizovali o názvu Project Zero a také o případné dostupnosti, kterou jsme správně datovali na konferenci MWC 2015 v Barceloně, respektive na březen. Pár dní na to jsme začali spekulovat o dalších funkcích. Například displej, ten měl nabídnout QuadHD rozlišení (správně), procesor pak měl být osmijádrový Exynos 7420 na 64bitové architektuře (správně). Odhad 3GB operační paměti RAM se vyplnil také (takže: správně). Jen pro zajímavost, tyto informace se objevily na našem serveru již 7. listopadu 2014.

Tak takhle opravdu ne...

Následovala delší odmlka a po ní několik vizualizací nového Samsungu Galaxy S6, které měly od finální podoby ještě hodně daleko. To samé můžeme říct o šasi, které spatřilo světlo světa ke konci měsíce prosince. Takže, konec roku na detailní informace moc bohatý nebyl. Nevadí, leden se blíží... V lednu se začalo spekulovat o použití kovového rámu spolu se skleněným zadním a předním dílem, tak, aby se novinka odlišila od prémiové řady A, která nabízí celokovové provedení. Konec ledna byl tradičně na informace více než bohatý, potvrdila se většina spekulací o výbavě (procesor, displej, paměťové varianty a kapacita baterie). Pouze co se týče fotoaparátu, se odhadoval vyšší počet megapixelů, konkrétně 20 místo 16, kterými novinka disponuje. Mezi informacemi se navíc objevila i zmínka o bezdrátovém nabíjení, o rychlosti nabíjení (informace o tom, že 10 minut nabíjení postačí na 4 hodiny provozu) a také padla zmínka o Samsung Pay. Jak je tedy vidět, informace pocházely od velmi dobře zasvěceného zdroje.

Ano, správně...

Konec ledna a únor byly ve znamení úniků designu, respektive všemožných pouzder, která poodhalovala nejenom design, ale také rozmístění ovládacích prvků. Téměř přesně byly odhaleny také rozměry, lišily se pouze v desetinách milimetru. Potvrzen byl také přední fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a 5,1palcový displej s QuadHD rozlišením.

Už bez zábran...

Následovaly úniky z benchmark testů, fotografie baterie a 3D video-vizualizace. Na konci února už byl Samsungu Galaxy S6 a S6 edge prakticky všude, hlavu si s tím nelámali ani partneři Samsungu, kterým unikal jeden propagační materiál za druhým. Jak to dopadlo tak ani nemusíme shrnovat, vše (včetně integrace Microsoft aplikací) se potvrdilo ještě dříve, než den D pro Samsung vůbec nastal.

Samsung Galaxy S6 edge
A dopadlo to takhle...

Technické parametry Samsung Galaxy S6

Kompletní specifikace
Konstrukce143,4 × 70,5 × 6,8 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 550 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:24 hodin
Dostupnostduben 2015,

Technické parametry Samsung Galaxy S6 edge

Kompletní specifikace
Konstrukce142,1 × 70,1 × 7 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:29 hodin
Dostupnostduben 2015,

Co říci závěrem?

Pravidlo: čím blíž je představení novinek, tím více informací uniká, se samozřejmě potvrdilo. V podstatě se dá říci, že poslední 2 až 3 týdny je internet plný téměř zcela pravdivých spekulací. Samozřejmě, čím očekávanější a čím převratnější model, tím více informací dostáváme. Specifikace Samsungu Galaxy S6, respektive S6 edge jsme navíc věděli už několik měsíců před samotným představením. Na takto vzdálené úniky ovšem většina případných zájemců nebere příliš zřetel. Nám se však v dnešním článku potvrdilo, že i informace staré čtyři měsíce mohou nabídnout zcela správný nástin funkční výbavy. Takže, definitivní konec překvapení v mobilním světě? Vypadá to tak...

Zdroje: mobilenet.cz, mobilenet.cz

Diskuze ke článku
Miroslav Maršál
Miroslav Maršál
Naposledy upraveno: 8. 3. 2015 12:44
Měl jsem One M7 i M8 a kdyby M9 vypadalo jako na té zpropadené vizualizaci s reproduktory na kraji displeje, měl bych i M9. Nerad si to přiznávám, ale HTC zůstalo tímto krokem za Samsungem poněkud pozadu.
Já jsem se těšil na ten hezčí vzhled a lepší fotoaparát. Nezlobil bych se ani za 5,2" displej. Ale tím, že HTC nasadilo čouhající 20MPx fotočip bez optické stabilizace, který nejspíš bude zase fotit o třídu hůř, než konkurence a zároveň ponechalo okoukané šasi, mě opět přimělo přejít ke konkurenci. Pořídil jsem Note 4 a zatím plná spokojenost. Vcelku povedený vzhled, kvalitní konstrukce, skvělý foťák, velice funkční S-Pen, systém stabilní a plynulý (zatím?).
Dříve mi trochu vadilo, když byly všude spekulativní (a skvělé) obrázky nadšenců, jak by mohla vypadat Galaxy S-III, S-IV nebo S5, těm článkům se nedalo vyhnout a pak se ukázalo, že ty telefony budou vypadat pořád stejně. Mírně kroutíc hlavou jsem se nadšeným samsungářům ušklíbal. No, sám jsem naletěl. Za mě - konec "únikům"!
Miroslav Maršál
Miroslav Maršál
Mě se s HTC v každodenní rutině vždy pracovalo velmi dobře. Na posledních modelech mne rámečky nerušily, zato mi skvěle sedl logický a vyladěný systém, bytelná konstrukce, ocenil jsem i kvalitu reproduktorů. Nyní začínají vyplouvat náznaky ceny M9 a to už na mne bylo za mírné vylepšení trochu moc ...
Že budou unikat specifikace telefonů mi je jasné a nevidím na tom nic špatného. Ale vadí mi právě ony "úniky". Tedy to, když někdo, z nějakého mě neznámého důvodu, vygeneruje svou představu o tom, jak by mohl vypadat jeho vysněný telefon a z nějakého dalšího - opět mě neznámého - důvodu, se pak v různých článcích tato představa prezentuje jako únik podoby nového modelu. Tedy ať se to prezentuje správně - buď jako něčí fantazie, nebo jako skutečný únik.
loukas
Vypovídací hodnota článku? Nula!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze