Unikátní YotaPhone s e-ink displejem dorazil do ČR. Jaký je?

Yota dnes oficiálně vstoupila na český trh a pořádala rovněž tiskovou konferenci u příležitosti uvedení první generace telefonu YotaPhone s inovativním e-ink displejem na zadní straně. Co novinka umí, jaké je její výbava a jaká bude její cena a dostupnost v České republice se dozvíte v tomto článku.

Společnost Yota se nyní oficiálně dostává na český trh a s sebou přináší také první dostupný model, kterým je Yota Yotaphone ve své první verzi. Ten je zajímavý svojí konstrukcí a nabídne rovnou dva displeje. První je klasický kapacitní LCD displej o úhlopříčce 4,3" a rozlišení 1280 × 720 pixelů. Druhý, který se nachází na zádech telefonu, používá elektronický inkoust a dokáže zobrazit 16 odstínů šedé barvy. Je to stejný typ displeje, který používáte na své čtečce. Tento displej nabídne rozlišení 360 × 640 pixelů a plochu pro gesta, která se nachází pod displejem.

Yota YotaPhone

Yota Yotaphone je prvním z telefonů, které tento ruský výrobce uvedl na trh. Jedná se o první generaci modelu Yotaphone, na novější model, který jsme vyzkoušeli v Barceloně, si budeme muset ještě počkat.

Bílá varianta YotaPhonu

A k čemu je takový e-inkový displej na zadní straně? Výhod je hned několik. YotaPhone dovolí na zadním displeji s electronic paper display technologií zobrazovat notifikace a například obrázky i v případě, že má telefon neaktivní přední displej. Hlavní výhodou zadního displeje je spotřeba energie, která je prakticky nulová a spotřebovává energii pouze při změně obrazu. Nemusíte tak telefon zvedat ze stolu, zapínat displej a teprve potom hledat informace, které potřebujete. Takto se stačí podívat na záda telefonu s e-ink displejem, kde můžete rovnou nalézt nové e-maily a další notifikace. A protože displej nepotřebuje přísun energie pro udržení zobrazení informací, zůstane na něm zobrazený poslední obrázek i v případě, kdy vám dojde v telefonu baterie. To se může hodit třeba pro zobrazení důležitých informací, když víte, že se vám brzy telefon vybije. Tento displej můžete používat také pro dlouhé čtení knížek a zobrazování počasí, obrázků, map, poznámek a mnoho dalšího. YotaPhone má několik aplikací již k dispozici, další přibývají. Telefon například na zadním displeji zobrazí obrázek fotoaparátu a nápis „Smile for the camera“, čímž dává ostatním vědět, že si je fotíte.

Černá varianta YotaPhonu

Telefon jsme sice již v minulosti vyzkoušeli, ale určitě neuškodí připomenout si základní hardwarové parametry. Ty sice nejsou špičkou v žádné kategorii, telefon spadá do střední třídy. Procesor v telefonu je dvoujádrový s jádry Krait na frekvenci 1,7 GHz, doplněný štědrými 2 GB RAM a 32 GB interní paměti. O konektivitu se postará jak Wi-Fi a Bluetooth, tak i LTE, 3G a 2G sítě. Fotografie pořídíte zadním 13Mpix fotoaparátem s LED přisvícením a přední 1Mpix kamerkou. Telefon živí nepříliš velká 1 800mAh baterie. Yota vás ale přímo vybízí k používání druhého displeje, který je energeticky nenáročný. Samozřejmě je zde přítomné i GPS.

Balení telefonu YotaPhone

Z vlastních zkušeností můžeme potvrdit jistou těžkopádnost celého telefonu. Zadní displej je sice krásný a užitečný hlavně díky notifikacím nebo kalendáři, ale gestikulační plocha pod ním není příliš intuitivní a telefon gesta neregistruje vždy tak, jak by měl. Na zadním displeji se také konstantně zobrazují notifikace, takže pokud vám přijde e-mail, či zpráva na Facebook Messengeru, můžete si jí přečíst bez nutnosti zapínat hlavní displej a tím nebudete plýtvat čas a energii. Určitě jde o zajímavý telefon, který využijí hlavně lidé, kteří nechtějí trávit většinu času koukáním na displej telefonu. Nejsme si však jisti, jestli si telefon najde cestu mezi české uživatele, jelikož jde o telefon s ruskými kořeny a na designu i zpracování je to znát.

Oficiální snímky YotaPhonu

Yota Yotaphone na českém trhu

Yota Yotaphone bude v bílé a černé variantě v České republice dostupný za cenu 13 999 Kč v sítích prodejen Alza.cz, Electro World a Mobil Pohotovosti. Cena je tak velmi vysoká a určitě bychom čekali lepší hardware v porovnání s tím, co Yotaphone nabízí. Podle informací se telefony v tuto chvíli naskladňují a budou dostupné během několika dalších dní. Druhá generace telefonu bude dostupná ke konci letošního roku a Yota ho hodlá uvést i na český trh a bylo nám potvrzeno, že se již pracuje na třetí generaci Yotaphonu.

Telefon bude dostupný v černé a bílé variantě

Fotogalerie z tiskové konference

YotaPhone – první pohled z MWC 2014

Novější model YotaPhone 2 jsme vyzkoušeli v Barceloně

Technické parametry Yota YotaPhone

Kompletní specifikace
Konstrukce133,6 × 67 × 10 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnost, 13 999 Kč
Diskuze ke článku
Jiří Jícha
Jiří Jícha
Mohu se zeptat, co je myšleno větou "...jelikož jde o telefon s ruskými kořeny a na designu i zpracování je to znát."?
Jarda
Dvoujádro na 1,7GHz + 2GB RAM (a na dnešní poměry stále luxusních 32GB vnitřní paměti) podle vás patří do střední třídy??? Přitom podobné stroje stále stojí kolem 10tis Kč. Hmm...
AK-47
Jsem ze staré školy a tvrdím, že z Ruska nepřišlo nikdy nic dobrého.
cena to zabila
Cena: vražda
Velikost e-ink dipleje: vražda
Celková prognóza: agonie, následuje smrt

Jedno musím uznat vize 2 zařízení se mi moc líbí, ale spíš bych viděl spojení tablet + e-ink (čtečka knih), než mobil + e-ink (jako čtečka knih naprosto nevhodné).
Hlavně neznámý výrobce a ještě z Ruska by měl konkurovat především cenou, tedy za představené zařízení a s přihlédnutím k našemu trhu by cena měla být do 10.000,- Kč, ideálně spíš do 8.000,- Kč Pak by se mohlo zařízení stát zajímavým pro potenciální kupce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze