Unikátní Essential Phone dorazil do redakce a tady jsou naše první dojmy

3
Unikátní Essential Phone dorazil do redakce a tady jsou naše první dojmy
Fotografie: mobilenet.cz
  • Začínáme testovat Essential Phone, na který se můžete podrobně podívat v naší fotogalerii
  • Konstrukce v nás zanechává velmi pozitivní pocity a pohled na displej s tak tenkými rámečky nás uchvátil
  • Už nyní se však objevily náznaky chyb, kterými by mohl Essential trpět, jako je plynulost systému či využití potenciálu displeje

Po prvních dojmech z Pixelu 2 nám do redakce dorazil jeden z nejzajímavějších telefonů letošního roku – Essential Phone, jenž na sebe strhl pozornost nejen díky svému tvůrci Andy Rubinovi, který stojí za vznikem samotného Androidu, ale také díky konstrukčnímu řešení. Ostatně celkový pocit z exkluzivity dodává hned samotné velké prodejní balení.

Samotný telefon je vyroben z velmi kvalitních a v říší smartphonů ne úplně běžných materiálů. Záda nejsou ze skla, ale rovnou z keramiky a rám telefonu netvoří obyčejný hliník, nýbrž titan. Dojem z telefonu je opravdu skvělý a sedí dobře v ruce, ale všechny ty honosné materiály se očividně podepsaly na hmotnosti, kterou v dlani okamžitě pocítíte.

Zajímavostí mohou být dva zlaté piny v horní části zad, kam se mají dát v budoucnu „přicvaknout“ modulární součásti podobně jako u telefonů Motorola. Prozatím je však pro tyto piny k dispozici od Essentialu pouze 360stupňová kamerka. Už nyní můžeme pochválit čtečku otisků prstů, která je rychlá, ale její nevýrazné odlišení od okolního povrchu zad nám dělá menší starosti.

Největší tahákem je však bez pochyb 5,71palcový displej. Ten má netradiční QHD rozlišení 2 560 × 1 312 pixelů a poměr stran 19:10. Důvodem takto podivných parametrů je edge-to-edge zobrazovač s mimořádně tenkými rámečky, přičemž širší je pouze brada telefonu. Telefon díky tomu vypadá opravdu skvěle a není divu, že právě Essential zvítězil v našem redakčním průzkumu jako telefon s nejlepším poměrem displeje a přední plochy. Avšak už nyní si všímáme, že prostor kolem horního výřezu pro přední 8Mpx kamerku není systémem využíván.

Hardware je samozřejmě ten nejlepší možný v říši Androidu a samotným systémem je zde čistý Android 7.1.1 Nougat. Moc času k vyzkoušení výkonu telefonu jsme samozřejmě neměli, ale už nyní v nás Essential nezanechává nejlepší dojmy, jelikož i s tak vysokým výkonem jsme narazili na pár škubnutí systému, a to jsme zatím nenainstalovali ani jednu aplikaci a dokonce nejsme na telefonu ještě ani přihlášeni Google účtem.

Zajímavou oblastí pro testování bude duální fotoaparát. Oba senzory nabízejí 13 Mpx a světelnost f/1,85, přičemž princip je tu stejný jako třeba u vlajkových telefonů Huawei, kdy je jeden senzor barevný a druhý čistě monochromatický. Jejich kombinací mají mít poté fotografie lepší detaily, barvy či si poradit lépe s horším světlem. První ochutnávku, jak tato dvojice fotografů spolupracuje, může najít už nyní pod tímto odstavcem.

Essential Phone začínáme samozřejmě testovat, ale do recenze zbývá ještě spousta času, takže můžete využít zbývajícího času a ptát se nás v diskuzi, co byste se rádi dozvěděli a co vás zajímá nejvíce.

Za zapůjčení Essential Phonu děkujeme Smarty.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Essential Phone

Kompletní specifikace
Konstrukce141,5 × 71,1 × 7,8 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,71" (2 560 × 1 312 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 8×2,45 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 040 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostzáří 2017, 25 990 Kč