Ultrajednoduchá Nokia 103: černobílý displej a výdrž 27 dní

5

Mobilní trh je v současné době přeplněn supermoderními smartphony a tablety, které toho umí požehnaně. Stále se ale najdou lidé, kteří používají stařičkou Nokii či Siemens a jsou spokojeni. Pokud totiž potřebujete jen kvalitní telefon a dlouhou životnost baterie, smartphone nepotřebujete. Potřebujete přístroj možná, jako je zbrusu nová Nokia 103.

Nokia logo

Finský výrobce odhalil přírůstek do řady levných telefonů s, a teď pozor, černobílým displejem. V roce 2012 opravdu neuvěřitelné, ale je to tak. Model 103 je navíc na dobré cestě stát se vůbec nejlevnějším telefonem na trhu. Cena se totiž odhaduje na směšných 399 korun bez daně, a pokud se podíváte na specifikace, pochopíte proč.

Opravdový silák

Nokia 103 má nalákat především velmi nenáročné zákazníky, pro které je telefon primárně jako nástroj pro volání a maximálně SMS zprávy, a kteří vyžadují dlouhou výdrž a dobrý signál, což představený kousek zvládne na jedničku. Má v sobě schovanou Li-Ion baterii o kapacitě 800 mAh, která na jedno nabití dokáže vydržet až 27 dní, případně 11 hodin nepřetržitého hovoru.

Jinak se samozřejmě přístroj nemá čím chlubit. Můžete zapomenout na pokročilé funkce, jako je internetový prohlížeč, GPS či hudební přehrávač. Ve skromném modro-oranžovém zbarvení a zaobleném těle se skrývá malý černobílý displej s úhlopříčkou 1,36 palce, paměť telefonu pojme 500 položek pro kontakty a v menu nalezneme ještě budík, baterku a FM rádio. Váží pouhých 76,6 gramů, takže vám zbytečně nezatíží kapsu a můžete si do něj zapojit i vlastní sluchátka prostřednictvím konektoru 3,5 mm.

„Nokia je jedinou společností, která nabízí telefonu zákazníkům na prakticky všech světových trzích. Na světě je 7 miliard lidí a z toho 3,2 miliardy stále nemá kvůli ekonomické situaci mobilní telefon,“ nechal se slyšet James Rutherfoord, viceprezident společnosti pro východní Afriku.

Nokia 103 se začne prodávat v Nigérii co nevidět, do zbytku světa pak dorazí ve druhém čtvrtletí letošního roku. Dostupnost a cena v České republice zatím potvrzena nebyla. Nejlevnější Nokií na našem trhu je model Nokia 100, který však má paradoxně i barevný displej. Na oficiálním obchodě Nokia stojí model 100 pouze 650 Kč s DPH. Jednodušší model 103 se tak dostane ještě pod tuto cenovku a očekáváme cenu kolem 500 Kč.

Technické parametry Nokia 103

Kompletní specifikace
Konstrukce107,2 × 45,1 × 15,3 mm, 76,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,36" (96 × 68 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2012, ?

Zdroje: press.nokia.com

Diskuze ke článku
megy
Opravte "Nokia 301 se začne prodávat v Nigérii co nevidět" na Nokia 103
G.
Bude to mit hada?:D
Razer
Myslim ze je super, jeste kdyby umel menit velikost pisma na super obrovsky aby i ti co blbe vidi a maji kratky ruce :-D si mohli zavolat bez toho ze by museli sahat po brylich... Jinak techto obycejnych telefonu ktery vecine lidi staci je fakt opravdu malo a za to musim Nokii zatleskat :-D To by byla parada kdyby i androidaci umeli v plnym nasazeni vydrzet 27 dni :-D Stacil by i tyden...
Android/Apple Michal
Musí to mít hada :D !!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze