Tohle je Samsung Galaxy Note9. Vyzkoušeli jsme ho v New Yorku

18
Tohle je Samsung Galaxy Note9. Vyzkoušeli jsme ho v New Yorku
  • Samsung Galaxy Note9 má výrazně větší baterii s kapacitou 4 000 mAh
  • Vylepšen byl fotoaparát, který má nově umělou inteligenci a variabilní clonu
  • S-Pen dostal Bluetooth pro dálkové ovládání prezentací, fotogalerie nebo YouTube
  • Samsung Galaxy Note9 se v ČR začne prodávat 24. srpna za cenu 26 tisíc korun
  • K dispozici bude také 512GB verze za 32,5 tisíce

Když nejlepší je ještě lepší. Tak by se dal shrnout Samsung Galaxy Note9, který má právě teď premiéru v New Yorku. Redakce mobilenet.cz opět měla možnost vyzkoušet si telefon v předstihu, už nyní vám tak přinášíme kompletní představení včetně prvních dojmů, fotogalerie a videopohledu.

Samsung Galaxy Note9 – první pohled

Samsung Galaxy Note8 byl po dlouhou dobu nejlépe vybavený telefon na trhu. A ani nyní, po roce mu, k absolutní špičce schází jen málo. Samsung tak stál před těžkým úkolem. Jak udělat nejlepší telefon ještě lepší? Tady je výsledek.

Stručně a jasně, toto jsou nejdůležitější novinky:

  • Výrazně větší baterie a delší výdrž (4 000 mAh místo 3 300 mAh)
  • Dvounásobná vnitřní paměť (128 GB) a varianta s 512 GB pamětí
  • S-Pen má nově Bluetooth a kondenzátor pro vzdálené ovládání prezentací a dalších funkcí
  • Inteligentní fotoaparát s lepší světelností, variabilní clonou a umělou inteligencí
  • Stereo reproduktory

Větší displej, mnohem větší výdrž

A teď postupně. Designově jde opravdu o jen mírnou evoluci. Telefonu malinko narostl Infinity displej – z 6,3 na 6,4 palce, telefon je ale nižší, a to díky ještě menším rámečkům pod a nad displejem. Samsung se opět zdržel použití vykousnutí (notche), a to je jenom dobře. Tloušťka telefonu zůstala také prakticky stejná, 8,8 milimetru, ale pozor! Samsungu se povedlo do takřka stejného těla nacpat akumulátor s kapacitou 4 000 mAh, což je o pětinu více (celých 700 mAh) než u Galaxy Note8. A znamená to jediné, opravdu výrazně lepší výdrž. Samsung tvrdí, že i při velmi náročném používání vydrží telefon celý den. Uvidíme.

Zpět ale k designu. Stejně jako u Galaxy S9, i Note9 má nově matný kovový rám s diamantem broušenými hranami. Lesk z hran je tedy pryč, pohodlné zaoblené boky a jisté držení ale zůstalo, i když je Note opět o něco hranatější než řada Galaxy S. S hmotností 201 gramů (Note8 měl 195 gramů) působí Note9 solidně. Kde lesk zůstal, je zadní skleněná strana, na které můžeme obdivovat čtveřici barev. Pro Česko se počítá zatím ale jen se dvěma – černou (128 a 512GB verze) a modrou (pouze 128GB verze). Zatímco černá verze má černý S-Pen, s tou modrou budete zářit. S-Pen je totiž u ní kanárkově žlutý, což je barva, kterou rozhodně nepřehlédnete.

Ano, úniky nelhaly, Samsung stále není spokojen se spolehlivostí čtečky otisků prstů v displeji a ta opět našla místo na zadní straně. Její umístění se ale oproti Note8 změnilo – je pod modulem fotoaparátu, takže je mnohem lépe přístupná. Při běžném držení telefonu na ní prst krásně dopadne a za změnu Samsung rozhodně chválím. Kromě odemykání otiskem prstu je dostupný opět i skener oční duhovky a po vzoru Galaxy S9 také inteligentní skener obličeje. Samozřejmostí je pak odolnost celého telefonu proti vodě a prachu IP68 a po vzoru Galaxy S9 jsme se dočkali i stereo reproduktorů s nálepkou AKG Harman.

Porovnání s Galaxy Note8

Infinity Displej je o 0,1 palce větší (nově 6,4 palce), opět typu Super AMOLED a opět úžasný. Rozlišení zůstalo na krásných 2 960 × 1 440 pixelech, což znamená jemnost 516 PPI. Nechybí always-on režim a ve spodní části displeje je opět zóna s force touch, která supluje domovské tlačítko v případě, že si schováte ovládací tlačítka.

Inteligentní fotoaparát s ještě lepší světelností

Každá generace Galaxy S a Galaxy Note dělá velké pokroky ve fotoaparátu a nejinak je tomu nyní. Na zádech máme opět duální fotoaparát s duální optickou stabilizací a rozlišením 12 megapixelů u obou čipů. Sekundární fotoaparát má opět 2× optický zoom, ten primární je pak širokoúhlý, čip disponuje dual pixely a má nyní ještě lepší světelnost s clonovým číslem f/1.5. Novinkou u primárního fotoaparátu, kterou Note9 podědil po S9, je variabilní clona, kdy lze volit mezi f/1.5 a f/2.4, a to i manuálně.

Samozřejmostí je pak focení portrétů s rozmazaným pozadím, HDR, nahrávání až 4K videí nebo super slow motion režim. Samsung ale do fotoaparátu přidal několik chytristik, které činí focení zase o něco příjemnější. Přibyla uměla inteligence, která dokáže rozpoznat 20 různých scén a podle toho nastavit expozici, upravit barevnost a další nastavení. Rozpoznat umí třeba pláž, hory, vodopád, les, jídlo nebo třeba západ slunce. Rozpozná i psa nebo ptáka. Zkoušeli jsme to v praxi a opravdu to funguje. Prostředí fotoaparátu zůstalo stejné, opět nechybí přepínání mezi zadní a selfie kamerkou gesty, stejně tak rychlé volby režimů. Zaostřování i focení je bleskurychlé, což ostatně není díky dual pixelové technologii překvapení.

Zajímavým použitím umělé inteligence je detekce vad u fotky. Pokud vyfotíte fotografii, na které telefon pozná nějaký problém, hned vás na to upozorní a doporučí vyfocení další fotky. A nejde pouze o rozmazanou fotku. Note9 pozná, když má na fotce někdo zavřené oči, nebo je příliš tmavý. Pozná dokonce i umazanou čočku.

Největší vylepšení S-Pen v historii

Proč si zákazníci vybírají řadu Note místo řady S? Podle průzkumů Samsungu je to není větší displej, nebo baterie, ale v první řadě právě chytrý stylus S-Pen, který je mezi mobily doopravdy unikátem. Žádný jiný masově prodávaný telefon ho nemá a údajně 64 % majitelů Note8 jsou věrnými uživateli řady Note právě kvůli S-Penu. A proto se ho Samsung letos rozhodl pořádně vylepšit.

S-Pen dostal největší vylepšení v jeho historii. Vypadá sice stejně a opět umí vše to, na co jste byli zvyklí, tedy kreslení po displeji, jeho výřezy, poznámky na vypnutý displej i vyvolání kontextového menu stiskem tlačítka, nově ale dostal Bluetooth LE. S-Pen tak nemusíte používat jen pro psaní na displej, ale nově slouží i jako dálkové ovládání do vzdálenosti až 10 metrů od telefonu.

S-Pen je ikonickou součástí řady Galaxy Note. Nově má Bluetooth.

A k čemu je to dobré? S-Pen může nově sloužit jako „klikátko“ pro posouvání slidů v prezentacích, ale nejen to. Ovládat s ním můžete třeba posouvání obrázků v galerii nebo přehrávání videí na YouTube a další aplikace. Slouží dokonce jako spoušť fotoaparátu, což se hodí nejen pro selfies.

Nové funkce jsme rovnou vyzkoušeli a vše funguje na jedničku. Stačí S-Pen vytáhnout z těla telefonu a okamžitě se aktivuje jako dálkové ovládání. Stisk tlačítka hned přesunul prezentaci o slide dál, dvojitý stisk tlačítka zase o slide zpět. Vše dává ještě mnohem větší smysl při použití DeXu, tedy používání Note9 jako počítače po připojení monitoru. Dex nově nepotřebuje žádný speciální stojánek, stačí připojit monitor přes HDMI adaptér, a je to.

Zajímavostí je, že S-Pen nepoužívá klasický akumulátor, ale místo toho je v jeho útrobách miniaturní kondenzátor. Ten dokáže na rozdíl od běžné baterie velmi rychle vstřebat energii. Už za 40 vteřin po vložení S-Penu do telefonu dosáhne plného nabití, což pak znamená 200 kliknutí nebo 30 minut v pohotovosti. Takže pokud zrovna pouštíte vaší oblíbenou 300 slidovou prezentaci v Power Pointu, stačí v jejím průběhu S-Pen vložit do telefonu doslova jen na pár desítek vteřin a máte nabito na zbytek prezentace.

Ještě vyšší výkon, větší paměť a lepší chlazení

Meziročně se samozřejmě opět zvýšil výkon. Pro Česko se počítá s procesorem Samsung Exynos 9810 vyráběným 10nm procesem s osmi jádry a frekvencí 2,7 GHz + 1,7 GHz. Jeho výkon je o 33 % vyšší než v případě procesoru Exynos 8895 v Notu8. Grafický výkon se pak zvýšil o 23 %, což se bude hodit, protože po zahájení prodeje Note9 má Samsung měsíční exkluzivitu na stažení jedné z nejúspěšnějších her současnosti – Fortnite. Vylepšeno bylo také chlazení telefonu, který má nově carbonovou heatpipu. Údajně je účinnější o 21 %, přehřívání má zabránit také chytřejší řízení frekvence procesoru.

Potěší pak navýšení paměti na 128 GB u základní varianty, přičemž v prodeji bude dokonce i verze s 512 GB pamětí. Zkombinujte to s 512 GB paměťovou kartou, pro kterou má Note9 pochopitelně slot, a můžete mít až 1 TB dat v telefonu! V případě Dual SIM verze má Note9 opět hybridní slot, u toho druhého si tedy musíte vybrat, zda do něj vložíte druhou SIM kartu, nebo paměťovou kartu. Zvýšena byla i RAM, která má až 8 GB u 512GB verze. Model se 128GB pamětí má pak 6 GB.

Lepší, levnější, v srpnu.

Samsung opět do svého Galaxy Note napěchoval to nejlepší, co dnes můžete koupit. Note9 opět posouvá laťku možného na poli mobilních telefonů. A je logické, že si za to Samsung nechá pořádně zaplatit. I když cena oproti minulému roku překvapivě klesla. Note9 může být váš už 24. srpna za 25 999 Kč, Note8 se před rokem začal prodávat za 27 tisíc. Vyšší 512GB verze Note9 pak bude stát závratných 32 499 Kč. Tu si ještě budete moci pořídit ve speciální edici Crown za 34 999 Kč, ve které dostanete k telefonu i hodinky Gear S3 Frontier v luxusním balení. Běžná cena hodinek je 8 tisíc korun, nabídku lze tedy brát jako cenově zvýhodněný balíček.

A jak už to tak bývá, Samsung obratem spustil i předobjednávky, které běží od této chvíle až do 23. 8. Více informací o podmínkách předobjednávek najdete v tomto našem článku. První kusy zákazníkům pak dorazí 24. 8., kdy bude zahájen i běžný prodej 128GB verze a 512GB Crown edition. Pokud chcete 512GB variantu bez hodinek, budete si muset počkat do září.

Technické parametry Samsung Galaxy Note9 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetExynos 9 Octa (9810), CPU: 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:50 hodin
Dostupnostsrpen 2018, 32 499 Kč
Diskuze ke článku
Leader
32 5 Táců no super, na to už vám nestačí ani lehce nadprůrměný plat
blabla
Předobjednávky nebudou třeba. K dispozici bude všude ve velkém množství .-D
Martin
Telefon pozná, že je na fotce někdo tmavý. A černoši mají smůlu! ????
Michal Litecký
Michal Litecký
Trh opět rozbit. Sračkpple se může zahrabat :DDDDDDDDDD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze