Unikají USB-C pro iPhony 15. Budou omezovat neoriginální kabely?

8
Unikají USB-C pro iPhony 15. Budou omezovat neoriginální kabely?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • V útrobách je vidět čip 3LD3 sloužící k šifrování dat
  • Ve hře je možné omezení rychlosti u neoriginálního příslušenství

Již v příštím měsíci bychom se měli dočkat nových iPhonů 15, o kterých postupně unikají informace. Patrně nejvíce se hovoří o vrcholné variantě iPhone 15 Pro Max, která by měla nabídnout vůbec nejlepší výbavu v čele s novým periskopovým objektivem. Dále se hovoří i o tom, že Apple možná již opustí 128GB úložiště a pomyslným základem se stane 256 GB. Na opačném konci paměťových variant by pak měla stanout 2TB verze.

Pro mnohé však vůbec nejzásadnější změnou bude výměna konektorů. Apple z donucení vymění Lightning za USB-C, a to kvůli novému nařízení Evropské unie, které v příštím roce vstoupí v platnost. Nařízení se týká jednotnosti konektoru na vybraných mobilních zařízeních a v první vlně jsou dle očekávání právě mobilní telefony.

Po počátečním nadšení z toho, že snad prvně v historii budou mít všechny nové telefony jednotný konektor, což umožní používat jakékoliv kabely a nabíječky, přichází jisté vystřízlivění. Zdá se totiž, že Apple nové nařízení mírně obejde. Sice do iPhonů 15 nasadí USB-C, avšak plného využití se dočkáte výhradně s originálním příslušenstvím. Uživatel Majin Bu na sociální síti X („eX Twitter“) sdílel fotografie údajně zachycující USB-C určené pro iPhony 15, kde je v útrobách vidět i speciální čip 3LD3, který pochází od Applu a slouží primárně k šifrování dat při přenosu. Vyloučit však nelze to, že by mohl zapříčinit například omezení výkonu při nabíjení, pokud bude použita nabíječka či kabel výrobce třetí strany.


V praxi by to pak znamenalo, že sice iPhone 15 nabijete jakoukoliv nabíječkou, ale rychleji jen tou originální. Je nutné dodat, že ohledně nabíječek a standardů rychlého nabíjení panuje zmatek i mezi dalšími výrobci a neplatí, že když telefon podporuje kupříkladu 60W nabíjení, že se takto rychle bude nabíjet s jakoukoliv adekvátní nabíječkou.